Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.08.2020 08:00 | Správy | Domáce správy

Koalícia zvažuje výraznú zmenu volebného systému: Budeme voliť vo viacerých obvodoch?

O potrebe zmeniť jednoobvodový volebný systém sa na Slovensku diskutuje už niekoľko rokov. Súčasný kabinet Igora Matovič (47) si preskúmanie možnosti úpravy systému dal za jeden zo svojich cieľov. Debata o zmene sa však ešte ani poriadne nezačala a strany už majú o problematike rozdielne predstavy.

Zatiaľ čo OĽaNO a Za ľudí chcú rozširovať obvody, SaS a Sme rodina chce zachovať jeden volebný obvod. Do programového vyhlásenia vlády (PVV) koaličné strany vložili aj možnosť zmeny volebného systému a analýzu možných zmien.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

V súčasnosti je na Slovensku len jeden volebný obvod, tento systém je však dlhodobo kritizovaný odborníkmi, lebo nereflektuje pri voľbách regionálne rozčlenenie krajiny. Koalícia preto pri písaní PVV otvorila túto tému a zvažuje, že by obvody pre voľby do parlamentu rozšírila. Ako aj pri iných otázkach ani tu nepanuje medzi vládnymi stranami konsenzus.

Reformu volebného systému preferuje predovšetkým hnutie premiéra Igora Matoviča OĽaNO a strana Za ľudí. Obyčajní presadzujú víziu rozdelenia na 8 obvodov a vytvorenie 75 mandátov poslancov, ktoré by približne zodpovedali okresom Slovenska s väčšinovým volebným systémom, zvyšné mandáty by sa volili celoslovensky tak ako doteraz, pomerným systémom.

Otvoriť galériu

Systém je deformovaný

Za ľudí by chcelo pre parlamentné voľby štyri volebné obvody, teda východné, stredné, západné Slovensko a obvod hlavného mesta Bratislava. Podľa poslanca Miroslava Kollára by sa zlepšil prenos voličských preferencií z regiónov. „Cieľom je, aby sme napravili deformáciu volebného systému ešte od čias Vladimíra Mečiara, ktorá umožňuje stranám prežiť s jedným lídrom. Pokiaľ chceme prinútiť strany budovať reálne regionálne štruktúry s reálnymi regionálnymi lídrami, ktorí budú musieť nosiť hlasy z regiónov, inak ako rozšírením počtu volebných obvodov sa k tomu asi nedopracujeme,“ povedal Kollár zo strany Za ľudí. Strany by podľa návrhu mali robiť štyri kandidátne listiny.

 

Netreba nič meniť

SaS nie je naklonené rozdeleniu Slovenska do viacerých volebných obvodov, pretože by to výrazne skomplikovalo možnosť väčšej personalizácie voľby. „Inak povedané, občan z Košíc by nemohol voliť svojho preferovaného zástupcu len preto, lebo tento nemá trvalý pobyt v tom istom volebnom okrsku,“ uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie z SaS Martin Klus. Rovnako kollárovci zo Sme rodina považujú súčasný volebný systém za dostatočný, no zmenu vopred nevylučujú. „Ak to však ostatné strany predložia, sme pripravení o tom diskutovať,“ uviedlo hnutie.

Otvoriť galériu
Nemá to veľkú Šancu na úspech

Daniel Kerekeš, volebný expert

- Politické strany na Slovensku prešli výraznou centralizáciou a niektoré sa už ako centralizované zakladali. Nehovoriac o naviazaní značiek politických strán na osobnosť ich lídrov. Zavedenie volebných obvodov by stranám skomplikovalo ich činnosť, a preto si myslím, že ani súčasné vládne strany sa do toho púšťať nebudú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: fsz, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?