Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.08.2020 10:45 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Pokračuje pojednávanie s exstarostom Marianky, obvineným z korupcie: Čo svedok, to iná výpoveď

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici v stredu pokračuje hlavné pojednávanie s bývalým starostom Radovanom J. v obci Marianka v okrese Malacky, ktorý je obvinený z korupcie. Na pojednávanie sa na súd dostavili poslední piati svedkovia, ktorí budú vypočutí.

Vypovedať chcela ešte jedna svedkyňa, ktorá bola stavebníčkou v Marianke a mala spor so starostom. Jej výpoveď však prokurátor, obžalovaný s obhajcom ani sudca nenavrhli, lebo sa netýkala žiadneho z desiatich prípadov. Pojednávanie je vytýčené aj na štvrtok 13. augusta, pričom po vypočutí svedkov obidve strany prednesú záverečné reči a bude vynesený rozsudok.

Jeden zo svedkov vypovedal, že keď prišiel za obžalovaným so žiadosťou o stavebné povolenie, ten mu sľúbil prehodnotenie jeho prípadu. „Starosta sa ma opýtal, či môžem poskytnúť sponzorský dar na rozvoj obce, čo som považoval za logické, že keď sa v obci stavalo a mohol som si to dovoliť, tak som s darom súhlasil,“ uviedol. Dodal, že povolenie mu bolo vydané asi o pol roka a medzi darom a stavebným povolením nevidí žiaden súvis.

Ďalšia svedkyňa, ktorá čakala na kolaudačné rozhodnutie, vypovedala, že nakoniec bola u starostu, ktorý od nej žiadal dar dvetisíc eur. Ona to pokladala za vydieranie a odmietla, lebo ako dôchodkyňa nemá toľko peňazí, na čo ju podľa jej slov vyhodil s tým, že sa to bude riešiť ináč. Následne jej bolo povedané, že má posunutý plot a iné nedostatky. „Potom ma začali vydierať, písali mi listy, sledovali ma, či bývam v neskolaudovanom dome,“ povedala svedkyňa s tým, že všetko mala v poriadku a vydokladované. Nakoniec dostala kolaudačné rozhodnutie, ale cesta podľa nej nebola dodnes skolaudovaná a starosta sa vôbec o obec nestaral. Obhajoba argumentuje tým, že kolaudačné konanie bolo prerušené pre chýbajúcu projektovú dokumentáciu.

Posledná svedkyňa vypočutá na hlavnom pojednávaní, ktorá v tom čase pracovala na obecnom úrade v Marianke, uviedla, že z ich kancelárie, kde sedeli tri zamestnankyne, boli dvere k starostovi obvykle otvorené. „Keď nejakí ľudia prišli, tak doniesli kolegyni dar na základe darovacej zmluvy,“ objasnila. Dodala, že si nepamätá konkrétny prípad. Keď starosta oslovoval stavebníkov, podľa nej im hovoril o tom, na čo všetko majú byť v obci tieto peniaze použité. Podľa svedkyne sa s tým, že obci poskytujú občania dary, nerobili žiadne tajnosti a nikto nehovoril, že by ho k tomu niekto nútil. Po prestávke súdne pojednávanie pokračuje doplnením listinných dôkazov a ich čítaním.

 

Hlavné pojednávanie sa začalo 16. júna, kedy prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) prečítal obžalobu, kde v desiatich prípadoch od roku 2011 obvinil bývalého starostu Radovana J. z trestného činu brania úplatku. Obžalovaný prehlásil, že je skalopevne presvedčený o svojej nevine. Pred začiatkom hlavného pojednávania sa tiež vyjadril, že je rád, že po piatich rokoch sa dozvie, z čoho je obžalovaný, pretože on sa necíti vinný a korupciu odsudzuje.

Radovan J. ako profesionálny právnik uviedol, že by si nikdy nedovolil vymyslieť niečo, čo nie je v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky. Ako ďalej uviedol, žiadal „len dary pre obec“, pretože v tom čase nemala samospráva na financovanie rozvojových projektov a takto sa snažil s týmto zámerom prostriedky zabezpečiť. Z viac ako 300 stavebníkov dalo dary viac ako 100, preto nie je možné podľa neho hovoriť, že tieto dary pre obec vynucoval. Podľa jeho obhajcu neobsahuje obžaloba také dôkazy, ktoré by mohli rozhodnúť o vine obžalovaného.

„Starosta bol uznesením obecného zastupiteľstva zaviazaný vyzývať stavebníkov na poskytnutie darov obci. Obžalovaný takto nepostupoval len v 10 prípadoch, ktoré sú mu kladené za vinu, ale celkom v 111 prípadoch. Dary boli vo všetkých prípadoch na základe transparentných zmlúv poukázané na transparentný účet obce a boli využité v prospech obce,“ povedal obhajca.

Národná kriminálna agentúra zadržala Radovana J. na obecnom úrade v novembri 2015. Vyšetrovateľ ho obvinil z trestného činu prijímania úplatku, lebo mal od obyvateľov za vydanie stavebných povolení vyžadovať dary pre obec. Polícia vyšetrovanie prípadu ukončila v roku 2018 a prokurátor ÚŠP obžaloval exstarostu 8. novembra pre trestný čin prijímania úplatku. Po rozhodnutí ŠTS aj Najvyššieho súdu SR bol bývalý starosta od začiatku stíhaný na slobode. Obvinenia od vzniku kauzy odmietal a údajné úplatky označil za dobrovoľné dary od obyvateľov na rozvoj obce.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?