Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.06.2016 11:03 | Správy | Politika
Video

Kiskovo prelomové vystúpenie: Čo chcel medzi riadkami povedať? Jeho odkaz ľudí prekvapil!

Silné prezidentove slová! Andrej Kiska (53) tento týždeň oslávil svoj druhý rok vo funkcii prezidenta SR a oslávil ho poriadne drsným prejavom v parlamente.

Na pôde NR SR predniesol správu o stave republiky, v ktorej sa obul do korupcie v politike, nárastu extrémizmu a upozornil aj na fakt, že ľudia na Slovensku prestávajú veriť politikom. Neobišiel ani aktuálnu situáciu okolo ministra vnútra Roberta Kaliňáka (45). Jeho odkaz mnohých ľudí príjemne prekvapil. Prezident Andrej Kiska si počas svojej správy o stave republiky dával veľký pozor, aby nehovoril konkrétne mená. Napriek tomu sa ľudia, ktorých mal na mysli, museli v jeho slovách nájsť.

„Asi niet osoby, ktorá by uverila, že niekto v kufríkoch priniesol 12 miliónov eur v hotovosti,“ povedal Kiska s odkazom na tvrdenie Ladislava Bašternáka, že za sedem bytov v Bratislave zaplatil 12 miliónov v hotovosti. Plénum ho za tieto slová ocenilo potleskom. Vyvodenie politickej zodpovednosti podľa neho nie je riešením kauzy, ale gestom slušnosti. „V prípade, že sú podozrenia, ktoré sa nevyvrátia, tak áno. Ale v tomto prípade som všetky podozrenia vyvrátil,“ reagoval Kaliňák. Prezident aj na tomto príklade ilustroval fakt, že občania Slovenska už strácajú dôveru v políciu aj prokuratúru.

„Máme skutočne nezávislú políciu a prokuratúru?“ pýtal sa Kiska. Politológ Ján Baránek hovorí, že toto bolo zatiaľ najlepšie prezidentovo verejné vystúpenie. V jeho doterajších vystúpeniach mu totiž chýbalo konkrétne pomenovanie situácie. „Konečne sa venoval korupcii, oligarchom a týmto veciam do tej miery, do akej je to potrebné. Povedal konečne ľuďom, ako to je, že tu vládnu oligarchovia a že my sme len nevoľníci v štáte oligarchov,“ hodnotí Baránek. 

Prezidentov prejav

1. Vyvodenie politickej zodpovednosti nie je riešenie kauzy, ale je gestom slušnosti.

Prezident týmto výrokom medzi riadkami povedal, že odchod Roberta Kaliňáka z postu ministra vnútra by považoval za slušnosť.

2. Koľko občanov si myslí, že polícia a prokuratúra nepodliehajú tlakom a že sa na ich prácu dá spoľahnúť...

Polícia napriek podozreniam z daňových únikov poriadne nevyšetrila podozrivé vratky na DPH pre Ladislava Bašternáka. Existuje podozrenie, že ho kryl priamo Kaliňák.

3. Hľadajte urýchlene také riešenie, ktoré ľuďom vráti dôveru, že žiadne porušenie zákona nezostane nevyšetrené a nepotrestané.

V prejave Kiska okrem iného spomenul, že až štyria z piatich ľudí u nás si myslia, že Slovensko ovláda zopár oligarchov. Upozornil, že politické špičky sú prepojené s veľkopodnikateľmi.

4. Potrebujeme nezávislé a silné verejnoprávne médiá.

Narážka na spor vo vládnej koalícii týkajúci sa zvyšovania koncesionárskych poplatkov. SNS si totiž kladie podmienku, že by ocenila väčšiu kontrolu nad verejnoprávnou televíziou.

5. Takzvaný diktát Bruselu je prázdny politický slogan.

Prezident vo svojom prejave naznačil, že dôležité politické rozhodnutia aj tak spočívajú na pleciach národných vlád, a preto je nezmyselné vyhovárať sa na zlých euroúradníkov v Bruseli.

Kaliňákovi hrozí pokuta 36 000!

Otvoriť galériu
Minister vnútra Robert Kaliňák
Zdroj: IK, Nový Čas

Minister vnútra Robert Kaliňák (45) sa v týchto dňoch rozhodne nenudí. Len v pondelok musel vysvetľovať, prečo mu na účet chodili státisíce eur od firmy, s ktorou bol spojený aj Ladislav Bašternák, podozrivý z daňových podvodov. Najnovšie si ho na mušku zobrali opoziční poslanci. Podľa nich totiž Kaliňákovo majetkové priznanie nesedí. Nepriznal záväzky od Bašternákovej firmy a pôžičku 500-tisíc.

 „Podľa zákona mal tieto transakcie – oznámiť. V oznámeniach za roky 2013 a 2014 však takéto záväzky nie sú,“ vysvetľuje poslanec za SaS Ľubomír Galko. Podľa poslankyne za OĽaNO Veroniky Remišovej minister vnútra porušil ústavný zákon. „Od všetkých občanov žiada dodržiavanie zákonov, no pán minister sa zjavne cíti nad zákonom,“ povedala. Majetkové priznania sú podľa nej jediným nástrojom, ako si ľudia môžu skontrolovať, či sa verejní funkcionári neoprávnene neobohacujú.

„Žiadame, aby výbor dôkladne preskúmal, čo minister na papieri priznal a čo minister v skutočnosti dostal,“ uzavrela Remišová. Za každý rok porušenia tejto povinnosti mu hrozí pokuta vo výške troch mesačných platov. Za to, že v roku 2013 nemal Igor Matovič prerušenú živnosť, dostal pokutu vo výške šiestich mesačných platov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument