Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.08.2020 08:26 | Správy | Peniaze

Štátne laboratóriá budú môcť získať eurofondy: Prečo sú testy v súkromných citeľne drahšie?

Šesť štátnych laboratórií financovaných zo štátneho rozpočtu sa bude môcť uchádzať o podporu cez eurofondy určené na zvládnutie situácie spôsobenej pandémiou nového koronavírusu.

Konkrétne ide o Národné referenčné centrum pre chrípku Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici, Košiciach a v Trenčíne, Virologický ústav Slovenskej akadémie vied v Bratislave a o pracovisko klinickej mikrobiológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta. Pre TASR to potvrdil ÚVZ SR.

Finálna suma celého procesu testov na ochorenie COVID-19 je podľa úradu v súčasnosti predmetom štúdie. Výška nákladov sa mení každý deň. Existujú však priebežné prepočty a robia sa analýzy, pretože Európska komisia ponúka možnosť refundovať konečné náklady, na čo sa podľa ÚVZ SR v rezorte zdravotníctva pripravuje veľký projekt.

Ako ÚVZ SR priblížil, ďalej nasleduje šesť štátnych príspevkových laboratórií. V nich sa testy indikovaných pacientov uhrádzajú zo zdravotného poistenia. Ide o Ústav lekárskej a klinickej mikrobiológie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach, Ústav klinickej mikrobiológie Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku, Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch, Ústav klinickej mikrobiológie Fakultnej nemocnice Nitra, Štátny veterinárny ústav vo Zvolene a Národný ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci, ktorý je neziskovou organizáciou s príspevkom štátu.

 

Súkromné, teda neštátne laboratóriá, si odber aj vyšetrenie indikovaných prípadov nechávajú preplatiť zo zdravotného poistenia. Ide o laboratóriá Medirex, Alpha Medical, AGEL - oddelenie klinickej biochémie a hematológie, Laboratóriá Piešťany, Klinická Biochémia Žilina, Synlab Slovakia, AdLa, AnalytX - Oddelenie laboratórnej medicíny Trnava, Fakultná nemocnica s poliklinikou Skalica a Žilpo - Centrálne klinické laboratórium v Žiline.

ÚVZ SR zdôraznil, že je rozdiel medzi indikovanou osobou a samoplatcom. Indikovaná osoba má podľa úradu právo byť testovaná bezplatne. Takejto osobe test preplatia buď zo štátneho rozpočtu, alebo z verejného zdravotného poistenia. Indikované osoby sú napríklad tie, ktoré prišli z rizikových krajín, suspektné osoby sú úzke kontakty už potvrdených prípadov a podobne.

Cena spotrebného materiálu za jedno laboratórne vyšetrenie vyjde ÚVZ SR približne od 15 do 18 eur, v čom je cena spotrebného materiálu bez nákladov na cenu práce, prístrojovú techniku a osobné ochranné pracovné pomôcky. Komponenty sa však priebežne musia dokupovať. Pripočítať sa k tejto sume musí aj cena odberu klinickej vzorky. Cena odberového setu sa pohybuje od piatich do šiestich eur. Podľa ÚVZ SR sa však tieto ceny nedajú porovnávať s tým, koľko si za testovanie účtujú súkromné laboratóriá. Neodráža sa v nich totiž mzda laboratórnych pracovníkov či náklady na osobné ochranné pracovné pomôcky.

Zamestnanci ÚVZ SR ako štátnej organizácie sú platení z inej rozpočtovej kapitoly, no súkromná firma si do konečnej ceny svojho testovania musí premietnuť všetky náklady, ktoré má.

Štátne laboratóriá priebežne zabezpečujú zásoby spotrebného materiálu. V súčasnosti majú situáciu v tejto oblasti plne pod kontrolou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas tlačovej konferencie.
Zmení sa právna kvalifikácia útoku na premiéra Fica na terorizmus? Aha, čo povedal Žilinka
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Šutaj Eštok po zasadnutí bezpečnostnej rady: Avizuje súbor opatrení na ochranu ústavných činiteľov
Pod Strečnom sa zrazili 2 kamióny s osobným autom.
Pod Strečnom sa zrazili 2 kamióny s osobným autom! Doprava je blokovaná
Pre nehodu auta a kamióna neďaleko Krupiny bola cesta I/66 uzavretá niekoľko hodín.
Foto
Vážna nehoda auta a kamióna: Nákladné vozidlo sa prevrátilo! Znepokojivé detaily
Foto
Daniel Lipšic usmrtil pri dopravnej nehode otca trénera Poľska, Róbert Kaláber nechápe, čo sa dialo potom: Hlava mi to neberie
Európsky parlament v Štrasburgu
Tento europoslanec má zakázané verejne vystupovať! Vážne dôvody
Kaliňák sa vyjadril o momentálnom stave premiéra Fica po atentáte a možnom prevoze.
Kaliňák prehovoril o momentálnom stave premiéra Fica po atentáte: Plánujú prevoz do Bratislavy?
(ilustračné foto)
Foto
Známe šampóny, krémy a iná populárna kozmetika je NEBEZPEČNÁ! Slováci, tieto produkty radšej nepoužívajte
ilustračné foto
Rusko v noci podniklo tvrdý útok! Správy z Ukrajiny ho ale nepotešia
Ilustračné foto
Nová taktika podvodníkovi nevyšla: Žena ho pustila k sebe do bytu a... TOTO určite nečakal!
Noga sa pohráva s myšlienkou výraznej zmeny.
Herec Noga čelil neutíchajúcemu výsmechu: Po rokoch si povedal dosť! Príde o svoj poznávací znak?
Hasiči Peter († 43) a Radoslav († 48) neprežili pád vrtuľníka.
Foto
Peter († 43) a Radoslav († 48) neprežili pád vrtuľníka: Je podľa ubolených blízkych verdikt súdu spravodlivý?