Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.07.2020 04:00 | Správy | Domáce správy

Zamestnávatelia vo vojne s Matovičom: O prácu môže prísť až 60-tisíc nevinných ľudí! Ultimátum pre premiéra

Pomoc nám nestačí, budeme prepúšťať. S takým odkazom vyrukovali voči vláde zástupcovia veľkých zamestnávateľov, ktorí sú združení v Klube 500. Jeho predseda Vladimír Soták, ktorý zároveň šéfuje Železiarňam Podbrezová, hovorí, že celkovo môže dôjsť k prepusteniu až 60-tisíc ľudí.

Klub 500 zastupuje zamestnávateľov, ktorí majú dokopy 30-tisíc zamestnancov. Priamo ohrozených pracovníkov je pritom až 15 %, čiže rovných 5-tisíc pracovných miest. Hovoria, že niektorí ministri prišli s návrhmi na zvýšenie pomoci pre zamestnávateľov, vláda na čele s Matovičom ich neprijala. Pripomínajú, že Európska únia vyčlenila obrovský balík financií na udržanie zamestnanosti a Slovensko môže minúť 5 miliárd eur.

Otvoriť galériu

„Kým v západných krajinách vyčlenili vlády v rámci štátnej pomoci rádovo niekoľko tisíc eur na obyvateľa (v Nemecku 14 400 €), na Slovensku to je necelých 1 000 €,“ píšu vo vyhlásení s tým, že slovenská vláda vyčerpala len 500 miliónov eur. Soták sa rozohnil najmä na premiéra Matoviča. „Darmo dva mesiace komunikujeme, nemáme problém s ministerstvami, ale s predsedom vlády," kritizuje Soták. Matovič si vraj myslí, že mu patrí krajina. „Na čo tam sedel predseda vlády v Bruseli a počúval, že tie peniaze sú na naštartovanie ekonomiky? Aby tu sedel a vykladal ko***iny?“ pýtal sa Soták.

Otvoriť galériu

Zamestnávatelia chcú, aby vláda zdvojnásobila kompenzáciu na 1 100 € na zamestnanca a spätne doplatila príspevok za mesiace od začiatku krízy. „Bez výraznejšej štátnej podpory firmy nedokážu udržať súčasný počet zamestnancov a budú nútené prepúšťať. Ak vychádzame zo stavu ekonomiky, kde je 1,9 mil. ľudí zamestnaných v súkromnom sektore, pri optimistickom predpoklade, že sú ohrozené len 3 % pracovných miest, ide celkovo takmer o 60 000 pracovných miest,“ dodal výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

 

Problémom podľa vládnych predstaviteľov je, že nechcú zvyšovať zadlženosť štátneho rozpočtu. „Ministerstvo predložilo na rokovanie vlády dvakrát predĺženie projektu Prvá pomoc. Zároveň sa s ministerstvom financií uchádzame o prostriedky z programu SURE. Z celkovo alokovaných 490 miliónov eur z fondov EÚ je k dnešnému dňu vyplatených 428 miliónov; ďalšie financovanie je zabezpečené cez štátny rozpočet. O možnostiach rozšírenia, zmenách, prípadne zvýšení Prvej pomoci sa rokuje na ekonomickom krízovom štábe,“ uviedol rezort práce.

Ministerstvo financií tvrdí, že sa firmy vracajú do starých koľají. „Podľa výsledkov eKasy sa postihnuté sektory z hľadiska vývoja tržieb vracajú do obdobia pred pandémiou. Aj čísla nezamestnanosti, respektíve zamestnanosti hovoria o postupnom zlepšovaní situácie. V júni 2020 si našlo prácu 13 986 ľudí, čo je oproti máju nárast o 4 321 zamestnaných. Popritom stále fungujú aj podporné schémy, pre zamestnávateľov a SZČO v ťažkostiach. Vzhľadom na to, že v budúcom roku má slovenská ekonomika rásť, očakávame zlepšovanie situácie aj v priemysle, vrátane firiem, ktoré zastupuje Klub 500," dodali z rezortu financií.

Čo požadujú

  •  strop prvej pomoci na jedného zamestnanca žiadajú zdvojnásobiť - maximálne 1 100 €
  •  spätné vyplatenie pomoci od začiatku krízy
  •  zvýšenie pomoci, ktorá teraz na zamestnanca tvorí 11 až 33 %, na 23 až 72 % celkových nákladov
  •  terajšie príspevky netvoria podľa nich ani len výšku povinných odvodov do Sociálnej a zdravotnej poisťovne
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, anc, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov