Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Hanka zápasí s ťažkými diagnózami: Pomôžte mi urobiť prvé krôčiky!

Bezvýhradne ju milujú, hoci je iná ako ostatné deti. Manželia Horvátovci z Banskej Bystrice sa po 3 rokoch dočkali vytúženého bábätka.

Hanka (2) sa však narodila predčasne, následkom čoho ju sprevádzajú vážne zdravotné problémy. Krásne dievčatko má najťažšiu formu detskej mozgovej obrny, v brušku špeciálnu PEG sondu a takmer vôbec nevidí. Rodičia s ňou pravidelne cvičia, väčšie pokroky by však mohli priniesť rehabilitácie. Pomôcť Hanke môžete aj vy cez Srdce pre deti - charitatívny projekt denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis.

Mladý pár roky veľmi túžil po bábätku. Keď Michaela (33) konečne otehotnela, ich radosť bola neopísateľná. Znásobil ju aj fakt, že čakali dvojičky. „Tehotenstvo, žiaľ, vôbec nebolo bezproblémové a už od 10. týždňa som bola v nemocnici,“ vraví mladá mamička, ktorá začala rodiť v 25. týždni. Drobulinké, iba 700-gramové novorodeniatka prežili, boli však v kritickom stave. Krátko nato však prišla krutá rana osudu – synček Jerguško dostal silné krvácanie do mozgu a po mesiaci svoj boj o život prehral.

Otvoriť galériu

Malá Hanka mala zase cysty na mozgu, pridružili sa aj problémy s jedením, pre ktoré jej do bruška museli zaviesť vývod. Drobné dievčatko napokon po 131 dňoch pustili z nemocnice domov. Medzitým však muselo prekonať dve operácie očiek a niekoľko náročných vyšetrení v narkóze kvôli chybnej obličke.

 

„Nebola ako ostatné deti, nezaujímali sme ju my, ani naše dotyky, okolie či hračky. Po ďalšom vyšetrení sa zistilo, že Hanka takmer nič nevidí. Postupne sa nabaľovali ďalšie diagnózy, z ktorých najzávažnejšia je detská mozgová obrna v najťažšej forme,“ hovorí smutne mladá mamička. Dvojročné dievčatko je dnes stále na úrovni novorodenca – nevie držať hlavičku či sa otáčať.

Nádej v rehabilitáciách

Veľkej bojovníčke pomáhajú najmä rehabilitácie, tie však stoja nemalé financie, ktoré rodičia usilovne zháňajú. „Nevzdávame sa a dúfame v skoré pokroky. Veľmi by sme sa potešili, keby sa Hanička naučila sama sedieť. Naším najväčším snom je však, aby sme ju raz videli aj chodiť,“ dodáva Michaela, ktorá dúfa, že maličkej sa postupne zlepší aj zrak, aby jej svet navždy nezostal len v šedých farbách.

Ako môžete pomôcť?

Pomôcť Hanke môžete aj vy, a to zaslaním darcovskej SMS s textom SRDCE na číslo 871. Hodnota SMS je 5 €. Prispievať môžete do piatka 8.1.2016 aj online platbou prostredníctvom www.srdcepredeti.sk. Peniaze vyzbierané nad sumu 1400 € - potrebnú na rehabilitačný pobyt - Nadácia Pontis prerozdelí medzi ďalšie detské príbehy v Srdci pre deti.

Otvoriť galériu
Srdce pre deti
Zdroj: anc

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Ilustračné foto
Slovensko zažije oteplenie: Na príjemnú zmenu sa môžete tešiť už počas víkendu
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Na dne jazera našli potápači aj kolobežku.
Foto
Šokujúci nález v Štrkovci: Pozrite, čo odtiaľ vylovili! Nebudete veriť vlastným očiam
(ilustračné foto).
Šialené! Na Slovensku padla výhra v hodnote 5,3 milióna eur, šťastlivec však peniaze nikdy neuvidí
Šéfkuchár Massimo bol so Samuelovej návštevy nadšený.
Foto
Samuel L. Jackson tajne na Slovensku! Šéfkuchár Massimo povedal pravdu: Takýto je hviezdny herec naozaj