Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.07.2016 12:02 | Správy | Domáce správy
Video

Zabitý medveď Balú († 6) z Bojníc sa večného pokoja nedočká: Čo to spravili s jeho telom?

Obrovský rozruch v bojnickej zoo! Neopísateľné šťastie mali vo štvrtok ráno návštevníci Zoo v Bojniciach, ktorí si všimli, že medveď Balú († 6) ušiel z výbehu.

Podarilo sa mu šikovne preliezť murovanú ohradu a od vystrašených ľudí ho delil iba nízky plot! Balú bol v Bojniciach nováčik a na svoju zvedavosť doplatil životom. Po urputnom zastieraní sa vedenie zoo Novému Času priznalo, že z mladej šelmy bude preparát.

Návštevníci neverili vlastným očiam! Hoci hľadali nový medvedí prírastok v zabezpečenej ohrade, Balú († 6) na nich striehol mimo výbehu a od rodičov s deťmi ho delil iba nízky plot! „Nevedel som, čo si o tom mám myslieť, tak som radšej zavolal vedeniu zoo, či je to v poriadku, že medveď nie je vo výbehu,“ povedal vystrašený svedok. Podľa neho maco nebol agresívny, ale krvi by sa aj tak v návštevníkoch nik nedorezal. Zoo sa najskôr snažila jeho útek ututlať. Prehovorila až vtedy, keď sa o škandál začali zaujímať novinári. „Stalo sa to vo štvrtok v raňajších hodinách. Už tu boli návštevníci, ale málo. Medveď ušiel z pravého výbehu v zoo a pohyboval sa mimo neho, ale vďakabohu v ohraničenej časti, kde je plot z jednej aj z druhej strany,“ potvrdila informáciu pracovníčka zoo Andrea Klasová (32).

Otvoriť galériu

 

Preliezol múr

Ako sa Balú dostal na slobodu, zatiaľ nie je úplne jasné. Podľa zamestnancov mu k úteku mali dopomôcť kmene stromov, ktoré ležali na okraji výbehu. „Medvede, ktoré tu máme odmlada, sú zvyknuté a nemajú s tým žiadny problém, ale tento medveď bol nováčik. Výbeh bol preňho nový, bol zvyknutý sa šplhať,“ opísala čerstvý prírastok Klasová. Nie je však vylúčené, že pochybili aj chovatelia. „Zhodou okolností sme prerábali vnútorné vybavenie výbehu, kde vzniklo zrejme vyvýšené miesto, ktoré mu pomohlo k tomu, že dočiahol a vyšplhal sa hore. On bol aj taký chudší a nohatý, taký atlét. Meno nemal žiadne a bol to mladý medveď,“ dodala Klasová. Novému Času sa však od Zoo Tábor v Čechách, kde žil medveď predtým, podarilo zistiť, že chlpáča volali Balú a bol veľmi hravý a obľúbený.

Otvoriť galériu

Usmrtili ho

Medveďa najprv privolaný veterinár uspal narkotizačnou puškou a následne ho utratil. „Možnosť jeho vypustenia do voľnej prírody neprichádzala do úvahy, pretože stratil plachosť pred ľuďmi. Išlo o ťažké rozhodnutie, ale bezpečnosť návštevníkov a pracovníkov Zoo Bojnice je prvoradá,“ uviedla hovorkyňa Zoo Bojnice Simona Kubičková.

„Stal sa z neho dermoplastický preparát,“ dodal riaditeľ zoo Milan Šovčík.

Otvoriť galériu

V Bojniciach ušiel medveď aj v minulosti

Aj približne pred 15 rokmi v Zoo Bojnice medveď ušiel zo susedného výbehu. „Bolo to v zime, napadol sneh, vzniklo tam vyvýšené miesto, medvedica využila situáciu a ušla. Ani sme ju nestihli odchytiť, šla priamo smerom do lesa a do voľnej prírody, je možné, že ešte žije,“ dodala Klasová. Riaditeľ zoo to však poprel. „Z výbehu sa za 50 rokov nepodarilo utiecť zatiaľ žiadnemu inému medveďovi,“ povedal pre portál Naša Prievidza. Nedostatočné zabezpečenie výbehu pre medvede si všimli aj mnohí návštevníci. „No utekajú im medvede. Asi to nemajú dobre zabezpečené, keď im ušiel,“ povedala Patrícia Zbychavská (30) z Partizánskeho, ktorú správa o voľnom pohybe nebezpečného medveďa vystrašila.

Takto sa mu podarilo utiecť

Otvoriť galériu
Takto sa mu podarilo utiecť.
Zdroj: infografika NČ

Ako sa správa medveď na úteku

Silvia Pirošková, zoologička zo Zoo Bratislava:

Je oveľa nebezpečnejšie, ak človek vstúpi do  teritória medveďa, ako keď zviera svoje teritórium opustí. Svoju ohradu totiž má označkovanú a bude si ju hájiť. Nie je vylúčené, že by návštevníkov mohol medveď aj napadnúť, skôr sa však domnievam, že by mal tendenciu dať sa v strese mimo ohrady na  útek. Obzvlášť, ak ide o jedinca z prírody, ktorý je plachý. Starší jedinec môže byť oveľa nebezpečnejší ako mladý medveď. Ak sme svedkom toho, že medveď ujde z ohrady, je lepšie pokojne stáť a pomaly odkráčať, a  pritom mať zviera stále na dohľad, aby sme videli, ktorým smerom sa vydá, ako bude reagovať. Beh totiž väčšinu zvierat vyprovokuje k naháňačke. Hlavne sa medveďovi neotáčať chrbtom, aby nás nevnímal ako korisť.

Nevyspytateľná šelma

Veterinár Jozef Babčan, Trenčianske Teplice:

Medveď je zvláštny živočích. Nemá mimiku tváre a má strnulý výraz. Človek nevyčíta, čo chce urobiť. To je aj najväčší problém pri drezúre medveďov. Na psovi, mačke, na akejkoľvek šelme vyčítame, čo sa chystá spraviť. Stiahne uši, sklopí oči, urobí mimiku, medveď neurobí nič. Ak ho zastrelili, asi mali na to dôvod. Keby ho vedeli nahnať späť, tak to urobia. Aj ošetrenie medveďa je mimoriadne nebezpečné, pretože on sa na ošetrovateľa pozerá a ten nevie, na čom je. Toto je problém aj pri cirkusových drezúrach. Sto dní sa medveď tvári, že je všetko v poriadku, a na sto prvý krotiteľa škaredo uhryzne do tváre, spôsobí mu devastačné zranenie ruky, a to bez dôvodu. Medveď je veľmi ošemetná šelma. Navyše, ak sa mu podarilo ujsť raz, zapamätá si to a spravil by to znova.

Príbeh Medveďa Balú († 6)

  • Narodil sa vo voľnej prírode v roku 2010.
  • Detstvo strávil v českej Zoo Tábor.
  • V júni 2016 medveď putoval do bojnickej zoo.
  • Vo výbehu bol len pár dní a zvykal si naň.
  • Vo štvrtok 21. 7. okolo 8.00 hodine ho objavili návštevníci zoo mimo ohrady.
  • V ten istý deň, pol hodiny po odchyte, ho veterinár usmrtil.

Čo ste o medveďovi hnedom nevedeli

Na 5 kilometrov medveď dokáže zavetriť človeka alebo iné zviera. Medveď sa totiž vyznačuje veľmi dobre vyvinutým čuchom. Rovnako dobrý má aj sluch, no medvedí zrak je slabší.

Približne 800 až 1 000 medveďov žije v slovenských horách. Ich presný počet nie je známy. Žijú skrytým spôsobom života na rozsiahlych územiach. Ich sčítavanie je náročné a vyžaduje si pohyb výskumníkov a dobrovoľníkov v ťažko schodnom horskom teréne.

Len 400 gramov je hmotnosť medvedieho mláďatka po narodení. Jeho veľkosť po príchode na svet je podobná veľkosti morského prasiatka. Dospelý jedinec váži od 100 do 350 kilogramov.

Až 3 mláďatá privedie na svet medvedica. Mladé sú veľmi slabo vyvinuté, slepé a počas prvých 3-4 mesiacov sú odkázané iba na mlieko matky. Obyčajne sa medvede rozmnožujú každý 2. až 3. rok.

40 rokov sa dožívajú medvede hnedé chované v zajatí v zoologických záhradách. Vo voľnej prírode sa dožijú maximálne 30 rokov.

6 mesiacov medvede prečkávajú zimu vo svojich brlohoch počas zimného spánku. Na jeseň sa preto musia dostatočne vykŕmiť. Vo voľnej prírode zvyčajne medvedice privádzajú na svet mláďatá v januári až februári.

V 10 rokoch života dosiahnu mláďatá medveďa svoju konečnú veľkosť dospelého jedinca a ich rast sa zastaví. Dospelý medveď dorastá do dĺžky dvoch až troch metrov.

20 až 60 km² zaberá medvedie teritórium, ktoré si označuje pachovými značkami, výkalmi, ale najmä záhryzmi na kmeňoch stromov. Žije samotársky v tichých a ťažko prístupných miestach.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Tatiana Michalková, Novy Cas, Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce