Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.08.2020 08:00 | Správy | Domáce správy

Slovenské internáty sa onedlho zaplnia vysokoškolákmi: Ako ich chceme chrániť pred koronavírusom!

Príde ich veľa, preto sa treba pripraviť. V septembri sa opäť otvárajú brány nielen základných a stredných škôl, ale tiež slovenských univerzít. Začiatok akademického roka znamená príchod množstva študentov na internáty. Slovensko pritom zápasí s druhou vlnou koronavírusu a nakazených každým dňom pribúda.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Aký bude postup pri znovunasťahovaní slovenských i zahraničných študentov, čím sa musia preukázať a aké sú kapacity? Majú študenti strach o svoje zdravie?

Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra - Mlyny Univerzity Komenského

Kapacita: 6 500 lôžok

Zahraničných študentov: asi 600

Otvoriť galériu

„Technicky aj personálne máme situáciu zabezpečenú,“ povedal riaditeľ vysokoškolských internátov Mlyny Univerzity Komenského Peter Petro. Avšak iné je to v prípade študentov prichádzajúcich z rizikových krajín.

„Bohužiaľ, z technického hľadiska naše internáty nie sú vhodné na karanténne účely, čo sa ukázalo už na jar, keď viaceré inštitúcie prejavili záujem o ich využitie. Povinnú izoláciu po príchode na Slovensko im tak zabezpečiť nevieme. V prípade študentov prichádzajúcich z rizikových krajín budeme vyžadovať negatívny výsledok testu na COVID-19, ktorý môžu podstúpiť najskôr päť dní po príchode na Slovensko,“ dodal.

 

Internáty Ekonomickej univerzity

Kapacita: 2 400 lôžok

Zahraničných študentov: 240

Otvoriť galériu
Všetky opatrenia ako rúška a dezinfekcia sú samozrejmosťou. Čo sa týka zahraničných študentov, rozdelili sme ich na dve skupiny,“ informoval vedúci centra komunikácie a vzťahov s verejnosťou EUBA univerzity Miroslav Horňák.

Jedna skupina sú tí, ktorí pricestujú z menej rizikových krajín, druhá skupina z rizikových krajín bude musieť využiť dostupné karanténne centrá. Po ich následnom testovaní s predložením negatívneho výsledku im poskytnú ubytovanie na internáte.

Internáty Univerzity Mateja Bela

Kapacita: 2 260 lôžok

Zahraničných študentov: 500

Otvoriť galériu

Zahraniční študenti musia podľa slov riaditeľa Správy účelových zariadení Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici prejsť karanténou a mať negatívny test.

„S tým prídu na internát, aby sa mohli ubytovať. Slovenský študent musí mať čestné vyhlásenie, že nebol nikde v zahraničí, v červených zónach. Že je zdravý a nemá žiadne zdravotné problémy. Zahraničných turistov by sme mali mať 450 až 500. Zatiaľ to presne nevieme, lebo teraz ešte nemôžeme povedať, koľko z nich dostane víza,“ povedal Mrena.

Študentské domovy Univerzity Pavla J. Šafárika v Košiciach

Kapacita: 1 750 lôžok

Zahraničných študentov: 250

Otvoriť galériu

Hovorca UPJŠ Tomáš Zavatčan informoval, že vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu bude karanténa zahraničných študentov UPJŠ vykonávaná podľa nariadení a usmernení autorít ako ÚVZ, Krízový štáb SR a ministerstvo školstva.

„Pre karanténne účely boli na príkaz vedenia UPJŠ vyčlenené priestory jedného z našich ubytovacích zariadení. Zahraniční študenti, ktorí požiadali o ubytovanie na študentskom domove pod správou UPJŠ, strávia v týchto priestoroch 5-dňovú karanténu a následne podstúpia testovanie,“ uviedol hovorca s tým, že internáty sú pravidelne dezinfikované.

Študentské domovy Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach

Otvoriť galériu

Kapacita: 825 lôžok

Zahraničných študentov: 110

Riaditeľ študentských domovov Jaroslav Hochmann uviedol, že vzhľadom na ich podmienky nebudú vedieť zabezpečiť separáciu domácich a zahraničných študentov. „Všetci študenti dostanú manuál, ako sa majú správať a postupovať. V jedálni budú presné pokyny, ako sa bude vydávať strava, aby sme regulovali počet študentov, ktorí si ju preberajú,“ informoval.

Študenti budú musieť zároveň nosiť rúška v budove i po chodbách, vo svojich izbách si ich už budú môcť dať dole. Na otvorenie študentských domovov a zvýšené upratovanie majú pripravené aj upratovačky.

Vysokoškoláci: Nákazy sa nebojíme

Janka (23) - Bardejov, študuje masmediálnu komunikáciu na UCM v Trnave

Otvoriť galériu
Janka
Zdroj: aj

- Obavy z návratu na internát veľmi nemám, pretože viem, že sa tam dodržiavajú prísne hygienické opatrenia. Rúško, samozrejme, budem využívať pri pohybe mimo izby, avšak v izbe ho nebudem nosiť, pretože budem bývať s kamarátkou. Nad privátom som sa zamýšľala, avšak pre študenta je to veľmi finančne náročná záležitosť.

Michal (22) - Sečovce, študuje informatiku na Technickej univerzite v Košiciach

Otvoriť galériu
Michal
Zdroj: amd

- Nevidím to ako problém, lebo na internáte bývam v izbe, a aj keby som bol pozitívny, môžem tam zostať a nemusím sa vrátiť domov, kde by som mohol ohroziť iných. V prvom rade ale treba riešiť hygienu, týka sa to aj dezinfekcie rúk pri vstupe. Samozrejme, používanie rúšok vo voľných priestoroch. Podnájom som zvažoval aj pred pandémiou, ale ceny sa za posledný polrok tak dvihli, že sa to viac-menej neoplatí.

Juliana (21) - Dolná Poruba, študuje psychológiu na UK v Bratislave

Otvoriť galériu
Juliana
Zdroj: aj

- Bývame s priateľom v ubytovni spolu s ďalšími niekoľkými študentmi. Nie je nás tam našťastie veľa, sme 4 na „bunke“ a všetci sa navzájom poznáme. Obavy, samozrejme, mám, ale nad iným ubytovaním zatiaľ neuvažujeme, pravidelne dezinfikujeme a dodržiavame všetky pravidlá. Skôr mám obavy, či sa vôbec školský rok začne, ako má.

Radka (20) - Košice, študuje všeobecné lekárstvo na UK v Bratislave

Otvoriť galériu
Radka
Zdroj: ars

- Vzhľadom na to, že študujem v Bratislave, máme pomerne vysoký počet zahraničných študentov. Isté obavy sú preto na mieste, zvlášť v internátoch a na miestach, kde sa združuje veľké množstvo ľudí, teda na prednáškach. Zatiaľ sa škola snaží obmedziť podujatia a rôzne školské ceremónie. V internátoch sú povinné rúška všade okrem izieb, dúfajme, že to bude stačiť. Zvažujem ísť bývať do podnájmu. Nejde však len o obavy z koronavírusu - nie som zo stavu našich internátov nadšená.

Anna (20) - Žilina, študuje etiku a biológiu na Pedagogickej fakulte v Trnave

Otvoriť galériu
Anna
Zdroj: aas

- Nebojím sa korony v internáte, ale, samozrejme, nie je mi to ľahostajné. Podľa mňa by mali určite vydezinfikovať všetky izby, taktiež priestory v rámci internátu a školy. Dodržiavanie nosenia rúšok by malo byť samozrejmosťou. Pred vstupom vydezinfikovať ruky, zmerať teplotu. Nezvažujem, že by som odišla do podnájmu, myslím, že pri dodržiavaní pravidiel by sa nič nemalo stať. Určite by mal byť každý študent zodpovedný.

Silvia (20) - Spišská Nová Ves, študuje medzinárodný manažment na UK v Bratislave

Otvoriť galériu
Silvia
Zdroj: asb

- Korony na internáte sa nebojím o nič menej ako korony v autobuse, vlaku či v obchode. Určite plánujem obmedzenie stretávania sa so starými rodičmi po príchode domov, aby som ich nevystavovala riziku. Avšak žiť vo večnom strachu sa nedá, takže pri dodržiavaní opatrení proti zabráneniu šíreniu vírusu sa na internát nebojím nastúpiť. Myslím si ale, že v škole pri výučbe by mali byť študenti v krúžkoch a nemiešať sa. V internáte by mali byť zriadené karanténne centrá.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, kz, gal, sk, mb, mim, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo