Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.10.2016 00:05 | Správy | Zahraničné správy

Hillary Clinton o stretnutí s Mečiarom: Chvíľa, ktorá ju šokovala!

Ak by mala žena po prvý raz v histórii stáť na čele Spojených štátov amerických, tak len ťažko si niekto vie predstaviť inú kandidátku ako Hillary Clintonovú (68).

Ambiciózna a desaťročia trénovaná politička bola v Bielom dome už v rokoch 1993 - 2001, keď bol prezidentom jej manžel Bill Clinton (71). Ona sama sa do čela krajiny snažila prebojovať v r. 2008, o pár týždňov má reálnu šancu uspieť. Stojí však pred ňou ešte ťažký súboj s republikánskym miliardárom Donaldom Trumpom (70). Čo je dobré o Hillary vedieť?

1. Šikovná bifľoška

Už ako malá patrila Hillary k najobľúbenejším žiačkam. Popri prednáškach stíhala aj plávať, hrať bejzbal a získavať odznaky ako prvotriedna skautka. Často rozpráva príbeh o tom, ako sa chcela dostať do vesmírneho programu, no NASA ju v šesťdesiatych rokoch ako ženu odmietla. Na strednej škole bola okrem študentskej rady aj v miestnych novinách. Netrvalo dlho a už vo svojich 16 rokoch sa začala zapájať do politiky. Svoje ambície napokon rozvíjala na jednej z najprestížnejších škôl v USA - Právnickej univerzite Yale.

2. Bývalá republikánka

Málokto by to povedal, ale tvrdá zástankyňa demokratov bola v mladosti zanietená republikánka. Veľký vplyv na ňu mala výchova otca Hugha Rodhama v prostredí na predmestí Chicaga. Na univerzite bola dokonca predsedníčkou klubu mladých republikánov! Názor otočila až v roku 1968, keď nesúhlasila s politikou Richarda Nixona, ktorého prezidentskú kampaň považovala za rasistickú a republikánom sa navždy otočila chrbtom.

3. Víťazka Grammy

Väčšina ľudí pozná Clintonovú len ako serióznu političku či bývalú prvú dámu. Lenže ona dostala v roku 1997 dokonca hudobnú cenu Grammy! Nebolo to za muziku, ale za najlepší album s hovoreným slovom - demokratka nahovorila svoju vlastnú knihu s názvom It Takes a Village. „Netušila som, že ľudia, ktorí nevedia zaspievať ani notu, môžu vyhrať Grammy. Je to pre mňa veľká česť,“ povedala.

Otvoriť galériu

4. Oporou aj neverníkovi

Na vysokej škole sa spoznala so svojou osudovou láskou Billom Clintonom (70), ktorý ju v roku 1973 požiadal o ruku, čo ambiciózna právnička najskôr odmietla. Na sobáš ju presvedčil až po tom, čo si kúpili spoločný dom v malom mestečku na východnom pobreží Spojených štátov. Celý obrad sa pritom odohral v ich obývačke. V Billovej rodine to nemala Hillary zo začiatku jednoduché. Jeho matka sa mala dokonca vyjadriť, že Hillary nie je pre Billa dostatočne pekná. Možno preto sa rozhodla nechať si po sobáši svoje dievčenské meno Rodhamová. Clintonovou sa stala až vtedy, keď Bill kandidoval za guvernéra Arkansasu.

 

O Billových neverách sa šepkalo ešte pred tým, ako sa v roku 1993 stal 42. americkým prezidentom. Sexuálna aféra so stážistkou Monicou Lewinskou v Oválnej pracovni Bieleho domu sa však už nedala len tak ututlať a Clinton pre ňu dokonca čelil v Kongrese procesu odvolania. Hillary obvinenia z manželovej nevery najprv pripisovala konšpiráciám, neskôr priznala, že ju Bill oklamal, ale verejne sa postavila za vlastné manželstvo s tým, že Clintona stále miluje.

5. Pozorná mama

Práve rodičovstvo a výchova jedinej dcéry Chelsey zmenili mladú Hillary na nepoznanie. V súčasnosti už 37-ročná konzultantka a novinárka si svoj vzťah s mamou nevie vynachváliť. „Každú jednu spomienku, ktorá sa mi v súvislosti s mamou vybaví nezávisle od toho, čo sa v jej živote stalo, je, že tam vždy bola pre mňa,“ povedala Chelsea. Každý raz, čo ju Hillary nechala samu doma, nechala jej poznámky s dátumami na vrchu, ktoré jej ju pripomínali. V súčasnosti je Clintonová už dvojnásobnou babičkou.

6. americká Sľubotechna

Dobre fungujúca ekonomika, bezpečnosť a dodržiavanie ľudských práv sú tri piliere, ktoré zdôrazňuje v kampani. Američanom sľúbila zvýšenie daní pre bohatých, zdravotnú starostlivosť pre každého, ale aj boj s kriminalitou. Jej program okrem tradičných zmien obsahuje aj zamedzenie šíreniu AIDS či liek na Alzheimera.

Otvoriť galériu

7. Nesympatická a nudná

Američanov vždy iritovala intelektuálna nadradenosť, ktorá k Hillary skrátka patrí. Pred odklepnutím jej nominácie na demokratickú kandidátku boli obavy, či sa dokáže priblížiť bežným ľuďom. V prieskumoch ju označovali za vyslovene nesympatickú kandidátku! Podľa posledných debát sa tohto „neduhu“ zbavila a Američania ju akceptujú.

8. Šokovaná z Mečiara

Clintonová bola prvýkrát na Slovensku v r. 1996. Stretnutie s vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom (74) na ňu nespravilo dobrý dojem. Takto na to spomínala vo svojej knihe Living History: „Zo všetkých svetových lídrov, s ktorými som sa osobne stretla, sa len dvaja správali spôsobom, že ma to znepokojilo: Robert Mugabe zo Zimbabwe a Mečiar, s ktorým som sa stretla na slovenskom Úrade vlády. Bývalý boxer si sadol na jeden koniec malého gauča, ja na druhý. Povedala som mu, že stretnutie s mimovládnymi organizáciami na mňa spravilo dobrý dojem a ich práca má veľký význam. Naklonil sa ku mne a výhražným tónom, otvárajúc a zatvárajúc päste zúrivo kričal, že vykonávajú duplicitnú činnosť a ich zradcovská činnosť spochybňuje vlastný štát. Ku koncu nášho stretnutia som sedela v rohu gauča vydesená jeho násilníckymi názormi a sotva kontrolovanou zúrivosťou.“

9. Bohatá milionárka

Majetok Hillary odhadujú americké médiá v prepočte na 25 až 55 miliónov eur. Sama vyhlásila, že po tom, čo odišli v roku 2001 z Bieleho domu, boli na mizine. Najznámejšia je rezidencia v meste Chappaqua, ktorá ich stála okolo 1,5 milióna eur. Pred pár týždňami kúpila ďalšiu budovu za milión dolárov. Za rok 2015 priznali Clintonovci zárobok takmer 10 miliónov eur. Ak by sa Hillary dostala do Bieleho domu, mala by pekný plat - okolo 400 000 eur ročne.

10. Za volant nesadne

Len málokto vie, že Hillary naposledy sedela za volantom auta v roku 1996. „Jednu z vecí, ktorú najviac ľutujem, je, že už nemôžem šoférovať,“ posťažovala sa novinárom. Podľa jej vlastných slov si na to spomína ako na fajn zážitok, ale bezpečnostné štandardy jej neumožňujú riadiť auto. Podobné problémy má aj Bill Clinton, ktorý si to však vynahrádza aspoň riadením golfového autíčka.

Otvoriť galériu

Svet podľa Hillary

Vždy som verila v to, že niečo sa dá naučiť od každého, koho stretneme, ak sme tomu otvorení.

Každý moment, ktorý sme premrhali hľadením naspäť, nás drží od pohybu vpred... V tomto svete a svete zajtrajška musíme ísť vpred spolu alebo vôbec.

Berte kritiku seriózne, ale nie osobne. Ak je na nej trošku pravdy, skúste sa z nej poučiť. Inak ju nechajte preplávať okolo.

Myslím si, že som mohla zostať doma a piecť koláče, ale namiesto toho som sa rozhodla pre profesionálnu kariéru, ktorú som začala skôr, než bol môj manžel vo verejnom živote.

Nedokážem strpieť sťažovanie. Neviem vystáť ten druh paralýzy, do ktorej upadajú niektorí ľudia len preto, že nie sú šťastní zo svojich rozhodnutí. Žijeme v časoch neobmedzených možností...

Muž, ktorého naštvete jedným tweetom, nie je mužom, ktorému môžete zveriť nukleárne zbrane.

Ak chcete nejaký príbeh na titulku, ja pokojne zmením účes.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené