Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2015 12:03 | Správy | Domáce správy

Ťažko chorá Lianka: Vďaka Srdcu pre deti máme krajšie Vianoce!

Kučeravá princeznička sa už nevie dočkať Vianoc. Malá Lianka (7) s maminou Danou (31), tatinom Petrom (41) a bračekom Tomáškom (4) už prichystali vianočný stromček, aby im Ježiško mal kam doniesť darčeky.

Hoci dievčatko trpí detskou mozgovou obrnou, teší sa z každej maličkosti. Najväčšiu radosť mu urobil špeciálny bicyklík, vďaka ktorému konečne zapadlo medzi ostatné deti, našlo si nových kamarátov a posilnilo si slabunké nôžky. Nový Čas vám do Vianoc prinesie sériu príbehov detí, ktorým pomohlo Srdce pre deti. Osud Lianky je prvým z nich. Pre malú bojovníčku Lianku (7) je každý, aj ten najmenší pokrok obrovským úspechom.

 

Trpí totiž záhadnou, bližšie nešpecifikovanou diagnózou. V tom, čo zdravie usmiateho dievčatka podlomilo, nemajú jasno ani lekári. Špecialisti zatiaľ potvrdili len hypotonickú formu detskej obrny. Vďaka špeciálnemu bicyklíku si osudom ťažko skúšané dievčatko môže konečne užívať krajšie detstvo. Na svojho bračeka a kamarátov sa viac nemusí len smutne pozerať, môže sa hrať s nimi. Zásluhou na mieru upraveného bicyklíka s popruhmi, ktorý dievčatko dostalo vďaka Srdcu pre deti, charitatívnemu projektu denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis, sa jeho zdravotný stav o trošku zlepšil.

Otvoriť galériu
„Keď ho Lianka uvidela, bola veľmi šťastná. Od radosti tlieskala rúčkami. V lete sme sa bicyklovali skoro každý deň,“ teší sa dojatá mama Danka Dzimová (31). „Hoci pri bicyklovaní rúčky na volante ešte neudrží, naučila sa pekne pedálovať nôžkami. Bolo to pre ňu zároveň cvičenie. Veľmi sa tešila z toho, že bola medzi ostatnými deťmi. Dovtedy len z kočíka pozorovala, ako sa naháňajú. Na bicyklíku nebol jej hendikep taký výrazný. Popri nej sa bicykloval aj braček Samko,“ opisuje radosť dcérky mamička Danka.

Otvoriť galériu
Veselšie Vianoce

Lianke počas roka krehké nôžky zosilneli. Dokáže sa už pár sekúnd sama bez opory udržať v kľaku. „Zatiaľ nechodí ani nerozpráva. Musíme ju kŕmiť a plienkovať. Ale určite už mentálne vníma viac. Rozumie skoro všetko, o čom sa v jej prítomnosti rozprávame,“ vysvetľuje mamina s láskou v očiach. „Len nám ešte nevie dať spätnú väzbu. No vyjadruje sa po svojom. Keď je napríklad hladná, doštvornožkuje ku skrini,“ dodáva starostlivá mama Danka, ktorá má len jeden obrovský sen. Sníva, že sa jej dcérka Lianka raz postaví sama na nohy a bez námahy urobí prvé krôčiky. Deti by však napriek nepriazni krutého osudu nedala za nič na svete.

Otvoriť galériu
Rodina spoločne už teraz pripravila vianočný stromček. Celý príbytok sviatočne vyzdobili, aby sa mohli čo najdlhšie tešiť z čara najkrajších sviatkov v roku. Na ceste k Liankinmu pevnejšiemu zdraviu však rodičom robí starosti ešte jedna prekážka. Ich dcérka vyrástla a úrady im nechcú prispieť na nový vozíček, vďaka ktorému by sa mohli presúvať do špeciálnej školy či k logopédovi a ďalším lekárom.

Ako môžete pomôcť?

Pomáhať deťom môžete zaslaním darcovskej SMS na číslo 871. Pre aktiváciu pravidelného mesačného príspevku napíšte text: START SRDCE. Pravidelné príspevky môžete kedykoľvek bezplatne zrušiť textom: STOP SRDCE. Ak chcete deťom pomôcť jednorazovo, pošlite SMS s textom: SRDCE. Hodnota každej SMS - pravidelnej či jednorazovej - je 5 € a v plnej výške je určená na pomoc deťom. Prispievať môžete aj online platbou prostredníctvom webu www.srdcepredeti.sk, na ktorom nájdete aj príbehy detí, ktorým pomáhame.

Otvoriť galériu
Srdce pre deti
Zdroj: anc

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov