Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.08.2020 16:34 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Tamara, ktorá pracuje v Bejrúte, prehovorila o momentoch hrôzy: Svedectvo, z ktorého mrazí

Obyvatelia Bejrútu sú z utorkového výbuchu stále v šoku, všade na uliciach leží sklo, nemocnice sú preťažené. Ešte pred explóziou sme si mysleli, že situácia v Libanone nemôže byť kvôli celkovej kríze horšia, opísala ČTK dianie v libanonskom hlavnom meste česká humanitárna pracovníčka Tamara Stupalová.

Nachádzali ste sa počas výbuchov v Libanone? Alebo ste boli priamo v Bejrúte a okolí? Napíšte nám o tom a nezabudnite pridať svoju fotku na tip@novycas.sk!


Fotogaléria
20
fotiek v galérii

V prvých okamihoch mala pocit, že nastalo zemetrasenie, neskôr sa obávala možného konfliktu s Izraelom. "Mala som veľké šťastie, že som bola štyri až päť kilometrov od miesta výbuchu. Zrovna som mala online lekciu arabčiny. Sedela som na piatom poschodí, budova sa niekoľko sekúnd silno triasla," opísala Češka okamih explózie v bejrútskom prístave, ktorá si podľa úradov vyžiadala najmenej 100 mŕtvych a tisíce zranených. "Myslela som, že je to zemetrasenie. Až potom mi učiteľka povedala, že došlo k výbuchu."

Vzhľadom k zlej politickej aj bezpečnostnú situácii v Libanone mala podozrenie na bombový útok. "Hneď sa začali šíriť fámy, že išlo o útok, ktorý potvrdil Izrael. Mali sme strach, že Hizballáh príde s odvetou," povedala s odkazom na vplyvné, protiizraelsky zamerané šiitské hnutie v Libanone. S kolegami sa snažila dostať domov, problém ale pôsobili dopravné zápchy. "Nakoniec som musela ísť mestom pešo. Všade na uliciach bolo sklo z vysypaných okien. Stretla som aj niekoľko ranených," uviedla. Dodala, že ľudia sa snažili si vzájomne pomôcť a dostať zranených do nemocníc. "Dom, v ktorom bývam, stojí tri kilometre od miesta výbuchu. Všetky okná má vybité," približuje rozsah katastrofy.

"Nemocnice sú trvalo podfinancované, preťažené boli už predtým v dôsledku pandémie covid-19 a niektoré samy utrpeli poškodenie od výbuchu," dodala. Videla sanitky, ktoré sa do Bejrútu zišli z celej krajiny, aby potom rozvážali ranených do nemocníc v ďalších mestách. "Veľa ľudí išlo hneď darovať krv. Aj ja, bola som 90. v poradí!"

Blízko miesta, kde explózia nastala, je stará rezidenčná štvrť, ktorá je vyhľadávaná pre nočný život. "Mám tam niekoľko známych. Kolegovia mi hovorili, že medzi mŕtvymi sú ich príbuzní," povedala s tým, že záchranári stále prehľadávajú sutiny a nachádzajú ďalšie mŕtve telá. "Ľudia sú po výbuchu nervózni. Báli sa, že to bol politicky motivovaný útok. Niektorí sú stále v šoku," opisuje nálady v libanonskej metropole. Schopnosť vlády katastrofu zvládnuť je podľa Stupalovej obmedzená. "Krajina prežívala už pred výbuchom trojakú krízu: finančne-ekonomickú, vnútropolitickú a naposledy zdravotnú s covid-19. Ešte včera (v utorok) sme si mysleli, že to nemôže byť horšie," opisuje situáciu, kedy sa v krajine rúca mena, pre vládu je preto problém čokoľvek doviezť a k tomu chronicky viaznu dodávky elektrickej energie.

 

"Okolo 80 percent v Libanone sídliacich utečencov žije v extrémnej chudobe. Obnova sa musí týkať nielen ľudí priamo postihnutých explóziou, ale aj tých najzraniteľnejších, ktorí prišli o možnosť zárobku," apeluje humanitárne pracovníčky. "Libanon, samozrejme, potrebuje okamžitú pomoc zvonku. Darcovské peniaze ale samy o sebe nepomôžu, hlavne z dôvodu rozšírenej korupcie," myslí si.

Čo krajina potrebuje predovšetkým, sú hlboké reformy, na ktorých sa ale politická elita krajiny nie je schopná dohodnúť. Podľa Úradu vysokého komisára pre utečencov (UNHCR) hostí bezmála sedemmiliónový Libanon celosvetovo najviac utečencov na jedného obyvateľa. Okolo 1,5 milióna ich do krajiny prišlo zo susednej vojnou rozvrátenej Sýrie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Ilustračné foto.
Predpoveď na LETO: Čakajú nás vlny horúčav? Meteorológovia prezradili, na čo sa máme pripraviť
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo
Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?
(ilustračné foto).
Požiar na Kysuciach: Horieť má známy HOTEL! Na mieste zasahuje niekoľko hasičov
Ilustračné foto
V dome vládli nadprirodzené sily, tínedžerka to mala zažiť na vlastnej koži: Žena, ktorá v ňom býva, prezradila detaily
Foto
Modelka si dala predĺžiť nohy, trpko to ľutuje: Choroba, ktorá ju ničí každý deň
Dmitrij Peskov.
Rusko varuje Západ: Ak TOTO urobí, príde TVRDÁ reakcia! Čo prezradil Peskov?