Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.01.2016 11:05 | Správy | Domáce správy
Video

Milovaný kňaz Anton Srholec († 86) prehral boj so zákernou rakovinou: Zomrel muž, ktorý urobil Slovensko lepším!

Obrovská rana pre celú krajinu! Správa o úmrtí obľúbeného kňaza Antona Srholca († 86) zasiahla Slovensko rýchlosťou blesku.

Uznávaný duchovný, ktorý nezištne pomáhal ľuďom, rozdával lásku, nádej a robil tak lepšími veriacich Slovákov, ale aj ateistov, naposledy vydýchol včera o ôsmej hodine ráno v ružinovskej nemocnici v Bratislave. António, ako muža plného odpustenia a pokory oslovovali blízki ľudia, do poslednej chvíle bojoval so zákerným nádorom na pľúcach. Rakovina sa však v posledných mesiacoch rozšírila do celého tela. Svoje posledné dni tak Anton Srholec strávil na lôžku s tichou modlitbou na perách. Vedel totiž, že sa pomaly blíži koniec, a bol s ním zmierený. Slovensko na muža, ktorý si nedával servítku pred ústa, pokojne rozprával aj o homosexualite či o rozvodoch a nikoho pritom nesúdil, nikdy nezabudne!

Známeho odporcu komunizmu a filantropa, ktorý všade, kam prišiel, rozdával úsmev, prijali vo štvrtok skoro ráno na pneumologickom oddelení bratislavskej nemocnice. Do poslednej chvíle pri Srholcovi stála rehoľná sestra Rita Carberry, ktorá na Slovensko prišla v deväťdesiatych rokoch a bola kňazovou pravou rukou. Z Antóniovej smrti bola poriadne zdrvená, nedokázala o ňom hovoriť. „Prepáčte, dnes sa nebudem vyjadrovať,“ odvetila užialene. Len tri hodiny po tragickom skone milovaného kňaza sa vybrala navštíviť útulok pre bezdomovcov Resoty, ktorý Anton Srholec založil a roky viedol. Tamojším obyvateľom prišla zvestovať tragickú správu. Tí si na neho spomínajú len v dobrom. „Pomáhal každému napriek chorobe. Vždy keď mohol, sa tu zastavil a porozprával sa s nami, bude nám veľmi chýbať,“ povedal nám Mikuláš, ktorý v ubytovni žije a navždy zostane kňazovi vďačný.

Otvoriť galériu
Starostlivý aj na smrteľnej posteli

Sociálny pracovník Michal, ktorý sa o jeho zverencov v útulku dlhé roky stará, už niekoľko dní vedel, že s otcom Antóniom je zle. „Veľmi sa mu zhoršil zdravotný stav. Predpokladali sme, že to bude otázka pár dní. Naposledy som sa s ním videl pred týždňom. Bol vychudnutý, ale do poslednej chvíle plný lásky, porozumenia a nádeje vo večný život,“ prezradil. Anton Srholec už síce nevládal posledné týždne chodiť, ale pravidelne telefonoval s bezdomovcami, a dokonca koordinoval rekonštrukčné práce. „Detaily pohrebu ešte nemáme, ale bude zrejme v Skalici,“ povedal Michal so slzami v očiach. Obyvatelia ubytovne sú z toho podľa neho veľmi smutní a mnohí veľmi plakali, keďže sa s Antóniom poznali skoro štvrťstoročie. „Naučil ma, čo znamená slovo láska - ako vyzerá pomoc ľuďom, to je niečo, čo som pocítil prvýkrát pri ňom,“ dodal.

Otvoriť galériu
Miloval ľudí na hrane

António, bojujúci s nevyliečiteľnou chorobou, býval v širšom centre Bratislavy skromne, v jednoizbovom bytíku. Susedia na neho nedajú dopustiť. „Prežili sme s ním krásne chvíle. Bol to človek, ktorý v sebe niesol lásku ku každému . To sa prejavilo aj pri bezdomovcoch. Miloval ľudí, ktorí boli na hrane. Išli sme spolu mestom a na kartóne videl kľačať žobráka. Podišiel k nemu a ponúkol mu bývanie u seba v Biskupiciach. To bol jeden zo znakov jeho obrovského srdca – ja mám a chcem dať aj tým, ktorí nemajú,“ povedala nám Marta Hlatká, ktorá roky vedľa neho bývala. Jej manžel spomína na to, ako u neho v izbe robili omše. „Vždy keď sa vrátil zo Skalice, doniesol demižón vína a spolu so mnou a ešte s jedným susedom sme si večer sadli a rozprávali sa. Potom povedal - dosť chlapi, ideme spať,“ zaspomínal so smútkom v hlase.

 

Nezabudnuteľný kňaz sa na verejnosti naposledy ukázal na výročie Nežnej revolúcie 17. novembra. Ako presvedčený odporca komunizmu varoval pred režimami, v ktorých vládne nesloboda. „Dnes nemôžeme zabudnúť na to, ako naši ľudia na Slovensku – 71-tisíc mužov a žien – bolo napchatých vo väzniciach a väznice boli ako veľké monastíry, kde ľudia hladovali a modlili sa. My nemôžeme zabudnúť na to, aké obete priniesli ľudia, ktorí boli zatvorení, diskriminovaní, odsunutí na vedľajšiu koľaj. My dobre vieme, my starí veteráni a pamätníci, aká daň sa platí za slobodu. Zápas o kvalitu demokracie však stále pokračuje, to nie je prechádzka ružovou alejou,“ predniesol vo svojom prejave. Komunisti mu neumožnili študovať teológiu, tak sa rozhodol pre útek. Chytili ho a vo väzení strávil desať rokov, väčšinu v uránových baniach v Jáchymove, ktoré mu zničili zdravie.

Choroba otca Antónia

16. júl

Objavili sa prvé správy o Srholcovej chorobe. Kňaz sa nezúčastnil na festivale Pohoda a svojim priaznivcom poslal odkaz. „Srdečne vás pozdravujem z oddelenia, kde mi pomáhajú vylízať sa a predĺžiť príkaz, ktorý som dostal ako rozkaz k odchodu. Bojujú o moje predĺženie a nateraz, chvalabohu, úspešne. Teším sa z posledných dní, ktoré sú mi dané.

17. júl

Nový Čas informoval o tom, že Srholec podstúpil chemoterapiu kvôli rakovine pľúc.

10. august

Zhubná choroba sa rozšírila do celého tela, napadla kosti a stala sa nevyliečiteľnou, sám António priznal, že už nevládze bojovať.

17. november

Kňaz pozbieral dostatok síl a poslednýkrát sa objavil na verejnosti. Známy odporca komunizmu sa zúčastnil výročia nežnej revolúcie po boku prezidenta Andreja Kisku. Na slávnostiach predniesol príhovor, ale v dôsledku únavy väčšinu času sedel.

30. november

Navštívil ho dlhoročný priateľ a politik Ján Figeľ. Podľa neho sa na bolesti nesťažoval, dostával výživu do žily a s vďakou prijímal každý deň, ktorý mal k dispozícii.

7. január

António prehráva boj so zákernou chorobou v ružinovskej nemocnici na oddelení pneumológie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči
(ilustračné foto)
Staré rany sú otvorené: Ako zomreli ľudia v bunkri Vlčia hradba? Znalec to povedal narovinu
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Na Trumpa sa valia problémy zo všetkých strán: Sudca má toho dosť, urobil mu škrt cez rozpočet
Gregorová je známa svojou láskou k vareniu a pečeniu.
Gazdinka Hana Gregorová: Herečka za kulinárske skvosty minula majland!