Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.08.2020 09:00 | Správy | Domáce správy

Nominácie Matovičovej vlády vzbudzujú otázniky: Obžalovaný poradca aj špehovaný tajomník!

Vynárajú sa viaceré otázniky. Nová vláda Igora Matoviča (47) postavila svoj úspech najmä na tézach proti korupcii či antirodinkárstvu. Najnovšie nominácie ľudí v okolí ministrov za OĽaNO však vyvolávajú minimálne zdvihnuté obočie či dokonca pobúrenie koaličných partnerov.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Predmetom polemiky sa stalo meno poradcu ministra financií Eduarda Hegera Michala Miškoviča, ktorý dostal zákazky za státisíce eur, a najnovšie vyšlo najavo, že je obžalovaný v kauze falšovania podpisov. Nový štátny tajomník na vnútre Vendelín Leitner zase figuroval v sledovačke vojenského obranného spravodajstva za Radičovej vlády pre korupciu.

 

Obžalovaný získal zákazky za státisíce

Michal Miškovič, poradca ministra financií a dvorný advokát OĽaNO

Miškovičovo meno sa spomína už niekoľko týždňov po tom, čo sa objavili informácie, že po nástupe novej vlády dostal ako advokát zákazky za 800-tisíc eur od viacerých štátnych úradov. Zároveň však ide o poradcu ministra Eduarda Hegera, ktorý po najnovšie zverejnených informáciách povedal, že ho prijal iba dočasne.

Miškovič podľa zistení portálu Aktuality.sk figuruje v kauze falšovania podpisov, pre ktoré súkromná firma prišla o desiatky tisíc eur. Celý spor sa ťahá ešte od roku 2017, keď Miškoviča obžalovali, no verdikt doteraz nie je na svete. Prokurátor tvrdí, že podpisy v spore medzi dvoma súkromnými spoločnosťami sfalšoval práve Miškovič. S firmami oficiálne nemal nič spoločné, no súvisieť to môže s jeho biznispartnerom.

Miškovič priznal, že je obžalovaný z porušovania cudzích práv s tým, že ide o paragraf, kde je trestom najnižšia sadzba. Odmieta ale, že by niečo podobné spáchal. „V tomto procese som odmietol dohodu o vine a treste, pretože som nevinný. Podľa mojich vedomostí ide o pomstu dlžníka, ktorý využil svoje styky na polícii a zariadil moje obvinenie a následnú obžalobu,“ skonštatoval Miškovič. Minister Heger hovorí, že o obžalobe svojho poradcu sa dozvedel len pred pár dňami.

Otvoriť galériu

„Zachytil som v médiách, že jeho obžaloba stojí na krivom obvinení a je súčasťou desať rokov sa vlečúcej kauzy. Samozrejme, budem sa tomu venovať,“ povedal s tým, že poradcom už ďalej nebude, keď sa skončí jeho práca na ministerstve. Zaujímavé je, že už pred časom šéf SaS Richard Sulík povedal, že zmluvy s Miškovičom, ktorý je Hegerov kamarát, sú hanbou.

„Mali by sme sa s tým vysporiadať. To nemalo byť,“ povedal. Erik Tomáš zo strany Hlas zase upozornil, že advokátska kancelária Miškoviča súťažila na zisk právnych služieb so štyrmi rovnakými kanceláriami a jedna z nich Prosman & Pavlovič zastupovala aj premiéra Igora Matoviča v súdnych sporoch.

Minister Ján Budaj avizuje, že s Miškovičom rozviaže zmluvu. Heger naďalej pripomína, že si ho najal za 30 eur. „Aby mi analyzoval predražené zmluvy, ktoré sa na ministerstve nachádzajú. Po tom, ako si ho najal, tak sme boli schopní identifikovať viaceré zmluvy, kde dochádza k miliónovým úsporám. Keď chcete preskúmať takéto zmluvy, tak si chcete najať niekoho, o kom viete, že vám povie pravdu,“ dodal Heger.

Sledovaný tajnými pre možnu korupciu

Otvoriť galériu

Nový tajomník na vnútre Vendelín Leitner nie je nepopísaný list, keďže ho počas Radičovej vlády špehovalo vojenské obranné spravodajstvo. Upozornila na to Nadácia Zastavme korupciu. Leitner bol u vojakov ako riaditeľ Vojenských spravodajských služieb za vlády Mikuláša Dzurindu a neskôr ako poradca ministra obrany Ľubomíra Galka. Ďalšia súčasť vojenskej tajnej organizácie ho odpočúvala.

Napichnutý telefón mal približne mesiac v lete 2011, do momentu, keď sa prevalilo, že vojaci odpočúvali v rozpore so zákonom viacerých dôstojníkov či novinárov. Leitner sa následne obrátil na ústavný súd a požadoval odškodné. Ten však rozhodol proti nemu a v uznesení napísal, že uveril dôvodom, pre ktoré ho tajní špehovali. VOS ho mala podozrievať z toho, že chce ovplyvniť rozhodovanie na ministerstve v prospech finančných skupín, ktoré chceli získať vojenské zdravotnícke pracoviská.

Nadácia Zastavme korupciu cituje zo žiadosti o súhlas na odpočúvanie, že „existovalo dôvodné podozrenie, že môžu byť smerom k zodpovedným pracovníkom ministerstva obrany zaznamenané rôzne formy korupčného správania.“ Leitner hovorí, že nemal žiadne možnosti ovplyvniť nakladanie s nehnuteľnosťami na ministerstve obrany a to, čo uvádza VOS, považuje za nezmysel. Tajní podľa neho chceli nejako oficiálne zdôvodniť nelegálny postup alebo boli zavedení. Polícia riešila kauzu odpočúvania za čias Pavla Brychtu, keď si jeho podriadení mali vymýšľať dôvody, aby mohli odpočúvať rôznych ľudí.

Či to bolo zneužívanie, by mal rozhodnúť súd. Minister obrany v stredu uviedol, že si to „nechá komplexne preveriť a zdôvodniť.“ Leitnerov nadriadený minister vnútra Mikulec povedal, že má jeho dôveru a Leitner trvá na tom, že išlo o protizákonné špehovanie. „Aj o mne sa všeličo popísalo a boli to zaručené informácie z vojenského spravodajstva, ktoré sa v konečnom dôsledku ukázali ako účelová kriminalizácia," dodal minister.

Títo už museli odísť

Lukáš Kyselica

Otvoriť galériu
Lukáš Kyselica
Zdroj: anc

Kyselicu si ako štátneho tajomníka zobral minister vnútra Roman Mikulec. Zanedlho na to vysvitlo, že Kyselica bol v čase kampane do parlamentu pracovníkom Vojenského spravodajstva, čo je tajná služba ministerstva obrany. Z postu nakoniec odstúpil.

Anna Bilecová

Otvoriť galériu
Anna Bilecová
Zdroj: anc

Generálna tajomníčka služobného úradu rezortu vnútra Anna Bilecová musela skončiť po tom, čo sa prevalila jej aféra z minulosti. Prepojená totiž bola na obvineného v kauze podvodov s DPH v súvislosti s karuselovými podvodmi spred desiatich rokov. Bilecová obvinenia odmieta, no nakoniec odstúpila.

Andrej Hutta

Otvoriť galériu
Andrej Hutta
Zdroj: anc

Minister školstva Branislav Gröhling vymenoval za šéfa Štátneho inšitútu odborného vzdelávania Andreja Huttu. Ten bol v minulosti podpredsedom mládežníckej organizácie Smeru a dostal milióny eur na podozrivý projekt. Za pár dní od vymenovania Gröhling Huttu odvolal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!