Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.07.2020 11:53 | Správy | Domáce správy

Podľa Šeligu je nezaujatosť sudcu Trubana v kauze Dobytkár otázna: Ak sa toto potvrdí, bude to škandál

Nezávislosť sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Michala Trubana, ktorý rozhodoval o väzbe Norberta B. v kauze Dobytkár, je otázna.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Skonštatoval to podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) na pondelkovej tlačovej konferencii. Pýta sa tiež, prečo prokurátor nepodal námietku zaujatosti voči sudcovi. Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Šeliga zaslal list, v ktorom upozorňuje na zmluvu dcéry sudcu s Poľnohospodárskou platobnou agentúrou (PPA).

Šeliga zdôraznil, že v zmysle judikatúry sa má sudca javiť ako nezaujatý a má byť nezaujatý. V súvislosti s osobou Trubana poukázal na zmluvu o poskytnutí nenávratného príspevku, ktorú podpísala jeho dcéra s PPA ako konateľka firmy sídliacej v dome Trubana, pričom prevádzkuje penzión, ktorý vlastní Truban. "A na druhej strane podpisoval za PPA túto zmluvu pán, ktorý je dnes vo väzbe, obvinený v kauze Dobytkár. Preto sa pýtam, či naozaj môže verejnosť vnímať pána Trubana ako nezávislého," podotkol.

Šeliga tvrdí, že prokurátor na súde nepodal námietku zaujatosti voči sudcovi Trubanovi, hoci mu to vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) navrhoval. Otázne je podľa neho aj to, prečo na súde nebol dozorujúci prokurátor z kauzy Dobytkár, ani neriešil návrh na väzobné stíhanie, ale robil to prokurátor, ktorý mal službu cez víkend a "nie je tak detailne oboznámený" so spisom. Očakáva, že prokuratúra sa verejne vyjadrí a vysvetlí okolnosti. "Ak to bolo úmyselné, je to absolútny škandál a niekto za to musí niesť zodpovednosť," dodal.

 

Sudca Truban sa k tvrdeniam Šeligu podľa vlastných slov nebude vyjadrovať. Jeho stanovisko TASR poskytla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

"V predmetnej trestnej veci boli vykonané relevantné procesné úkony, k obsahu ktorých sa v súčasnej dobe, vzhľadom na štádium trestného konania (prípravné konanie), nebude prokuratúra podrobnejšie vyjadrovať," reagovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Rovnako podľa jej slov nebude prokuratúra v živej trestnej veci žiadnym spôsobom reagovať na vyjadrenia predstaviteľov politickej moci a komentovať ich.

ŠTS v Banskej Bystrici v nedeľu (5. 7.) nevzal podnikateľa Norberta Bödöra do väzby, návrhu na väzobné stíhanie vyhovel iba v prípade Petra Kubu. Obaja sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti v súvislosti s kauzou Dobytkár, v ktorej sú vyšetrované úplatky v PPA za zatiaľ viac ako 10 miliónov eur. Najvyšší súd SR bude rozhodovať o sťažnostiach vo štvrtok (9. 7.).

Norberta Bödöra zadržala NAKA v piatok (3. 7.) večer. Polícia informovala, že v rámci akcie na Slovensku vykonala zaisťovacie úkony a vzniesla obvinenie voči trom fyzickým osobám a dvom právnickým osobám za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Nájdu Biden a Netanjahu spoločnú reč? Izraelský premiér aj napriek nezhodám neostal ticho
Politician speaking publicly from the lectern during political rally, Nikon Z7
Gruzínsky veľvyslanec v Paríži mal na vládu vážnu požiadavku: Môže za to kontroverzný zákon
Foto
Králik našim verí: Zápasy MS pre Nový Čas tipujú zvieratá zo zoo
Speváčka minulý rok prežila obrovské sklamanie.
FotoVáš Tip
Neverný Mirgovej exmanžel: FOTO a nečakané kroky, ktoré vyvolávajú vlnu otázok! Čo to má znamenať?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Dočká sa Palestína vytúženého prímeria? Hamas sa pri zásadnom rozhodnutí odvoláva na Izrael
Zástupcovia Muska ani platformy X, v minulosti známej ako Twitter, vyjadrenie Bieleho domu zatiaľ nekomentovali.
Muskova spoločnosť implantovala pacientovi čip do mozgu: Po prelomovom zákroku nastali problémy!
vojak
Minister vyhlásil, že iba Amerika a Európa ubránia Západ pred Ruskom: Takto sa vyjadril k brannej povinnosti
Foto
Projekt Lintnera nemá na MS páru! Privíta viacero hviezd: Slovenský dom nám môžu závidieť
Flag of Israel on the tank
Prekročil Izrael všetky hranice? K podobnej hrozbe od USA sa pridáva ďalšia krajina
Hasiči hasia požiar po útoku ruskej armády na mesto Charkov na východe Ukrajiny (ilustračné foto).
Charkov sa opäť stal terčom ruských útokov: V niekoľkých domoch vypukol požiar!
Ruský prezident Vladimir Putin.
V moderných dejinách Ruska sa tento krok udeje prvýkrát: Ako k tomu prispeje návrh od samotného Putina?
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden nemá ružové vyhliadky do budúcnosti: Zásadný krok Izraela neprispeje k vytúženému cieľu