Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2016 10:01 | Správy | Politika
Video

Robo, niečo tu v kauze Bašternák nesedí: 7 vecí, ktoré Kaliňák stále nevysvetlil!

Pekne sa zamotal. V kauze Ladislava Bašternáka zostáva po vysvetlení ministra vnútra Roberta Kaliňáka viac otáznikov ako odpovedí.

Kaliňák nakoniec pod tlakom priznal, že s podozrivým Bašternákom pred tromi rokmi čulo obchodoval, hoci predtým tvrdil opak. Priamo od neho kúpil podiel vo firme. Zároveň vysvetľoval, ako sa mohli státisíce eur dostať na jeho účet práve z firmy, ktorú predtým vlastnil Bašternák. V jeho obrane zostalo viacero nejasností.

Kaliňák najnovšie hovorí, že normálne kúpil podiel vo firme Ladislava Bašternáka, ktorého už roky daniari podozrievajú z daňových podvodov. „Obchod sa zdal eticky v poriadku,“ uviedol. Peniaze, ktoré mu pristáli z firmy B. A. Haus na jeho súkromnom účte, mali byť splátky nejakých pohľadávok, ktoré kúpil spolu s firmou. Za akcie zaplatil 430-tisíc eur a za dva roky sa mu vrátilo 280-tisíc eur.

Opozícii sa Kaliňákovo vysvetlenie nepozdáva. „Ročný výnos 25 % v realitnom biznise je niečo nevídané. Takéto schémy sa podobajú na pranie špinavých peňazí,“ tvrdí Jozef Mihál z SaS. Navyše v účtovníctve podľa nich nesedia sumy. Firma za minulý rok mala tržby 353-tisíc, ale z toho vyrobila zisk 125-tisíc eur a ešte splatila staré dlhy Počiatkovi a Kaliňákovi vo výške 280-tisíc eur. Kaliňák na otázku, odkiaľ jeho firma zrazu vzala toľko peňazí, reagoval pomerne podráždene. „Ja nie som účtovník ani iný majster sveta, aby som to vysvetľoval. Ja som minister vnútra. Ja nepodnikám. To mám vedieť každé účtovníctvo firiem?“ už takmer kričal minister.

 

Kaliňák nevysvetlil, kto vlastne požičiaval jeho firme v minulosti peniaze. Tiež má aj problém s vlastným majetkovým priznaním. Tam neuviedol polmiliónový úver z Tatra banky a ani pohľadávky z B. A. Haus, ktoré spolu s firmou kúpil. „Ak minister vnútra porušuje ústavný zákon o majetkových priznaniach, tak čo všetko ešte si dovolí porušovať,“ pýta sa poslankyňa Veronika Remišová z OĽaNO. Kaliňák zároveň popiera, že by v čase kupovania firmy od Bašternáka vedel, že ide o podozrivého daňového podvodníka.

Protesty pred Ficom

Opozícia už ohlásila, že v pondelok budú hromadne protestovať pred komplexom Bonaparte, ktorý postavil Bašternák a býva v ňom v prenajatom byte premiér Robert Fico. Ďalej ohlásili, že opäť zvolajú mimoriadnu schô­dzu parlamentu na odvolanie Kaliňáka. Ak s odvolávaním neuspejú, tak zvolajú mimoriadnu schôdzu a budú odvolávať aj samotného premiéra. Politológ Eduard Chmelár na margo Kaliňáka tvrdí, že už stačilo. „Doba výhovoriek sa skončila, a toto je taká vážna vec, ktorá naštvala aj časť jeho voličov. Nie je možné ďalej sa tváriť, že sa nič nestalo. Ak by mal Robert Kaliňák elementárnu politickú zodpovednosť, tak v takýchto prípadoch musí odstúpiť, aby očistil nielen svoje meno, ale aj svojho rezortu,“ uzavrel.

Čo v Kaliňákovom vysvetlení nesedí

1. Ako je možné, že v septembri 2013 ako minister vnútra nevedel o tom, že Ladislav Bašternák je preverovaný políciou pre podozrenie z daňových podvodov?

2. Od koho mala spoločnosť B. A. Haus požičané peniaze, ktoré vracali na účet Kaliňáka a Počiatka?

3. Prečo Počiatek, ktorý vlastní 50 % akcií, dostával rovnaké splátky firemnej pôžičky ako Kaliňák, ktorý však vlastní iba 16 % akcií?

4. Prečo v majetkovom priznaní nemá priznanú pôžičku 500 000 eur od Tatra banky ani pohľadávky, ktoré mu splácali cez firmu B. A. Haus?

5. Čím ručil za taký vysoký úver v banke?

6. Odkiaľ vzala firma B. A. Haus pri tržbách 293-tisíc eur peniaze na zisk 125-tisíc a ešte k tomu aj vyplatenie pôžičiek pre Kaliňáka a Počiatka ďalších 280-tisíc eur? To znamená, že niečo v účtovnej uzávierke nesedí, lebo takto by mali mať tržby minimálne 405-tisíc eur a nulové náklady.

7. Prečo doteraz tvrdil, že s Bašternákom nemá nič spoločné?

Otvoriť galériu
O čo v kauze ide?
Zdroj: Marián Peiger

Čo prezradila reč tela?

Daniela Paculíková, odborníčka na neverbálnu komunikáciu

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

- jeho pohľad ide stále doprava a táto strana je „budúcnosť“, ak čokoľvek vysvetľuje, čo sa udialo v minulosti, pohľad by mal smerovať vľavo; ak vysvetľuje minulosť a pozerá vpravo, tak konštruuje a nehovorí pravdu

- očami hore hľadá podporu, ide mu o súčasnosť, aby vo svojich odpovediach obstál

Otvoriť galériu

- snaží sa navonok tváriť pokojne, no nie je to tak

Otvoriť galériu

- má náročný rok, možné sú rôzne „nezhody“, sarkazmus mu nechýba, vďačnosť určite áno

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Lukáš Milan

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj