Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.08.2020 09:37 | Správy | Zahraničné správy

Boj s COVID-19: Dve krajiny vyrobia pre Latinskú Ameriku milióny dávok vakcíny

Argentína a Mexiko spoločne vyrobia pre Latinskú Ameriku milióny dávok vakcíny proti novému koronavírusu, ktorú vyvíja britská Oxfordská univerzita v spolupráci s farmaceutickým gigantom AstraZeneca.

V stredu o tom informoval argentínsky prezident Alberto Fernández, ktorého citovala tlačová agentúra DPA. Fernández uviedol, že jeho krajina a Mexiko budú mať na starosti "latinskoamerickú produkciu" očkovacej látky, vyvíjanej poprednou britskou univerzitou a švédsko-britskou farmaceutickou spoločnosťou, keď už bude vakcína schválená regulačnými úradmi.

"To umožní všetkým krajinám v našom regióne včasný a dostačujúci prístup k prípadnej vakcíne," uviedol argentínsky prezident na tlačovej konferencii.

Dodal, že AstraZeneca podpísala zmluvu na výrobu "150-250 miliónov dávok pre Latinskú Ameriku, s výnimkou Brazílie, a majú byť dostupné v prvej polovici roka 2021".

 

Fernández povedal, že vďaka zmluve bude Argentína v jednoduchšej situácii, lebo sa k vakcíne, keď už bude k dispozícii, dostane - a navyše za "rozumnú cenu". Podľa jeho slov jedna dávka bude stáť približne tri až štyri doláre.

Mexický minister zahraničných vecí Marcelo Ebrard na Twitteri napísal, že jeho vláda oznámi zmluvu vo štvrtok. Dodal, že prezident Andrés Manuel López Obrador a jeho argentínsky kolega "zmluvu podporujú". Fernández aj Ebrard informovali, že plán pomôže financovať nadácia mexického miliardára Carlosa Slima.

Mexiko zatiaľ potvrdilo takmer 56 600 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom, čo je tretí najvyšší počet po Spojených štátoch a Brazílii. Na koronavírus bolo dosiaľ pozitívne testovaných viac ako 500 000 ľudí. Argentína hlásila 268 574 prípadov nákazy a vyše 5200 úmrtí.

Testovanie na vyše 1000 ľuďoch ukázalo, že spomínaná vakcína bude bezpečná a vytvorí imunitu voči novému koronavírusu. Británia si už rezervovala 100 000 dávok tejto vakcíny. V súčasnosti prebieha tretia fáza jej testovania.

Vývoj a testovanie očkovacích látok trvá celé roky, ale mnoho krajín teraz tento proces zrýchľuje, keďže sa snažia spomaliť pandémiu koronavírusu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
Ilustračné foto.
Predpoveď na LETO: Čakajú nás vlny horúčav? Meteorológovia prezradili, na čo sa máme pripraviť