Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.02.2016 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

Chorobnosť vo všetkých krajoch začína stúpať: Nedovoľte chrípke, aby vás dostala!

Ak si myslíte, že prechladnutia sú už pomaličky na ústupe, opak je pravdou. Štatistiky aj skúsenosti lekárov hovoria o tom, že vrchol chrípkovej sezóny nás ešte len čaká.

Denník Nový čas požiadal odborníkov o rady, ako čo najviac znížiť riziko ochorenia a tešiť sa zo zimných dní v plnom zdraví. Chorobnosť v krajine sleduje každý týždeň Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZSR). „Na základe dlhoročných skúseností dochádza v januári k zvyšovaniu chorobnosti, ktorá spravidla vrcholí vo februári,“ uviedla Lenka Skalická z ÚVZSR. Minulý týžden v piatok hlásil úrad nárast chorobnosti takmer o osem percent.

 

Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Žilinskom kraji a vo vekovej kategórii do päť rokov. Najväčší nárast počtu chorých je pri chrípke, ktorá zúri najviac v Prešovskom kraji a ohrozuje najmä mládež od 15 do 19 rokov. V odobratých vzorkách sa potvrdila chrípka typu A a aj parachrípka. U susedov v Česku chrípka vypukla naplno a o život už pripravila štyroch ľudí. „Riziko nákazy znižuje časté a účinné vetranie, najmä v škôlkach, školách a na pracoviskách,“ odporučila Skalická. Ako dodala, niektoré odporúčania zahŕňajú aj obmezenie podávania rúk počas chrípkovej sezóny.

Pravidelný spánok

Doprajte si denne minimálne osem hodín spánku. Zaspávajte a vstávajte v pravidelnom čase. Počas spánku dokáže organizmus nazbierať dostatok energie na celý deň a práve jeho nedostatok môže byť za oslabenou imunitou.

Žiadny stres

Ak sa denne ocitáte v stresových situáciách a pracujete v takomto prostredí, za krátky čas sa môže táto situácia odraziť aj na vašom zdraví. Imunitný systém je prepojený s centrálnym nervovým systémom, preto sa snažte na veci pozerať s nadhľadom a zbytočne sa nestresujte.

Nohy v teple

Ráno alebo večer si doprajte studenú sprchu. Zapotiť sa môžete v saune, a tak odbúrate stres, prekrvíte pokožku, podporíte látkovú výmenu a reguláciu krvného tlaku. Základom je nielen utužovať, ale i udržiavať optimálnu telesnú teplotu, najmä dolných končatín. Studené nohy vedia potrápiť v podobe nepríjemného prechladnutia, ale aj zápalov močových ciest. Preto noste ponožky aj papuče.

Pohyb vonku

Pohyb nie je len zábavou, ale aj príležitosťou, ako si vyčistiť hlavu, oddýchnuť si, odbúrať stres, zlepšiť si kondíciu a dodať telu potrebnú dávku energie a šťastia.

Pitný režim

Vyhnite sa koncentrovanému alkoholu, ktorý imunitný systém zabíja. Na dostatočný prísun tekutín nedbajte len v lete, ale denne vypite 2 - 3 litre, ideálne čistej vody alebo bylinkových čajov. A to i v chladnejších dňoch. Tekutiny v organizme udržiavajú sliznice vlhké, a tak sa v nich nemôžu usadiť vírusy ani baktérie.

Kolostrum a vitamíny

Prispieť k normálnej funkcii imunitného systému môže i biologicky aktívna zmes aktívnych látok, ako sú aminokyseliny, oligopeptidy a nukleotidy a vitamín C. Tieto látky môžu tiež znížiť mieru únavy a vyčerpania. Navyše, ak sú tieto látky doplnené o kolostrum obsahujúce imunoglobulíny, laktoferín a rôzne iné vitamíny, vaša imunita sa vám len poďakuje. Kolostrum je tekutina, ktorú produkujú mliečne žľazy všetkých cicavcov krátko pred pôrodom.

Pre novorodencov je životne dôležité, pretože vysoká koncentrácia imunitných faktorov, ktoré sa v ňom nachádzajú, pomáhajú novorodencovi prežiť prvých pár dní na svete. Kolostrum sa už v minulosti používalo ako podporný prostriedok pri liečbe mnohých ochorení. V súčasnosti sa považuje za látku, ktorá môže prispieť k posilneniu imunitného systému a zmierneniu prejavov alergií, predovšetkým v jarnom a jesennom období.

Pomôže užívanie enzýmov

Karel Nouza, imunológ

Posilnenie imunity je dlhodobý proces, ktorému zodpovedá aj spôsob podpornej terapie. Pokiaľ už niekoho virózy alebo angíny sužujú, je najlepšie začať užívať enzýmy čo najskôr. Okrem potrebného posilnenia imunity pomáhajú rýchlejšie a lepšie zvládnuť ochorenia. Pri súčasnom užívaní s antibiotikami zvyšujú účinnosť prípadnej antibiotickej liečby.

Netradičné recepty, ktoré pomôžu

Upchaný nos

Ponorte nohy do horúcej vody. V studenej vode na močte a  vyžmýkajte ponožky a oblečte si ich. Na ne na saďte pár suchých ponožiek a ľahnite si do postele. Takto sa zlepší krvný obed, čo pomôže uvoľniť nos.

Zníženie teploty

Dva pomaranče umyte a neošúpané nakrájajte. Pridajte jednu lyžicu cukru, zalejte 0,5 litra horúcej vody a nechajte vychladnúť. Pomaranče vyžmýkajte rukou a šťavu vypite.

Žalúdočné ťažkosti

Pridajte zopár lístkov repíka do mätového čaju, ktorý stlmí prílišnú horkosť. Čaj si uvarte silný a rýchlo vypite. Pomôže pri hnačke, no podporí aj trávenie.

Proti kašľu

Pol litra čerstvej mrkvovej šťavy s piatimi lyžicami medu zahrievajte, kým tekutina nezhustne. Podávajte 4-krát denne jednu lyžicu.

Bolesť hrdla

Pivo zohrejte v pohári, no dajte pozor, aby nezačalo vrieť. Pomaly popíjajte, bolesti a prípadný zápal sa zmiernia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!