Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2016 05:49 | Správy | Politika

Kotlebovcom hrozia zrušením strany: Čo by potom podľa odborníkov nasledovalo?

Blíži sa koniec kotlebovcov? Generálny prokurátor Jaromír Čižnár (52) oznámil, že sa bude seriózne zaoberať návrhom na rozpustenie parlamentnej strany ĽSNS.

Ihneď po marcových voľbách začali na Generálnu prokuratúru prichádzať stovky návrhov na jej rozpustenie. Ak by Najvyšší súd stranu rozpustil, pre lídra extrémistov Mariana Kotlebu (39) by to znamenalo, že by prišiel o milióny eur.

Marian Kotleba musí pociťovať déjà vu. Pred desiatimi rokmi totiž Najvyšší súd SR rozpustil jeho extrémistické nacionalistické hnutie Slovenská pospolitosť. Kotleba to nevzdal, prevzal inú stranu a dopracoval sa až do parlamentu. V marcových voľbách získal viac ako 8 percent a s tým aj nárok na viac ako 5 miliónov eur zo štátnej kasy. Generálny prokurátor Čižnár však začal uvažovať o podnete na rozpustenie Kotlebovej ĽSNS. Návrh však podá, až keď si bude istý, že mu to Najvyšší súd potvrdí. „Podať návrh, ktorý by nebol úspešný, znamená, že bude mať v ďalších voľbách o 20 percent viac ako doteraz. To si ja nedovolím,“ vyhlásil Čižnár.

Otvoriť galériu

Ak by súd stranu rozpustil, prišla by skoro o tri milióny eur. Čižnárovmu plánu by mala pomôcť aj polícia, ktorá pomerne často vedie trestné stíhanie proti kotlebovským aktivitám - napríklad letákom, ktoré rozdávali vo vlakoch. „Ich poslanci, ľudia, ktorí kandidovali na ich listine, na facebooku adorujú Hitlera, schvaľujú holokaust a podobne,“ objasňuje politológ Grigorij Mesežnikov dôvody, pre ktoré by strana mala byť rozpustená.

 

Vrátia sa oknom?

Rozpustenie strany by znamenalo, že 14 kotlebovcov by prišlo o stranu. Poslanecký mandát by im však zostal. Politológovia sa skôr boja o opačný efekt. „Príde mi to ako kontraproduktívne kroky. Rozpustením strany by totiž Kotleba získal len nových podporovateľov,“ myslí si politický analytik Ján Baránek. Podľa Mesežnikova by kotlebovci vymysleli niečo nové, ako vytvoriť ďalšiu politickú stranu. „Možnosť vstupu do nejakej inej, už zaregistrovanej strany sa dá ošetriť len ťažko,“ vysvetľuje. Ministerstvo vnútra však kvôli kotlebovcom uvažuje nad zmenou zákona.

Otvoriť galériu

V praxi to teda znamená, že nikto kotlebovcom nezabráni kúpiť si stranu a premenovať po svojom. Samotný Kotleba je predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja. Zakázať mu kandidovať nemôžu, pokiaľ napríklad nebude právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin.

Kotleba by zosilnel

Ján Baránek, politický analytik

- Rozpustenie ĽSNS by určite neupokojilo politickú scénu. Znova by to nejako obišli. Ďalšia strana by mala ešte viac podporovateľov. Príde mi to kontraproduktívne. Toto sa nevyrieši rozpustením strany.

Otvoriť galériu

 

Do politiky by sa vrátili

Grigorij Mesežnikov, politológ

- Pre túto stranu sa situácia skomplikuje, ale znovu vymyslia niečo, ako sa dostanú späť. Ale nemali by byť schopní použiť trik, že odkúpia zaregistrovanú stranu. Ťažko sa dá ošetriť možnosť vstupu do nejakej inej zaregistrovanej strany. Mali sme tu už takéto pokusy, no zatiaľ to neboli extrémisti. Strana dala ľuďom priestor na otvorené šírenie nenávisti a rasizmu, a tým sa dostali do rozporu so zákonom. Preto politika musí ísť bokom.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán, NOVÝ ČAS

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!