Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2016 12:03 | Správy | Domáce správy
Video

Boris Kollár čelí škandálu, po kauze s drogami dovolenkové fotky s mafiánmi: Kto po ňom ide?

Zdá sa, že Boris Kollár ako politik niekomu sakramentsky leží v žalúdku.

Po tom, ako sa v utorok v mé­diách objavil spis od anonyma, ktorý hovorí o obchodovaní s drogami s jeho účasťou, o dva dni prišlo ďalšie prekvapenie. Redakcie viacerých slovenských médií dostali fotografie Kollára v spoločnosti dvoch odsúdených mafiánov z dovolenky na Kube. Kollár zaryto tvrdí, že sa tam s piťovcami  stretol náhodou. To však podľa jedného z dovolenkárov, Tomáša Rajeckého, nie je pravda! Nový Čas zisťoval, kto sa Kollára snaží zdiskreditovať a či mu politici v čase zostavovania vlády ešte stále dôverujú. 

Pochovajú piťovci začínajúcu sa politickú kariéru Borisa Kollára? Lídri strán pri formovaní novej vlády opakujú, že najdôležitejšia je vzájomná dôvera. Ako sa však politici na Kollára môžu spoľahnúť, keď sa za tri dni objavilo už druhé podozrenie, že lietal v organizovanom zločine? Na fotografiách, ktoré anonymne dostali médiá, Kollár pózuje spolu s piťovcami.

„Objavia sa aj ďalšie,“ vyhlásil Kollár s tým, že ide o kompromitujúcu kampaň, a spájanie jeho osoby s organizovaným zločinom popiera. „Mám čistý register a nič s tým nemám,“ zaprisaháva sa a tvrdí, že sa na Kube s mafiánmi stretol náhodou. Jeden z dovolenkárov, Tomáš Rajecký, však pre televíziu Markíza povedal, že Kollár klame. „Ak pán Kollár tvrdí, že na Kube s nami nebol, tak klame, lebo na Kube s nami bol.“ 

1. Prečo sa fotil s mafiánmi?

Kollár hovorí, že sa na Kube stretol s piťovcami náhodne, hoci Tomáš Rajecký tvrdí opak. „Bol som tam s priateľkou. Tomáša Rajeckého poznám 18 rokov, a keď tam bol s priateľmi, tak som si sadol aj s nimi. Nemám s tým problém. Ja som nevedel, že sú to mafiáni. Fotím sa s kýmkoľvek. Včera na pumpe. Dnes s politikmi. Čo ak niekto z nich o štyri roky skončí za mrežami? Aj za to budem zodpovedný?“ položil rečnícku otázku Kollár. Za 25 rokov podnikania vraj pozná mnoho ľudí: „Poznám aj Žaluďa,“ uviedol s tým, že na žiadnych mafiánskych zoznamoch nie je. Žaluď bol Peter Steinhübel, ktorého zastrelili v roku 1999.

Otvoriť galériu

2. Kto sa ho rozhodol skompromitovať?

Podľa politológa môže byť diskreditačná kampaň proti Kollárovi prácou polície alebo SIS. „Neviem, kto ich fotil. Vytiahol ich niekto, komu veľmi záleží na tom, aby nevznikla pravicová vláda. Objavia sa aj ďalšie,“ tvrdí Kollár. Aké, už nespresnil. Tomáš Rajecký, ktorý sa na záberoch ocitol spolu s Kollárom, pravosť fotografií potvrdil. Tiež priznal, že Kollár nebol na dovolenke s piťovcami náhodou. „S Ondrejčákom bol priateľ a spýtajte sa pána Kollára, prečo sa s Ondrejčákom rozhádal,“ pre televíziu Markíza povedal Rajecký. Podľa neho ide o snímky z jeho dovolenky na Kube v roku 2006 alebo 2007. Pozastavil sa však nad pôvodom fotiek, keďže ich nikomu nedával. „Pochybujem, že by ich niekomu poskytol pán Ondrejčák alebo pán Šalaga, keďže sú vo väzení,“ povedal Rajecký.

3. Stratil dôveru u ostatných politikov?

Kollárovi vyjadrili podporu viacerí politici. Dokonca aj zo Smeru! „Keď mi povedal, že sa s nimi stretol náhodou, tak mu verím. Aj ja som Borisa v roku 2002 stretol na Kube náhodou,“ uviedol Sulík. Daniel Lipšic za fotografiami vidí oligarchov a finančné skupiny. „Robia všetko pre to, aby nevznikla stredopravá vláda. Strach a panika posledných dní sú neuveriteľné,“ vyhlásil Lipšic, ktorý ašpiruje na ministra vnútra. „Ak by moja nominácia na rezort vnútra mala spôsobiť takú paniku, ktorá by znemožnila vytvorenie stredopravej vlády, tak sa o tento post nebudem uchádzať,“ uviedol. Prekvapivo sa zastala Kollára aj popredná predstaviteľka Smeru Monika Flašíková-Beňová: „Považujem za nechutné zverejňovanie jeho fotografií spred 20 rokov. S kým všetkým boli v kontakte súčasní a minulí politici. Hanbiť sa môžu rovnako tí, ktorí ich poslali médiám, ako aj tí, ktorí ho dnes za tieto fotografie moralizujú,“ uviedla Beňová.

Otvoriť galériu

Minulosť Kollára je pochybná

Eduard Chmelár, politológ:

- Na mafiánskych zoznamoch nie sú viacerí prominenti podsvetia. Minulosť Borisa Kollára je naozaj pochybná. Je evidentné, že uniknuté materiály sú z prostredia terajšej vlády, či už zo SIS, alebo pravdepodobne z prostredia polície. Je evidentné, že tejto vláde a jej oligarchickému pozadiu ide o všetko. Odkryjú sa kauzy, pretože niektorí ľudia sa cítia v smrteľnom nebezpečenstve a sú ochotní urobiť úplne všetko. Na druhej strane by som považoval za morálne pochybné, keby sme to teraz bagatelizovali, akože nič sa nedeje. Morálna bezúhonnosť Borisa Kollára je vážne spochybnená. To, že s tými ľuďmi obchodoval... Obvinenia sú príliš vážne na to, aby ich zahrával do autu len s tým, že je to na objednávku. Ak sa chce očistiť, musel by tie obvinenia vyvrátiť, a nie brániť sa tým, odkiaľ prišli.

Dovolenka s mafiánmi? 

Otvoriť galériu
Matej Šalaga alias Gaťa

- Piťova pravá ruka

- pre šéfa skupiny vyberal výpalné

- súd ho odsúdil za členstvo v zločineckej skupine na 7 rokov za mrežami

Tomáš Rajecký

- jeho meno sa niekoľkokrát ocitlo na mafiánskom zozname piťovcov

- v roku 2005 preto podal trestné oznámenie na vojenskú prokuratúru, tá však vo veci nerozhodla

- podnikateľ súdený nikdy nebol

Juraj Ondrejčák alias Piťo

- zakladateľ a vodca zločineckej skupiny piťovcov

- odpykáva si 16 rokov v najprísnejšom väzení za riadenie zločineckej skupiny, nedovolené ozbrojovanie a poškodzovanie cudzej veci

- piťovci sa venovali výrobe a distribúcii drog, vyberaniu výpalného a obchodu so zbraňami

- skupina z bratislavského Lamača sa sformovala koncom 90. rokov

- piťovci boli vojensky organizovaní, jazdili na Mercedesoch G a obliekali sa do značiek Thor Steinar či Alpha Industries

- Piťa spolu s ďalšími mužmi zadržali v novembri 2011 pri najväčšej policajnej akcii v histórii Slovenska

- súdne pojednávanie sa začalo v auguste 2013, keď sa pred Špecializovaný trestný súd postavilo 18 mužov, obžalovaných z 19 skutkov

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce