Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.02.2010 10:00 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy

Matka, ktorá pri dcérke spala 2 noci na zemi: Podala sťažnosť na nemocnicu

Postup Detskej fakultnej nemocnice (DFN) v Košiciach stále trápi Renátu Buchlákovú (34). 2 noci spala na zemi pri postieľke dcérky Lucky.

Obrátila sa na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. DFN kvôli tomuto prípadu uvažuje o zmene pravidiel hospitalizácie rodičov.

Renáta Buchláková (34) odmietla izbu pre matky a radšej prespala na zemi na karimatkách, pretože chcela byť celý čas pri Lucke, ktorú prijali pre podozrenie zo zápalu obličiek. „Personál oddelenia mi lôžko sľúbil,“ píše Renáta Buchláková a v liste podrobne rozpisuje problémy so spaním na karimatkách. DFN chce po tejto udalosti prehodnotiť pravidlá hospitalizácie rodičov.

„Naša snaha vyhovieť rodičom a umožniť im prítomnosť v nemocnici aj za cenu rôznych alternatívnych riešení, sa ukázala kontraproduktívna,“ uviedla hovorkyňa DFN Viera Horniaková. Upresnila, že na spomenutom oddelení je k dispozícii 6 lôžok na dvoch izbách pre matky, ďalších 7 pri deťoch a 5 rozkladacích postelí. „V čase prijatia pani Buchlákovej bolo na klinike 52 detí a 23 sprievodcov. Vyšli sme im v ústrety, inak by piati z nich pre nedostatok miesta nemohli v nemocnici sprevádzať dieťa,“ konštatovala V. Horniaková.

Skúsenosti čitateliek s hospitalizáciou detí

SYNA SOM MUSELA NECHAŤ SAMÉHO
- Keď mal syn 1 rok a 7 mesiacov, boli sme 2 hospitalizovaní v Martinskej fakultnej nemocnici na oddeleni detskej chirurgie. Syn ležal v malej izbičke, kde boli 3 postieľky, medzi nimi bol priestor, kde sa zmestil jeden človek postojačky. V kúte bola jedna stolička. Neviem, kde by som bola, keby tam boli ďalšie mamičky. Na tomto oddelení neumožňujú nedojčiacim matkám pobyt s deťmi po 21. hodine. Musela som tam syna nechať. Navyše som si domov priniesla črevnú chrípku. Negatívny zážitok našťastie vyvážil profesionálny prístup lekárov a sestričiek, ktorým patrí moja vďaka.
Čitateľka z Martina

POSLALI HO DOMOV CHORÉHO
- Môjho 3-mesačného syna hospitalizovali so zápalom pľúc na detskom oddelení levickej nemocnice. Sestrička mi povedala, že nemôžem s ním ostať, lebo nemajú miesto. Večer som syna uspala a chystala sa domov. Medzitým sa menili služby a nová sestrička sa na mňa rozkričala, ako to, že chcem ísť domov. Táto ma pustiť nechcela, iba ak podpíšem papier, v ktorom sa vzdávam práva zostať so synom. Napokon som ostala. Syna, ktorý pri prijatí vykašliaval krv, po 3 dňoch prepustili. Domov sme sa vrátili s črevnou chrípkou, z nedoliečeného zápalu pľúc sa dostával dlhé mesiace.
Čitateľka z Levíc

NIEKOĽKO NOCÍ SOM SPALA V KRESLE
- Môj polročný syn bol hospitalizovaný v nemocnici na Kramároch. Dojčila som, tak som žiadala, aby som mohla byť s ním. Neumožnili mi to. Dostala som izbu pre matky, no spávala som radšej pri synovi v kresle. Nadštandardná izba, za ktorú som chcela priplatiť, bola stále obsadená. Neskôr som sa dozvedela, že ju dostala mamička so 6-ročným synom, ktorá prišla až po nás. V deň odchodu sme so synom v nemocnici dostali črevnú chrípku a upozornili ma, že syn môže dostať ovčie kiahne, lebo tam mali pacienta s touto chorobou...
Čitateľka z Bratislavy

ČO NA TO HOVORÍ DFNSP BRATISLAVA
Ťažko sa nám vyjadruje k anonymnej sťažnosti, nemáme všetky informácie. Na I. detskej klinike máme k dispozícii 2 lôžka pre sprevádzajúce osoby na izbe pri dieťati. Prevádzkové možnosti nám neumožňujú vyjsť v ústrety každej matke, ktorá chce byť počas choroby dieťaťa v jeho blízkosti. O nadštandardné izby je veľký záujem, pri plánovaných hospitalizáciách sa dajú objednať. Pri akútnych hospitalizáciách táto možnosť nie je, no ak sú voľné, sú mamičkám k dispozícii.
Dana Kamenická, hovorkyňa DFNsP Bratislava

Boli ste so svojim dieťaťom v nemocnici? Aké sú vaše skúsenosti?
Boli ste spokojní, alebo ste sa potýkali s problémami?
Napíšte nám na tip@novycas.sk, podeľte sa s nami o vaše zážitky
a ak máte z nemocnice aj fotky, pošlite nám ich!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Foto
Smutná správa: Zomrela slovenská spisovateľka a redaktorka, mala len 33 rokov
(ilustračné foto)
Saudskú Arábiu trápia prívalové dažde: Výrazne to narušilo fungovanie štátu! Voda stúpla do šialenej výšky
Na snímke bývalý prezident SR Rudolf Schuster
Exprezident Schuster spomína na vstup Slovenska do EÚ: Tento muž mi pošepkal, že...
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Juraj Blanár o vstupe Slovenska do Európskej únie: Patrí to k najvýznamnejším medzníkom samostatnosti štátu!
Fotografia z miesta zrútenia diaľnice.
Obrovské nešťastie v juhočínskej provincii: Zrútila sa tam časť diaľnice! O život prišlo niekoľko osôb
Steven Stamkos a Juraj Slafkovský.
Obrovská hviezda NHL k Slafkovskému? Expert ich vidí spolu v presilovke
(ilustr.foto)
V Sebechleboch sa zrazil motocykel s osobným automobilom: Pre úsek platí výrazné dopravné obmedzenie!
Senior woman pulling cheeks to feel softness and looking at camera. Beauty portrait of happy mature woman smiling with hands on cheek isolated over grey background. Aging process and perfect skin concept.
Chcete vyzerať o 10 rokov mladšie? Dodržte TÝCHTO 5 pravidiel a zmena príde čoskoro!
Fotografia Zuzany Čaputovej pri príležitosti Sviatku práce.
Prezidentka rozumie pracovnej situácií na Slovensku: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si uplatnenie
Okuliare pre virtuálnu realitu - Prenesú človeka v čase i priestore.
Váš Tip
Vďaka virtuálnej realite vám pred očami ožijú artefakty: Na výstave sa prenesiete o niekoľko storočí späť!
(ilustračné foto)
NAJRIZIKOVEJŠIE povolania?! V týchto odvetviach sa vlani vyskytlo najviac chorôb
Indonézska sopka Ruang chrlí do vzduchu horúce oblaky dymu a popola.
Zem sa opäť ozýva: Indonézska sopka Ruang chrlí do vzduchu horúce oblaky dymu! Tisícky ľudí je evakuovaných