Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.08.2020 12:10 | Správy | Domáce správy

Úrad pre verejné obstarávanie nezistil porušenie zákona pri nákupe stíhačiek F-16: Čo bude ďalej?

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zastavil kontrolu vo veci nákupu stíhačiek F-16, jej výsledky postupuje na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR a počká si na závery úradu.

Vo štvrtok o tom informoval predseda ÚVO Miroslav Hlivák. Úrad podľa Hliváka v súvislosti s uplatnením výnimky z pravidiel a postupov vo verejnom obstarávaní zo strany Ministerstva obrany (MO) SR nezistil porušenie zákona o verejnom obstarávaní, ktoré malo alebo mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania.

Hlivák dodal, že predchádzajúce vedenie ministerstva postupovalo pred úradom mimoriadne netransparentne, pričom poskytovalo úradu zmätočné informácie. "Ministerstvo obrany úradu od začiatku deklarovalo, že postupuje mimo zákona o verejnom obstarávaní, a teda podľa výnimky zo zákona. Rovnako deklarovalo, že na daný nákup sa vzťahuje režim utajenia, a tak úrad nie je oprávnený tento nákup kontrolovať," vysvetlil.

ÚVO sa podľa Hliváka obrátil aj na Európsku komisiu, ktorá skonštatovala, že je kompetentný a aj povinný v tejto veci konať. Podľa šéfa úradu MO neposkytovalo úradu súčinnosť ani po začatí kontroly. Vzhľadom na to, že ministerstvo nedoručovalo potrebnú dokumentáciu, dal ÚVO rezortu celkovo päť pokút. Hlivák skonštatoval, že po nástupe nového vedenia začalo ministerstvo poskytovať úradu súčinnosť.

 

Netransparentný postup ministerstva k úradu však podľa Hliváka nemal vplyv na výsledok verejného nákupu. Šéf ÚVO priblížil, že úrad neskúmal ani nemohol skúmať opodstatnenosť nákupu, napríklad, či dohodnutá cena za nákup je pre MO skutočne výhodná, keďže za pravdivosť záverov vyplývajúcich z analýzy zodpovedá ministerstvo.

"Vzhľadom na uvedené úrad dnešným dňom výsledky výkonu dohľadu v danom prípade postupuje na Najvyšší kontrolný úrad SR, ktorý v rámci svojej pôsobnosti kontroluje hospodárenie s prostriedkami rozpočtov, ktoré podľa zákona schvaľuje Národná rada SR alebo vláda," povedal Hlivák. "V tejto chvíli si počkáme na závery NKÚ a následne je možné zvoliť ďalší postup vo veci," dodal.

Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Prvé štyri stíhačky by mali na Slovensko doraziť v roku 2022. Zvyšných desať dopravia do konca roka 2023. Súčasťou zmluvy je aj letecká výzbroj, logistická podpora a výcvik leteckého aj pozemného personálu. MO SR v súčasnosti rokuje s americkou stranou o prerozdelení splátok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko chystá veľké cvičenie, týka sa aj jadrových zbraní: Cynická reakcia Putina
Sad girlfriend sitting on bed edge, holding her legs after fight, her partner is lying in bed in background, his face is lit by smart phone
Toto by nechcela zažiť žiadna žena: Manželova reakcia na jej NAHÉ telo vám zvýši tlak!
Vondráčková právom patrí medzi legendy československej popmusic.
FotoVáš Tip
Helena Vondráčková je radosťou celá bez seba: Po polroku som sa konečne dočkala!
Známe herečky sa zastali kolegu Ľuboša Kostelného.
Známe herečky sa zastali kolegu a pustili sa do Šimkovičovej: Tu sa niekto strašne...
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa stretol s predsedníčkou europarlamentu: MRAZIVÉ, čo sa udialo na konci konferencie
Closeup shot of a man getting his hair cut at salon
Muž sa dozvedel od svojho barbera zdrvujúcu správu: To, čo mu napísal, by rozplakalo každého
(ilustračné foto)
Poľsko už má toho dosť: Rázne rozhodnutie! Pripravuje sa na...
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Uznanie Palestíny ako samostatného štátu?! Tieto európske krajiny sa chystajú na veľký krok
Polícia kontrolovala taxislužby v Bratislave.
Foto
Bratislavské taxislužby v hľadáčiku polície: Zistili sa závažné priestupky!
Foto
Pred 20 rokmi sa konali v Česku MS: Čo dnes robia „zemiakoví“ chlapci?
Pri investovaní si dávajte pozor aj na sľuby vysokých ziskov
Pozor, nenaleťte na podozrivé ponuky: Toto je 5 najčastejších investičných podvodov!