Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2020 06:00 | Správy | Domáce správy
Video

Pozor! Pravidlá na Veľkú noc: Čo od vás budú žiadať policajti a kedy neporušíte zákon

Vyslúžil si kritiku aj z koaličných radov! Prísne opatrenia, ktoré budú platiť počas Veľkej noci, nedostali jednoznačnú podporu vo vláde.

Otvoriť galériu

1. Policajné hliadky spoločne s príslušníkmi Ozbrojených síl SR budú kontrolovať všetky vozidlá, ktoré budú prechádzať jednotlivými okresmi na diaľniciach a cestách I. a II. triedy.

2. Ak budete prechádzať viacerými okresmi, kontrole sa budete musieť podrobiť opakovane, s čím bude spojené značné zdržanie na komunikáciách.

3. Všetky osoby, aj tie, na ktoré sa vzťahuje jedna z výnimiek, sa pri prejazde okresmi budú musieť preukázať policajnej hliadke občianskym preukazom.

4. Pri prejazde okresmi, sa musíte pripraviť na to, že pre príslušníkov Policajného zboru vyplníte dotazník so svojimi súkromnými a kontaktnými údajmi, ako aj s účelom presunu.

5. To, či ste uviedli pravdivé údaje, budú policajti vyhodnocovať priebežne, napríklad aj počas vášho návratu do okresu, kde bývate.

6. Ak dôjde ku klamstvu zo strany občana, bude možné si spätne vyhodnotiť jeho pohyb pomocou video záznamu z palubných kamier systému SOITRON a sankcia ho neminie.

7. Pre urýchlenie kontroly sa odporúčajú - mať pri sebe pracovnú zmluvu, potvrdenie od zamestnávateľa, súdne rozhodnutie o starostlivosti o dieťa, bloček z nákupu pri ceste naspäť do okresu, potvrdenie o neodkladnom výkone živnosti alebo podnikania.

8. Polícia bude kontrolovať osoby, ktoré sa budú pohybovať na verejných priestranstvách v rámci okresu s cieľom odhalenia osôb, ktoré do daného okresu prišli z iného okresu, a preto je nutné, aby každý, kto opustí svoje bydlisko, mal pri sebe doklad totožnosti - a to platí aj pre osoby vo vozidle.

9. Policajti budú dôkladne kontrolovať dodržanie mimoriadneho opatrenia a karantény a v prípade jej porušenia bude takýmto občanom hroziť sankcia až do výšky 1 659 eur (za nenosenie rúška 1 000 eur).

10. Kamionisti budú mať počas celých sviatkov výnimku na prejazd.

11. Policajt na mieste vyhodnocuje každú situáciu individuálne a jeho pokyn je záväzný – v prípade nedodržania opatrení alebo klamstva, môže auto otočiť a poslať späť domov, prípadne udeliť pokutu.

 

Kedy neporušíte zákon?

- Bývam v „okrese 1“, no potraviny sú v „okrese 2“, ušetrím 30 kilometrov. Choďte do „okresu 2“, policajti vám nebudú robiť problémy.

- Bývam v „okrese 1“ na hranici s „okresom 2“ a išiel som vyvenčiť psa, no v lese som prekročil hranicu okresu. Nič sa nedeje, policajti vám nebudú robiť problémy.

- Svoje cesty minimalizujte, absolútne sa vyhýbajte rekreáciám mimo svojho bydliska. Von choďte iba na prechádzky do prírody, vyvenčiť psa, alebo na nákup (potraviny budú aj tak zatvorené v piatok, nedeľu a v pondelok). Kto musí, nech naďalej chodí do práce, do miesta výkonu podnikania, alebo do miesta výkonu živnosti, ak sa na výkon jeho činnosti nevzťahuje jedno z predošlých opatrení. Príbuzných nenavštevujte, ak nie sú odkázaní na vašu starostlivosť.

 

Výnimky sa vzťahujú na

1. Zamestnanie - cesta do a zo zamestnania vrátane podnikateľov, ktorí budú cestovať za výkonom svojej činnosti (vrátane „pendlerov“ podľa výnimky 30 km za hranicami SR)

2. Nákup - v nevyhnutnom rozsahu na nákup potravín, liekov, drogérie alebo krmiva pre zvieratá (ak máte trvalé bydlisko inde, ako sa nachádzate, tak nie je problém ísť na nákup aj mimo trvalého pobytu)

3. Susedská výpomoc - zabezpečenie základných potrieb pre cudziu osobu v rámci jedného okresu, resp. v rámci územia Bratislavy a Košíc

4. Starostlivosť o deti alebo zvieratá

5. Tankovanie pohonných látok

6. Lekár - cesta do zdravotníckeho zariadenia s cieľom neodkladnej starostlivosti, pričom si bude môcť zobrať sprievod vo forme jednej ďalšej osoby

7. Prechádzka do prírody - s cieľom pohybu v rámci jedného okresu, resp. v rámci územia Bratislavy a Košíc

8. Pohreb blízkej osoby

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ruský prezident Vladimir Putin.
Kým Ukrajina evakuuje, Putin chváli ruských vojakov: Takéto slová im venoval!
Braňo Mojsej oženil jediného syna
Foto
FOTO Braňo Mojsej oženil jediného syna: Nečakané priznanie! Pravda o ich svadbe
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Aktualizované
ATENTÁT na Fica! Premiéra postrelili v Handlovej, vezú ho do nemocnice
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (štvrtý vľavo) a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (tretí vpravo) počas stretnutia v stredu 6. septembra 2023 v Kyjeve.
Urýchlená akcia zo strany USA! Na Ukrajinu mieri niečo neuveriteľné: Stojí pred veľkým rozhodnutím
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD).
Na transformáciu hornej Nitry pôjde viac ako 225 miliónov eur: Raši predstavil pripravované výzvy
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou!
Foto
NEBEZPEČNÁ kozmetika: Obľúbené sprchové gély, voňavky či farby na vlasy predstavujú riziko!
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Nemyslite si, že Izrael sa zastaví v Gaze, hovorí turecký prezident: Skôr či neskôr sa zameria na...
Sanitka opúšťa po závale uhoľnú baňu Myslowice-Wesola na juhu Poľska.
Zával v uhoľnej bani skončil tragicky: Zásah záchranárov odhalil ďalšiu obeť
Kandidát do volieb do Európskeho parlamentu (EP) strany SaS Richard Sulík
Sulík k novému jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach: Jej výstavbu musí v prvom rade financovať súkromný investor
Na snímke prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj gestikuluje počas pietnej ceremónie v ukrajinskom meste Buča v Kyjevskej oblasti
Ostreľovanie v Charkove si vybralo svoju daň: Volodymyr Zelenskyj odkladá všetko, čo sa dá!
Výjazdové rokovanie vlády v Handlovej.
Fico avizuje ďalšie výjazdové rokovania vlády: Do tohto mesta pôjdu najbližšie
Ide o prípad prvej demonštratívnej mafiánskej vraždy v bratislavskom podsvetí z júla 1995.
Vražda mafiána Tutiho, ktorého sa bála celá Bratislava: Kauza po 29 rokoch ožíva!