Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2022 06:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Zaspomínal si na svoju milovanú tetu Vilmu Jamnickú († 101): Vo varení nevynikala, prezradil Dudáš

Pán Miroslav Dudáš (81) je synovcom herečky a astrologičky Vilmy Jamnickej († 101). Prežil s ňou aj veľa zaujímavých zážitkov už ako dieťa a neskôr aj v dospelosti. Na sklonku života sa o svoju tetu staral, hoci posledné mesiace strávila v seniorskom centre.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Po ťažkej porážke bola odkázaná na 24-hodinovú starostlivosť až do smrti v auguste 2008. Začiatkom novembra sa pán Dudáš spolu so speváčkou Marcelou Laiferovou (77) a s hercom Milanom Kňažkom (77) stal krstným otcom knihy Pondelky s Vilmou, ktorú o Jamnickej napísala Marika Eisler Studeničová (58). Ako na svoju tetu spomína?

Už od raného detstva vnímal, že Vilma Jamnická je iná ako ostatné ženy v jeho okolí. „Bola slávna herečka, staršia sestra mojej mamy Anny. Vedela veštiť, čo jej osobnosti dodávalo zvláštne tajomno. Hovorila na mňa po česky, napokon, narodila sa v dedinke Barchov neďaleko Pardubíc,“ spomína na časy dávno minulé herečkin 81-ročný synovec Miroslav Dudáš.

„Ako siedmak a ôsmak na základnej škole v rokoch 1953 a 1954 som býval u tety v bratislavskom byte na Partizánskej ulici, lebo sa bála byť tam sama, hlavne mala strach, keď v noci prichádzala z divadla. Dokonca som kvôli nej zmenil aj školu. Podľa bydliska som patril do školy na Šoltésovej ulici, ale keď som sa k nej nasťahoval, prestúpil som na Zochovu, bolo to bližšie.“

 

Ako kuchárka nevynikala
 

Keď sa žiak Miroslav nasťahoval k Vilme Jamnickej, bola už s režisérom a hercom, doktorom Jánom Jamnickým rozvedená. Avšak aj naňho si pán Miroslav veľmi dobre pamätá. „Jamnický bol prísny vegetarián a keď som k nim prišiel, nútil ma jesť všelijaké kukuričné a iné nechutné kaše,“ s úsmevom spomína pán Miroslav. „Keď mi ich doslova nanútil, keď nástojil na tom, aby som ich jedol, otočil som sa a už ma nebolo,“ zasmeje sa pri spomienke. Zaujímame sa, aká bola jeho slávna teta - varila svojmu synovcovi? Rozmaznávala ho? „Na varenie príliš nebola, ale vždy mi pripravila raňajky. Obedy som mal v škole a večera bola taká ľahká, podľa jej chuti,“ potvrdzuje synovec to, čo sa o Vilme Jamnickej traduje – že v stravovaní bola striedma.

Na večeru sme mávali tenučký krajec chleba natretý nátierkovým maslom, ktoré som kupoval cestou zo školy. Milovala cesnakovú, no občas som jej kúpil aj iné. Ale nerobili sme veľké zásoby, lebo teta nebola veľký jedák. Jej porcie boli niekedy menšie ako detské. Na raňajky si dávala k chlebu natretému maslom nakrájanú cibuľu o priemere asi tri a pol centimetra.“ Neskôr, keď Miroslav dospel, oženil sa. Na sklonku Vilminho života jeho manželka Eva podnikala. „Mala bufet, z ktorého som tete Vilme nosil dvakrát do týždňa jedlo. Manželka v tieto dni prispôsobovala jedálny lístok tete a varila, čo mala rada – plnenú papriku a všetko orechové. Teta Vilma milovala orechy a koláč mohol byť aj nedopečený, ale stačilo, že v ňom boli orechy.“
 

Čo Vilma Jamnická neustále strácala? Kto bol žiarlivý na jej muža? Čo radila ľuďom a prečo ju vlastne vyhľadávali? Čítajte v Novom Čase Nedeľa!

Nedeľník 27.11.2022
Zdroj: Nový Čas

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Anna Ölvecká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?