Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.07.2020 15:30 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Roky chátral, teraz ho chce developer zbúrať: Drsná vojna architektov kvôli Istropolisu

Ostrá výmená názorov pre prestavbu ikonického Istropolisu.

Združenie odborníkov, ktoré sa zaoberá ochranou architektonického dedičstva, vydalo otvorený list k budúcnosti stavby na Trnavskom mýte, kde upozorňuje, že hlavné mesto príde zbúraním budovy o najvýznamnejšie dielo povojnovej moderny. Developer Immocap Group však s týmto nesúhlasí. Odborníci si tak verejne vymieňajú názory a do debaty sa zapojil už aj samotný primátor mesta Matúš Vallo.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Zbúrať, či nezbúrať bývalý Dom odborov? Táto otázka rozdelila laickú aj odbornú verejnosť. V otvorenom liste organizácia Docomomo Slovensko, ktorá je súčasťou medzinárodného združenia odborníkov zaoberajúcich sa ochranou moderného architektonického dedičstva, tvrdo napáda zámer developera. Upozorňuje, že zbúraním budovy sa príde o jedno z najvýznamnejších diel povojnovej moderny.

S týmto však nesúhlasí developer Nového Istropolisu. „List obsahuje závažné, nepravdivé a znevažujúce vyhlásenia na našu adresu a na náš projekt,“ uviedol predseda predstavenstva Immocap Group Martin Šramko. Dodal, že k zachovaniu kultúrno-spoločenskej funkcie Istropolisu sa zaviazali a podľa toho aj pristupovali pri vypracovaní projektu.

Vzájomné útoky

Výsledky nedávno ukončenej architektonickej súťaže neboli doposiaľ zverejnené, preto sa členovia Docomoma obávajú o budúcnosť celého komplexu. „Vlastník plánuje komplex zbúrať a nahradiť novou štruktúrou určenou pre privátne komerčné účely,“ uvádzajú v liste. Podľa nich je prezentovaná stavba slabou náhradou za stratu výnimočnej budovy s historickými hodnotami, aké iný objekt v Bratislave neposkytuje. „Chceme upozorniť, že marketingová kampaň spoločnosti Immocap svojimi klamlivými vizualizáciami zavádza verejnosť, ako plánuje využiť územie,“ tvrdí Docomomo.

 

Developer sa zasa bráni. Podľa Šramka je dnešný stav komplexu dôkazom, že ochrana budovy bola na okraji záujmu teoretikov architektúry počas uplynutých 40 rokov! „Štát ani Docomomo nikdy nevykonali žiadne kroky v záujme ochrany pred deštrukciou. A dnes ho vyhodnocujú ako jedno z najvýznamnejších diel moderny?“ pýta sa Šramko. Investor zvažoval aj rozšírenie kapacity existujúceho objektu. „Tomu však bráni absencia flexibility riešenia či umiestňovania technológie v existujúcich priestoroch. Rozšírenie hlavnej sály by vyžadovalo búranie hlavného nosného systému budovy, čo je prakticky nemožné,“ vysvetlil Šramko.

Mesto v tom má jasno

Ako tvrdí primátor Bratislavy Matúš Vallo, o osude Istropolisu sa vlastne rozhodlo už v roku 2017, keď budovu aj s pozemkami kúpil developer. „Už pri predaji budovy muselo byť zrejmé, že nový vlastník ju bude chcieť zbúrať,“ vraví Vallo. Mesto kladie dôraz na priestorové usporiadanie a vplyv na dopravnú infraštruktúru s ohľadom na plánovanú železničnú stanicu Filiálka. „Môj osobný názor je, že Istropolis patrí medzi významné architektonické diela a jeho autorov si veľmi vážim. Neviem si však predstaviť, že budova s takou vnútornou dispozíciou a energetickou náročnosťou môže nájsť dnes využitie,“ uzavrel.

 

Podujatia v dome odborov

Kedysi sa tu konali kultúrno-spoločenské a zjazdové akcie Komunistickej strany Slovenska. Neskôr sa tu konali koncerty kapely Bez ladu a skladu či Mariána Vargu. V Istropolise bola aj Bratislavská lýra, kde vystúpil aj velikán Karel Gott. Vystupovali tu folklórne súbory, v menších sálach boli kiná aj divadlo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Borkovičová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie