Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.07.2020 14:03 | Správy | Domáce správy

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Blahu, ten všetko odmieta: Olej do ohňa prilial jeho právnik Kaliňák

Opozičný poslanec Národnej rady SR (NR SR) Ľuboš Blaha (Smer-SD) odmieta obvinenia na svoju osobu z trestného činu popierania zločinov politických režimov. Ako uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii v centrále strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD), v tejto veci podá sťažnosť, aby bolo obvinenie zrušené.

Nová vláda totiž podľa jeho slov týmto konaním politizuje všetky represívne zložky štátu. Jeho právny zástupca a bývalý minister vnútra za Smer-SD Robert Kaliňák označil obvinenia na Ľuboša Blahu za škandál a útok na slobodu prejavu.

„Odmietam akékoľvek obvinenia na moju osobu týkajúce sa spochybňovania zločinov bývalého režimu. Obviňovať ma z toho je smiešne. Takéto tvrdenia ma urážajú a preto zvažujem právne kroky na obhajobu svojej osoby," ozrejmil poslanec. Ako ďalej poznamenal, desí ho, že sa Slovensko dostáva do situácie, v ktorej nová vláda politizuje všetky represívne zložky štátu. Ako príklad spomenul políciu, prokuratúru a súdy. Vláda podľa neho využíva všetky nástroje moci, ktoré má k dispozícii, aby prenasledovala opozíciu, a považuje to za zneužitie štátnej moci.

„Navyše, to, že na mňa podala trestné oznámenie koaličná poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), potvrdzuje, že ide o politický útok. Mám aj dôvodné obavy, že sa polícia snaží vyhovieť tomuto politickému nátlaku," uviedol Ľuboš Blaha. Podotkol, že Ďuriš Nicholsonová na neho podala celkovo päť trestných oznámení, z ktorých polícia štyri vyhodnotila ako neopodstatnené.

Kaliňák označil obvinenia na Ľuboša Blahu za škandál a krok, ktorým sa Slovensko vracia späť do čias totality. Je to podľa neho útok na slobodu prejavu. „Politický prejav má najvyššiu ochranu a je chránený do toho momentu, kým tento prejav nevyzýva k použitiu násilia. Široká paleta názorov je navyše jedným zo základných výdobytkov demokracie," priblížil Kaliňák. Za vážny problém zároveň označil politizáciu justície, teda situáciu, kedy politici svojimi výrokmi vyzývajú sudcov k tomu, ako majú konať. Uznesenie voči opozičnému poslancovi vníma ako nezákonné a arbitrárne, keďže tam podľa jeho slov absentuje popis spôsobu, akým došlo k spáchaniu trestného činu.

 

„Vláda sa snaží opozičným politikom zavrieť ústa, aby sa vyhli kritike. Dostali sme sa tým do stavu, kedy máme na Slovensku selektívnu spravodlivosť a toto uznesenie voči Ľubošovi Blahovi je toho jasným príkladom," domnieva sa exminister vnútra.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila 3. júla poslanca Ľuboša Blahu z trestného činu popierania a schvaľovania holokaustu, popierania zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti. Polícia začala konať na základe trestného oznámenia a nateraz nemôže poskytnúť viac informácií.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť