Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.07.2020 12:00 | Správy | Politika

Premiéra Matoviča dostihla kauza odpísaných záverečných prác: Šialená obhajoba, slová odborníčky ho nepotešia

S plagiátmi sa akoby vrece roztrhlo. Najnovšie vyšlo najavo, že opísanú diplomovú prácu má aj premiér Igor Matovič (47), ktorý pre podobný škandál vyzýval exšéfa parlamentu Andreja Danka (45), aby podal demisiu.

Hľadáme politika, ktorý ma tip-top svoju záverečnú prácu. Poznáte ho?
Ozvite sa na tip@novycas.sk

Na seba a svojich koaličných partnerov má však iný meter. Borisa Kollára (54) a ministra školstva Branislava Gröhlinga (46) vo funkciách podržal a rovnako nechce odstúpiť ani on. Ako sa premiér obhajuje?

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Matovič odovzdal diplomovku s názvom Daňový systém a jeho vplyv na podnikateľské subjekty v roku 1998 na Fakulte manažmentu Univerzity Komenského v Bratislave. Má 79 strán, z ktorých je podľa Denníka N väčšina odpísaná z dvoch publikácii. O tom, že záverečná práca má nedostatky, bola pritom verejnosť informovaná už v roku 2012. Knižnica však nechcela dovoliť jej požičanie. Bolo možné do nej len nahliadnuť, vďaka čomu sa zisťovanie jej originality komplikovalo.

„Diplomovka bola mojím autorským dielom, ale ani jedno jediné písmeno som na nej nenapísal. Do počítača ju prepísala z mojich poznámok sestra môjho najlepšieho kamaráta z vysokej školy počas spoločnej dovolenky v Chorvátsku,“ zľahčoval pred rokmi rozruch okolo svojej práce Matovič. Teraz vyšlo najavo, že o autorské dielo nejde ani zďaleka. Matovič odpísal prácu z dvoch publikácií.

 

Prvá je od trojice ekonómov Pavla Kárásza st., Juraja Renčka a Pavla Kárásza ml., z ktorej Matovič prebral celé strany aj s tabuľkami. Knihu pritom cituje len dvakrát. Celý text pritom pochádza z nej. Všetko ostatné vydáva za svoj text. V druhej polovici diplomovky pokračuje vykrádaním druhej publikácie Potreba deregulácie daňových systémov v krajinách strednej Európy. Túto knihu cituje tiež len dvakrát pri tabuľkách.

Takto sa obhajuje

Matovič priznáva pochybenie. „Úprimne, netuším, či som pred 22 rokmi vo svojej diplomovke niečo necitoval a koľko toho bolo. Ak to tak je, ukradol som niečo, čo mi nepatrilo, som de facto v tejto veci zlodej, čo je smutné a určite nie na chválu,“ priznáva premiér Matovič. Dodáva, že svojím titulom sa nikdy nechválil a ani ho nemá zapísaný v občianskom preukaze. Dôvodom je, že posledné dva ročníky flákal. „Vo štvrtom ročníku som si založil živnosť a v piatom som už zamestnával 2 000 ľudí.

Ten, kto podnikal, pochopí, že v takom tempe bola škola na jednej z mojich posledných koľají... A nakoniec som bol rád, že to mám za sebou. Na tie dva roky vôbec nie som hrdý. Nechodil som na prednášky a na cvikách som bol často duchom neprítomný, či mysľou v mojej firme,“ hovorí premiér, ktorý dodáva, že to nebolo správne.

„Či by som kvôli tomu mal o titul prísť? Zrejme áno... A koniec koncov takú zmenu zákona som si u pána ministra školstva a pani ministerky spravodlivosti objednal. Či kvôli tomu odstúpim? Odstúpim. Hneď, ako splním všetko, čo som ľuďom pred voľbami sľúbil. Potom si pôjdem žiť späť svoj súkromný život. S čistým svedomím a bez titulu,“ uzavrel premiér.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Mestskí policajti v tomto meste uložili minulý rok tisícke pokút: Neuveríte, až akú čiastku predstavujú!
(ilustračné foto)
5 tipov, ako sa rýchlo a jednoducho zbaviť slimákov v záhrade: Pomôžu veci, ktoré máte v kuchyni
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Nový návrh novely, ktorý predložili poslanci z Progresívneho Slovenska: Zvýšiť má účasť na politickom živote samosprávy
Je to len pre silné žalúdky, tvrdí
Foto
Diana sa hrabe v špine iných ľudí: FOTO len pre silné žalúdky! Odpadnete, čo za to chce
(ilustračné foto).
Mladá mamička prekonala mŕtvicu: Zvláštne PRÍZNAKY, lekári to neodhalili!
Koniec nechutnému trápeniu Južnej Kórey: Severná Kórea má však podmienku!
Desivé zranenia 25-ročného mladíka v Tatrách: Prežil 100-metrový pád!
Havarovaný stroj firme herca a moderátora Daniela Dangla (48).
FotoVáš Tip
Šokujúce výsledky vyšetrovania nehody s Danglovým lietadlom: Stroj bol zanedbaný a nemal lietať! Čo na to herec?
(ilustračné foto)
Spíte v posteli s partnerom? Čas to zmeniť! Odborník varuje, TOTO hrozí
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
NATO pritvrdilo: Jasný odkaz pre Rusko! Aliancia je pripravená brániť každý centimeter
Z Ivany aj dnes vyžaruje šarm a elegancia.
Foto
Zábery Ivany Christovej z Talianska ľudí nadchli: Stále ste naša NAJKRAJŠIA miss!
Muž zostal zhrozený po desivom náleze na povale.
Foto
Muž vošiel na povalu a ZAMRZOL! Záber ako z hororového filmu: Čo to je?