Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2016 11:55 | Správy | Domáce správy

Ako správne voliť: Pozor na jednu vec! Hrozí vám poriadna pokuta

Rozhodnite, kto nám bude vládnuť! V sobotu od 7. do 22. hodiny budú na celom Slovensku otvorené volebné miestnosti.

V tohtoročných parlamentných voľbách má právo vhodiť hlas svojej politickej strane až 4,4 milióna Slovákov. Nový Čas vám prináša podrobný návod, ako správne odvoliť krok za krokom. A ako sa vyhnúť pokute. 

Zahlasovať nie je žiadna veda. Po príchode do volebnej miestnosti sa komisii preukážete občianskym preukazom, prípadne hlasovacím preukazom, ktorý ste si vybavili v predstihu a umožňuje vám voliť v ktoromkoľvek volebnom okrsku. Komisia vám vydá hlasovacie lístky a prázdnu obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce. Ich prevzatie potvrdíte podpisom. Ak by ste z nejakého dôvodu podpis odmietli, voliť síce môžete aj tak, no člen komisie si odmietnutie zaznačí. Nie je to však vhodné, podpisy totiž slúžia ako garancia, že ste skutočne odvolili vy. Potom sa odoberiete do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov.

Tam môžete vyjadriť svoj volebný názor. Voličovi, ktorý sa za plentu neodobral, komisia hlasovanie neumožní. V osobitnom priestore určenom na úpravu hlasovacích lístkov každý volič vloží do obálky jeden hlasovací lístok vybranej politickej strany. Buď lístok ponechá čistý, alebo na ňom môže zakrúžkovať najviac štyroch kandidátov, ktorým dá preferenčný hlas.

Nemôžete prísť odvoliť osobne?

 

Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, má právo vziať so sebou za plentu iného človeka, ktorý mu pomôže odvoliť. Členovia okrskovej volebnej komisie nesmú voličom upravovať hlasovacie lístky. To isté platí aj pre voliča, ktorý pre zdravotné postihnutie nemôže sám vložiť obálku do urny a potrebuje pomoc. Znevýhodnení nie sú ani voliči, ktorí sa nemôžu dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov. Obec či volebnú komisiu môžu požiadať o hlasovanie do prenosnej schránky. 

Nebudete v sobotu v mieste svojho trvalého pobytu? Ešte stále máte možnosť vybaviť si hlasovací pre­ukaz a voliť na inom mieste. O pre­ukaz požiadate na svojom obecnom alebo mestskom úrade, obec vám ho vydá na počkanie a vyčiarkne vás zo zoznamu voličov.

Otvoriť galériu

Ako na to

- posledný pracovný deň pred voľbami môžete o preukaz požiadať iba osobne alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby - v žiadosti uvediete jej meno, priezvisko a číslo občianskeho preukazu

- musíte to urobiť v úradných hodinách obecného alebo mestského úradu

- obec preukaz vydá bezodkladne

Pozor!

- piatok môžu byť úradné hodiny obecného úradu kratšie ako v iných dňoch.

Za vynesenie lístkov pokuta!

Pokutu 33 eur môžete dostať za to, že si z volebnej miestnosti zoberiete nepoužité hlasovacie lístky so sebou! Vymôcť ju však bude veľmi ťažké, pokiaľ okrsková volebná komisia na vlastné oči nevidí, že volič lístky vynáša.Hlasovanie je tajné, volí sa za plentou. Nepoužité alebo zle upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do zapečatenej schránky. „Inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu bude uložená pokuta 33 eur,“ upozorňuje ministerstvo vnútra. Rezort však priznáva, že volebné komisie voličov v praxi vždy nedokážu odkontrolovať. Členovia komisií budú musieť voličov upozorňovať, aby lístky odkladali do určenej nádoby. Nemajú oprávnenie ich prehliadať, či nemajú nepoužité lístky pri sebe. Iné je, ak komisia vidí, že volič odchádza s lístkami v ruke.

„Členovia komisie sú povinní ho upozorniť, že sa dopúšťa priestupku. Ak neuposlúchne a lístky neodloží, musia vyhotoviť zápisnicu o podozrení zo spáchania priestupku,“ napísali z ministerstva. Rezort tým chce obmedziť volebnú korupciu. Politológ Eduard Chmelár tvrdí, že chápe zámer tohto zákona. „V každom prípade to považujem za neštandardné a netuším, ako to môže fungovať v praxi,“ uviedol pre Nový Čas. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Noema Hipká, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce