Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.12.2008 08:00

Bolestivá menštruácia

Ženy dostanú menštruáciu približne 400-krát v živote. Jedny ju prežijú bez väčších zdravotných ťažkostí, iné si musia pre bolesti, ktoré im spôsobuje, dokonca vziať v práci voľno. Nie sú schopné ani len vstať z postele. Ako to môžeme ovplyvniť?

Koľko dní trvá zdravý menštruačný cyklus?

Bežný menštruačný cyklus by mal trvať 28 dní, plus mínus päť dní. Ak je kratší ako 22 alebo trvá viac ako 35 dní, ide už o poruchu. Nebezpečné je najmä skrátenie cyklu. Optimálna dĺžka menštruácie je tri až päť dní. Ak žena krváca dlhšie, ide o poruchu.

Ako žena vlastne spozná, či krváca „normálne“?

Podľa gynekológov by krvná strata nemala presiahnuť jeden mililiter na kilogram hmotnosti. Je jasné, že to nebudete merať. Ako teda zistíte, čo je už priveľa? Keď spotrebujete nezvyčajné množstvo vložiek alebo tampónov, prípadne s krvou vytekajú veľké kusy zrazeniny.

Niektoré ženy menštruácia doslova zloží. Iné ju prežijú bez väčších zdravotných ťažkostí. Kedy ide o vážny zdravotný problém?

Bolestivá menštruácia, čiže dismenorea, znamená bolesti brucha spôsobené kŕčmi maternice, ktoré vznikajú pri menštruácii. Môže ísť o primárnu dismenoreu, ktorá postihuje až 50 percent žien. Presné príčiny medicína nepozná. Stáva sa, že po prvom tehotenstve sa už neobjaví. Ďalšou je sekundárna dismenorea, ktorej príčina je v pohlavnom ústrojenstve, ide najmä o endometriózu, zmeny v tkanive maternice.

Kedy by sme mali ísť k lekárovi?

Ak sú menštruačné bolesti také silné, že výrazne zasahujú do kvality života. Raz za rok by sme mali absolvovať preventívnu prehliadku, aj keď nás nič nebolí. Za poruchami cyklu sa môže ukrývať začiatok vážneho ochorenia. Radšej choďte k lekárovi zbytočne ako neskoro. Za rok sa udeje menej ako za tri alebo päť rokov.

Kedy neváhať ani na okamih?

Silná alebo dlhá menštruácia signalizuje rôzne ochorenia, od zápalu až po rakovinu. Ak vám mešká menzes a doteraz bol váš cyklus pravidelný, na dvere ambulancie zaklopte po uplynutí dvoch týždňov od dátumu, keď sa malo krvácanie objaviť. V prípade bolestí alebo iných gynekologických problémov aj skôr.

Vynechala vám menštruácia, môže to byť aj začiatok menopauzy?

Ak máte okolo 45 rokov, nemusíte sa ponáhľať, pred prechodom sa cyklus stáva nepravidelnejším. Keď sa krvácanie nedostaví ani po mesiaci, je čas vyhľadať odborníka. Dôvodom vynechania mesiačikov môže byť aj nadmerné cvičenie, extrémny úbytok hmotnosti alebo mentálna anorexia.

Je normálne, že ženy si dnes svojvoľne zasahujú do menštruačného cyklu? Nie je to proti prírode? Je to vôbec bezpečné?

Mnohé ženy najmä v čase dovoleniek pomocou antikoncepcie regulujú príchod menštruácie. Gynekológovia aj rôzne štúdie sa zhodujú, že vynechanie pravidelnej menštruácie je zo zdravotného hľadiska bezpečné. Dokonca váš lekár vám tento režim môže navrhnúť aj z liečebných dôvodov. Prestávku na menštruáciu by si žena mala urobiť aspoň raz do roka alebo v prípade, že začne nepravidelne špiniť alebo krvácať. Pri tomuto spôsobe užívania je vhodná tzv. monofázická hormonálna antikoncepcia, keď všetky tabletky obsahujú rovnaké množstvo hormónu.

Ako sa zbaviť bolesti pri krvácaní

NAJČASTEJŠIA RADA – DAJ SI POLDECI – NIE JE TÁ NAJSPRÁVNEJŠIA. MÁME PRE VÁS LEPŠIE.

■ Naplňte fľašu teplou vodou a položte si ju na brucho, prípadne na chrbát.
■ Cvičte – rozprúdi sa vám krv v celom tele a budete sa cítiť vnútorne silnejšia.
■ Jedzte potraviny bohaté na železo.
■ Ak je bolesť priveľmi silná, užite liek s obsahom ibuprofeínu. V lekárni dostanete aj špeciálne cielené prípravky proti bolestivej menštruácii.
■ Nezabúdajte na dostatočný prísun vitamínov a minerálov. Vyberte si vhodný multivitamínový prípravok s obsahom minerálov. Dôležitý je najmä vápnik a horčík.
■ Pomáhajú aj antikoncepčné pilulky. Pôsobia tak, že potláčajú ovuláciu, simulujú telu tehotenstvo, zastavujú prirodzenú menštruáciu a vyvolávajú len falošné krvácanie, upravené syntetickými hormónmi.

NENAFÚKNITE SA

Obmedzte konzumáciu najrôznejších maškŕt. Väčšinou spôsobujú len plynatosť či pocit únavy. Vášmu organizmu väčšmi prospeje zelenina, ovocie, kuracie mäso a ryby. Pri nafúknutí vám pomôže vitamín B6, ktorý nájdete v banánoch, avokáde, orieškoch alebo v sójových výrobkoch.

ŠTAMPERLÍK RADŠEJ NIE

Počas menštruácie to nepreháňajte s alkoholom, dožičte si nanajvýš 1 až 2 poháre ľahkého vína denne. V období menštruácie pite radšej veľa teplého čaju.

KOFEÍN ZHORŠUJE BOLESTI

Obmedzte kávu a kolové nápoje, kofeín má totiž povzbudzujúce účinky a môže zosilniť bolesti. Počas menštruácie radšej vynechajte aj každodenný hrnček kávy. Kofeín obsiahnutý v káve môže podráždiť sliznicu tráviaceho ústrojenstva. Dajte prednosť bylinkovým čajom alebo káve z melty.

Z babičkinej lekárne

■ Napätie v maternici uvoľňuje rasca, čaj zo škorice, sladkého drievka, klinčekov či zázvoru.
■ Pomôže aj čaj z rumančeka, lipového kvetu či kvetu kozlíka lekárskeho.
■ Ak sa kŕče spájajú s návalmi, skúste nálev z listov maliny.
■ Listy alchemilky obmedzujú bolesť a nadmerné krvácanie. Urobte si silnejší čaj a pite trikrát denne.

CVIK, KTORÝ POMÔŽE

Je to poloha známa z jogy ako zajac. Kľaknite si a oprite sa o päty. Čelom sa dotknite podlahy a ruky vystrite pred seba. Zavrite oči. Vydržte v tejto polohe dovtedy, kým nepocítite úľavu.

TRIK NA ÚĽAVU

Na chodidlách sa nachádzajú akupresúrne body, ktoré sú vnútornými dráhami spojené s orgánmi v oblasti panvy. Body v priehlbinách na oboch stranách piat jemne stlačte palcom a končekmi ostatných prstov. Opakujte niekoľko minút.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce