Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.10.2016 14:48 | Správy | Politika

S trestými oznámeniami sa roztrhlo vrece: Najnovšie podáva jedno aj Matovič!

Líder opozičného hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič podáva za opakované krivé obvinenia a ohováranie trestné oznámenie na bývalých organizátorov protestov Gorila Alenu Krempaskú a Petra Weisenbachera z Inštitútu ľudských práv (IĽP).

Pre TASR to uviedol Matovič v reakcii na stredajšiu tlačovú besedu týchto aktivistov, kde uviedli, že OĽaNO funguje viac ako rodinná firma než politická strana, webové domény OĽaNO vlastní firma manželky Matoviča, hnutie tvoria len štyria členovia a nie jasné, kam putujú peniaze zo štátneho príspevku.

Webovú doménu www.obycajniludia.sk vlastní podľa Matoviča ich rodinná firma regionPRESS, s.r.o., a cenu za webhosting - asi 15 eur ročne - refakturuje hnutiu. "Ochrannú známku 'Obyčajní ľudia' vlastním ja ako súkromná osoba a nepociťujem žiadnu potrebu, aby som za ňu čokoľvek nášmu hnutiu účtoval," povedal líder OĽaNO-NOVA.

K tvrdeniu, že sa mal pokúsiť predať svojmu zamestnancovi zmenku od firmy J&T Private Equity BV, ktorá mala byť kúpená za 10 miliónov eur, Matovič uviedol, že nikdy nevlastnil žiadnu zmenku voči tejto firme a tak sa ju nemohol ani nikdy pokúšať predať.

 

"Odkedy OĽaNO-NOVA prvýkrát vstúpilo do parlamentu v roku 2012, o všetkých financiách hnutia rozhodujú všetci poslanci (19) poslaneckého klubu svojím hlasovaním," skonštatoval vo svojom stanovisku pre TASR Richard Vašečka, predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA. Použitie financií hnutia podľa jeho slov priebežne kontroluje štátom pridelený audítor, výbor Národnej rady SR pre financie a rozpočet a ministerstvo financií. "Zo štátneho príspevku za parlamentné voľby v roku 2016 naše hnutie dosiaľ neminulo ani jedno jediné euro," podotkol.

Alena Krempaská a Peter Weisenbacher v stredu informovali, že od roku 2008 má byť podľa nich Matovič vlastníkom ochrannej známky Obyčajní ľudia a otázne je, či ju politik vlastní ako fyzická osoba, alebo ako podnikateľ. "Ak by to vlastnil ako živnostník, po porade s právnikmi vieme povedať, že by musel udeliť súhlas politickej strany s využívaním svojej ochrannej známky. Ak tento súhlas udelí, tak si to buď vyfakturuje, a v tom prípade neoprávnene podniká a evidentne klamal, ak to urobí bezplatne, tak si to musí táto politická strana uviesť ako nefinančný dar," vysvetlil Weisenbacher. Ako však tvrdí, v správe o hospodárení hnutie túto položku nemá. Aktivisti zároveň upozornili, že v roku 2015 Matovič sľúbil zvýšiť počet členov OĽaNO, no do dnešného dňa sa tak nestalo. Podľa nich má hnutie štyroch členov, z toho jeden z nich – Jozef Viskupič - je Matovičov bratranec. Hnutie podľa nich nemá na webe stanovy a nie je tam ani prihláška za člena hnutia a otázne je, ako OĽaNO nakladá s príspevkom od štátu.

Matovič sa mal podľa Weisenbachera, ktorý sa odvolával na medializované informácie, pokúšať predať svojmu zamestnancovi zmenku od firmy J&T Private Equity BV, ktorá mala byť kúpená za 10 miliónov eur. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!