Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.01.2016 13:05 | Správy | Domáce správy

Redaktorka Nového Času o poslednom rozhovore s obľúbeným Srholcom († 86): Jeho slová sa oplatí zapamätať!

Správa o smrti Antona Srholca zastihla nepripravenú aj redaktorku Nového Času Mariku Studeničovú, napriek tomu, že o jeho ťažkom a namáhavom boji s chorobou vedelo celé Slovensko.

Hoci sa už so svojimi priateľmi stretávať veľmi nevládal, do poslednej chvíle bol s nimi vo svojich myšlienkach. Na stretnutia s mužom, ktorý nosil svoje srdce na dlani, nezabudne ani Marika, ktorá s ním robila posledný rozhovor. Čo všetko prezradil o rodine, láske a ženách? Ak si niekto myslí, že v prítomnosti kňaza sa budete rozprávať len o Bohu, je na omyle. Je síce pravda, že pri stretnutí s Antonom Srholcom som mala obrovský rešpekt. Skoro som zistila, že napriek svojej osobnostnej veľkosti je v podstate obyčajným človekom z mäsa a kostí.

 

Na otázku, ako ho mám oslovovať, či dôstojný pán, alebo pán Srholec, odpovedal bezprostredne: „Oslovujte ma normálne menom – Antonio!“ A celkom ma dostal aj ďalšími slovami. „Najprv buďme ľudia. Človek je prvý. Najprv sú jeho hodnoty, kritériá, dôstojnosť – tie pravdy života a až potom nejaké tituly. Tituly a peniaze si do hrobu nevezmeme...“ K skromnosti ho napokon viedol sám život. Žil v jednoduchej rodine na Záhorí, no na stole im nikdy nechýbal chlieb a v srdci láska. „Bolo nás sedem detí a aj keď som bol poriadny zbojník, nikdy v živote som nedostal od rodičov bitku,“ prezradil a potmehúdsky sa usmial. „Dostal som veľa lásky, bol som milované dieťa. Keď som niečo vyviedol, stačilo zvýšiť hlas alebo sa mama zahnala handrou. To stačilo, to nás všetky deti vždy spacifikovalo.“

Láskavo vtipný

Skromnosť vo všetkých svojich odtieňoch bola jeho cnosť. Za všetko hovorí veta, ktorú som si zapamätala: „Všetko, čo človek potrebuje k životu, odnesie v jednej deke.“ A podľa toho aj naozaj žil. „Keby som mohol bývať v nejakom paláci, už by som si nezvykol. Ani by som nevymenil svoj jednoizbový byt za nejaký palác. Na to hlavné, čo nás robí šťastnými, nepotrebujeme veľa.“ Tento láskavý muž akoby celkom zabudol na všetky príkoria, ktorými si prešiel, na dlhé roky neslobody v uránových baniach. No viac ako pocitom krivdy mal srdce naplnené láskou. „Viera a láska mi dávali silu a inšpiráciu na to, aby som žil a prežil. A neprestal veriť v budúcnosť,“ vravel a nezabudol podotknúť, že láska má mnoho podôb.

„Aj láska k peniazom je láska, je to napĺňanie svojich snov. A je tu aj láska sexuálna. Láska k partnerovi je tiež súčasť obrovského procesu, ktorý sa odohráva v každom jednotlivom človeku,“ zamýšľal sa Antonio a na otázku, či bol zamilovaný, takmer skríkol: „Jéj, a koľkokrát! Ale nejako som to vedel posunúť. Možno, že som nenašiel ženu, ktorá by bola...“ Pri týchto slovách zmĺkol. Keď som bola zvedavá, či naozaj nenašiel ženu, ktorú by uprednostnil pred cirkvou, ukázal svoj zmysel pre humor: „Vraví sa, že kam nemôže čert, tam pošle ženu,“ zavtipkoval, aby potom dal svoje slová na správnu mieru: „Ale ja neuznávam také reči. Naopak, mňa v živote držali dobré ženy a pomohli mi. Stáli pri mne a naučili ma mantinelom. Ženy zohrali v mojom živote veľkú rolu. Od mojej mamy až po moje spolupracovníčky. Ženy sú požehnanie. Bez nich by som nebol tým, čím som,“ dodal s bohorovným pokojom obľúbený kňaz a potom si so mnou pripil pohárom vína.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči
(ilustračné foto)
Staré rany sú otvorené: Ako zomreli ľudia v bunkri Vlčia hradba? Znalec to povedal narovinu
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Na Trumpa sa valia problémy zo všetkých strán: Sudca má toho dosť, urobil mu škrt cez rozpočet
Gregorová je známa svojou láskou k vareniu a pečeniu.
Gazdinka Hana Gregorová: Herečka za kulinárske skvosty minula majland!
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Aktualizované
Kríza zažehnaná? Hamas kývol na návrh prímeria v Pásme Gazy: Ľudia sa radujú v uliciach
Vlajka Európskej únie a ruský prezident Vladimir Putin.
Rusi sa chystajú cvičiť s JADROVÝMI zbraňami: EÚ dvíha varovný prst, je to ďalším dôkazom, že...
Search and rescue forces search through a destroyed building with the help of rescue dogs.
Okamihy hrôzy v Juhoafrickej republike: Zrútila sa tam budova, pod troskami uviazli bezmocní ľudia!
Close-up photo of unrecognizable man having erectile problem in bedroom
Štíhle telo či lepší výkon v posteli? Páni si musia vybrať! Starosti im spôsobuje populárny liek
Paramedics in a rescue operation after a car crash
Stačila sekunda! Dievčatko († 4) z Česka sa udusilo párkom v rohlíku: Ani rýchla pomoc nepomohla