Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.07.2020 05:00 | Správy | Domáce správy

Británia neuvoľnila pravidlá pre Slovákov: Pomsta Britov alebo chyba diplomatov?

Prečo pristúpili k takémuto kroku? V Británii aj v súčasnosti denne pribúda okolo 500 ľudí nakazených koronavírusom.

Napriek tomu tamojšia vláda uvoľnila pravidlá cestovania na Ostrovy pre desiatky krajín. Slovensko však medzi bezpečné štáty nezaradila a tak aj my musíme po príchode do Británie rovno do 14-dňovej karantény.

Zrušenie karantény zo strany Británie znamená, že situácia na Ostrovoch sa pomaly stabilizuje. Krajina s najvyšším počtom nakazených ľudí v Európe však medzi desiatky štátov nezaradila Slovensko. Sú tam však napríklad Česi, Rakúšania, Poliaci, Maďari, ale aj donedávna rizikové Taliansko či Španielsko.

Otvoriť galériu
Veľká Británia
Zdroj: iStock

Slovensko sa však ocitlo v skupine s USA, so Švédskom či Brazíliou, ktoré situáciu nezvládajú dobre. Ako je to možné? „Je to obrovské zlyhanie rezortu ministerstva zahraničných vecí. Také zlyhanie, že minister by mal zvážiť ďalšie zotrvanie vo svojej funkcii,“ povedal predseda Smeru Robert Fico. Poukázal na to, že tisíce ľudí, ktorí chcú zo Slovenska cestovať do Británie, vystavil nepríjemnému procesu a procedúram. Myslí si, že Británia slovenskej vláde neverí.

Minister zahraničia Ivan Korčok sa bráni tým, že rozhodnutiu Veľkej Británie nerozumie a považuje ho za neopodstatnené. „Pán poslanec Fico aj s jeho spolustraníkmi si až po týždni všimli, že Veľká Británia nezaradila Slovensko medzi bezpečné krajiny. Slovenská diplomacia si to na rozdiel od nich všimla hneď, a preto koná, intervenuje, robí a bude robiť maximum na zmenu britského postoja. Otvorene však tiež hovorím, že vplyv slovenskej aj britskej diplomacie na epidemiológov v našich krajinách je nulový,“ oponuje Korčok s tým, že Fico politikárči s úplne všetkým, čo sa mu hodí.

Otvoriť galériu

 

Faktom je, že ani Slovensko nemá Britániu na zozname menej rizikových krajín a neodporúča tam cestovať. Po návrate by ich tak čakala povinná karanténa a test na koronavírus. Je tak možné, že ide o pomstu Britov? „Viniť z tohto stavu náš rezort diplomacie je nezmysel. O dôvodoch, ktoré k tomuto rozhodnutiu viedli Britániu nechcem špekulovať. Tak ako u nich, aj u nás rozhodujú o opatreniach v prvom rade odborníci a epidemiológovia. Možno len dúfať, že to v najbližších dňoch prehodnotia,“ vysvetlil exminister zahraničia Eduard Kukan.

Zahraničnopolitický analytik a bývalý šéf diplomacie Pavol Demeš si myslí, že krok Británie je ťažko pochopiteľný. „Ambasáda Spojeného kráľovstva v Bratislave by ho mala urýchlene vysvetliť. Zároveň verím, že naša diplomacia podnikne adekvátne kroky, aby naši občania nemali pocit diskriminácie. Vo Veľkej Británii totiž pracuje a študuje veľa Slovákov a na dobrých vzťahoch nám musí záležať,“ dodal Demeš.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu