Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.11.2016 06:19 | Správy | Politika

Analytik Chmelár: Ako výsledok volieb v USA ovplyvní život na Slovensku

Analytik Eduard Chmelár hodnotí priebeh amerických prezidentských volieb.

Pozrel by som sa ešte pár vetami na Hillary. Prvé opatrné prieskumy z volebného dňa - exit polly potvrdzujú istý náskok Clintonovej. Pre koho bude jej víťazstvo istým vydýchnutím a pre koho katastrofou?

Vydýchnutím bude najmä pre elity – či už americké alebo svetové. Tiež aj pre imigrantov, najmä latinskoamerického pôvodu a moslimského vyznania. Ale keďže pre väčšinu jej voličov nepredstavuje nádej, ale voľbu menšieho zla, nemožno čakať nejakú eufóriu. Katastrofou bude najmä pre tých, ktorí sa usilujú o zníženie medzinárodného napätia.

Ak by sme sa pár vetami mohli zamerať viac na Slovensko. Budú mať kandidáti nejaký vplyv (prípadná finančná kríza, oslabovanie americkej meny, obchodné dohody, víza...) priamy vplyv na Slovákov prípadne na cesty Slovákov do USA? Akým spôsobom to ovplyvnia?

 

Nehovoril by som špeciálne o Slovensku, ale o Európe. Voľba Donalda Trumpa by donútila Európu viac sa zomknúť a dištancovať sa od amerického hegemóna. V tomto by mohlo mať jeho víťazstvo paradoxne pozitívny dopad na zjednotenie Európy. Víťazstvo Clintonovej naopak potvrdí kontinuitu v podriadenom postavení EÚ voči USA. V prípade víťazstva Trumpa je tiež o niečo väčšia šanca na zastavenie obchodnej dohody TTIP.

Dá sa povedať ak napokon vyhrá Donald či Hillary, tak čo napokon definitívne rozhodlo v prospech jedného či druhého? Sebazáchova Američanov, osobné sympatie alebo niečo úplne iné?

O víťazstve Clintonovej môže rozhodnúť najmä to, že Trump evidentne nie je schopný zostaviť tzv. koalíciu voličov zložených zo žien, obyvateľov hispánskeho pôvodu a nábožensky (evanjelizačne) orientovaných ľudí. Toto je v Spojených štátoch veľmi podstatná súčasť volebnej stratégie, ktorú Trumpov tím nezvládol. Naopak, Trumpovi môže pomôcť narastajúci odpor voči systému a fenomén tzv. skrytého voliča, ktorý sa odmieta premietnuť do prieskumov. 

Otvoriť galériu

Čo sa dá dekukovať z posledných vyhlásení kandidátov - ako to bude vyzerať v prvé dni po voľbách bez ohľadu na to, kto zvíťazí?

Nás by mala zaujímať predovšetkým zahraničná politika, a tam nie je sú dôležité iba predvolebné sľuby (to je zábava pre masy), ale predovšetkým programy oboch strán prijaté na volebných konventoch v júli tohto roku.

Z nich vyplýva, že k určitým zmenám dôjde a môžeme očakávať agresívnejšiu zahraničnú politiku. Demokrati už nesľubujú jadrové odzbrojenie, ale kontrolu zbrojenia a rovnako sľubujú „proaktívnejšiu“ zahraničnú politiku, čo v praxi znamená, že Clintonová sa hlási ku konfrontačnej politike voči Rusku a Sýrii a k rozširovaniu vplyvu USA vojenskými intervenciami. To znamená, že pravdepodobnosť vojen je v prípade Clintonovej naozaj vysoká a obavy z nej sú v tomto smere oprávnené.

Na strane druhej to vôbec neznamená, že Donald Trump je mierumilovnejší. Je len nevyspytateľnejší. Jeho problém je v tom, že stále hovorí niečo iné. Raz tvrdí, že sa chce dohodnúť s Ruskom na postupe v Sýrii, inokedy, že by to tam riešil „poriadnym bombardovaním“. Raz povie, že na Blízkom východe by sa malo menej intervenovať, inokedy zasa, že Američania by mali túto oblasť využiť a vyťažiť z nej všetku ropu.

Najprv sľúbil, že bude šetriť na obrane, potom, že urobí armádu takou silnou, aká ešte nebola. Najprv hovorí, že sa bojí jadrovej vojny, potom, že chce posilňovať arzenál jadrových zbraní. A keďže chce opäť zaviesť výsluchy pomocou mučenia, prehĺbiť sankcie voči Rusku a Iránu sa vyhráža silovým riešením, nie je dôvod myslieť si, že s ním nás čakajú lepšie časy. Nezabúdajme tiež na to, že jeho kandidát na viceprezidenta Mike Pence tvrdo podporoval vojnu v Iraku, je proti zatvoreniu väznice Guantánamo a podporoval Clintonovej vojnu v Líbyi.

Trump aj počas utorka opäť vyhlásil, že si ešte rozmyslí či bude rešpektovať výsledky volieb. Dajú sa v prípade víťazstva Clintonovej očakávať nejaké masovejšie protesty jeho podporovateľov?

Dúfam, že je to len Trumpovo rétorické cvičenie a že ho to po voľbách prejde, ale keďže je nepreddvídateľný, v jeho prípade sa čokoľvek ťažko prognózuje. Veľa však bude závisieť najmä od toho, či rozdiel v získaných hlasoch bude presvedčivý alebo tesný.

Dá sa hovoriť o istom izolacionizme USA v prípade víťazstva Donalda Trumpa?

Spojené štáty sú dnes impériom, a to si z dôvodu vlastného prežitia izolacionizmus nemôže dovoliť, nech by si ho aj Trump akokoľvek želal.

Čomu bude musieť víťaz čeliť v prvých mesiacoch po svojom zvolení?

Vojna v Sýrii, konflikt na Ukrajine a príprava obchodnej dohody TTIP budú tri najdôležitejšie témy v zahraničnej politike USA v nasledujúcom období.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj