Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.11.2015 09:55 | Správy | Domáce správy

Európa je po parížskych útokoch v šoku: Bude pohľad na utečencov iný!?

Podporu Parížu po útokoch vyjadruje celý svet. V šoku nezostali len Európania. Útoky pobúrili celý svet. 

Po celej zemeguli horia sviečky a pripomínajú zabitých z mesta na Seine. Aj ľudia na Slovensku stále chodia pred francúzske veľvyslanectvo a pripomínajú si nevinné obete atentátov. Sociálne siete sú tiež plné odkazov Parížanom a sú plné fotografií mesta a najmä Eiffelovky, ktorá je symbolom mesta. Jej jednoduchá kresba sa stala značkou, ktorou ľudia vyjadrujú spolupatričnosť s Parížom. Mesto zostalo tiché, ale žije ďalej.

Prezident Andrej Kiska: Musíme držať spolu!

Otvoriť galériu

- Paríž prežil noc hrôzy a tento otrasný zážitok nám dokazuje, že musíme byť ako Európa jednotní. Úprimnú sústrasť pozostalým teroristických útokov v Paríži. Úprimnú sústrasť francúzskemu ľudu. Úprimnú sústrasť Francúzsku, ktoré je tak strašne skúšané terorizmom.

Sme šokovaní, sme smutní a sme aj rozhorčení. Teroristi znovu zabíjali ľudí v Paríži, aby medzi nami v Európe šírili strach a nenávisť. Aby medzi nami šírili zlo a chaos. Európa potrebuje po tejto ťažkej noci ešte väčšiu jednotu a potrebuje skutočnú akčnosť. Terorizmus nikdy nerozvráti demokraciu a slobodu Európy, ak dokážeme svoje hodnoty brániť. Spoločne a rázne. Myslím na nevinné obete útokov v Paríži a nesmiernu bolesť, ktorú zažívajú ich rodiny. Na znak solidarity s Francúzskom sú vlajky pred Prezidentským palácom na pol žrde. Spoločne sme zapálili sviečky pred veľvyslanectvom Francúzska a kondoloval som francúzskemu prezidentovi aj veľvyslancovi.

Francúzsky prezident označil túto agresiu za útok organizovaný teroristickou armádou zo zahraničia. Sú to tí istí ľudia, ktorí útočia na celom svete, kvôli ktorým utekajú milióny ľudí zo svojich domovov. Útočia na nevinných ľudí bez ohľadu na rasu a náboženstvo. Sú to ťažké chvíle. Musíme teraz držať spolu proti atmosfére strachu.

Vladimír Putin, ruský prezident: Musíme sa zjednotiť

Otvoriť galériu
Vladimir Putin
Zdroj: reuters

Táto tragédia sa stala ďalším svedectvom barbarskej podstaty terorizmu, ktorý hádže rukavicu ľudskej civilizácii. Je zrejmé, že pre efektívny boj s týmto zlom je nutné reálne zjednotenie úsilia celého medzinárodného spoločenstva. Chcel by som potvrdiť, že sme pripravení na úzku spoluprácu s francúzskymi partnermi pri vyšetrovaní zločinu spáchaného v Paríži. Dúfam, že organizátori a páchatelia budú postavení pred spravodlivosť.

Barack Obama, americký prezident: Rátajte s našou pomocou

Otvoriť galériu

- Znovu sme boli svedkami ohavného pokusu o terorizovanie nevinných civilistov. Útoky boli namierené proti celému ľudstvu. Spojené štáty budú stáť po boku Francúzska v boji proti terorizmu a extrémizmu, Francúzsku poskytneme všetku možnú pomoc. Sľubujeme, že spravíme všetko pre to, aby boli páchatelia postavení pred spravodlivosť. Sloboda, rovnosť, bratstvo.

Robert Fico, slovenský premiér: Pomôžeme Francúzsku

Otvoriť galériu
Fico
Zdroj: reuters

- Slovensko so všetkými svojimi možnosťami, predovšetkým v oblasti spravodajskej, je pripravené pomôcť Francúzsku pri vyšetrení tohto ohavného zločinu. Už niekoľko mesiacov tvrdíme, že bezpečnostné riziká spojené s migráciou sú obrovské. Len nadviažeme na všetko, čo sme v tejto oblasti už urobili. Dá sa očakávať ešte väčšia mobilizácia bezpečnostných zložiek. Zvažujeme ďalšie kroky, ku ktorým môže pristúpiť Bezpečnostná rada SR, ktorú som zvolal. Boli prijaté preventívne opatrenia. A to monitorovanie záchytných táborov, ako aj tábora v Gabčíkove, zvýšené bezpečnostné opatrenia na športových či kultúrnych podujatiach. Slovenských vojakov však do Sýrie pošleme len s mandátom Bezpečnostnej rady OSN. Tak ako sú v Afganistane.

František, pápež

Otvoriť galériu
František I., pápež.
Zdroj: getty images

- Je to svojim spôsobom tretia svetová vojna podávaná po kúskoch a v kontexte globálnej komunikácie je tu cítiť vo vzduchu vojnu. Je to ovzdušie, ktoré vyvolávajú a zámerne podnecujú najmä tí, ktorí chcú stret medzi rôznymi kultúrami a civilizáciami a aj tí, ktorí s vojnami špekulujú, aby zarobili na predaji zbraní. Sarajevčania, vy viete, pretože ste zažili, aké je to utrpenie, pustošenie a aká je to bolesť, dokazuje svetu, že spolupráca je možná."

Jean-Claude Juncker, preds. Európskej komisie

Otvoriť galériu
juncker
Zdroj: reuters

- Tí, ktorí spáchali atentáty sú práve tí, pred ktorými utečenci utekajú, a nie naopak. Preto nepripadá do úvahy meniť európsku politiku voči utečencom.

Bašár Asad, sýrsky prezident

Otvoriť galériu

 

- Divokému teroru, aký spoznalo Francúzsko, čelí sýrsky národ už päť rokov. Na šírení terorizmu má podiel chybná politika západných krajín, najmä Francúzska.

François Hollande, francúzsky prezident

Otvoriť galériu

- Je to akt vojny, ktorý spáchala ozbrojená armáda Islamského štátu... Je to vojnový čin proti tomu, čím sme, proti slobodnej krajine. Je to absolútne barbarský čin. To, čo bránime, je naša vlasť, ale je to viac ako ona. Sú to hodnoty humanity a Francúzsko vie prijať zodpovednosť. Vyzývam vás, aby sme boli jednotní.“

Angela Merkelová, nemecká kancelárka

Otvoriť galériu

- Nemecko žiali za obeťami a želá zraneným skoré uzdravenie. Za nami je jedna z najstrašnejších nocí, aké Európa už dlho nezažila. Ľudia v Paríži museli pretrpieť nočnú moru násilia, teroru a strachu. Nemecko stojí po boku Francúzska. Budeme spoločne s vami stáť v boji proti tým, ktorí vám spôsobili takú neznesiteľnú bolesť. Tento útok na slobodu platil nielen pre Paríž, ale bol proti nám všetkým. Preto im aj spoločne odpovieme. Aj občania chcú počuť jasnú odpoveď – a tou je, že žijeme s láskou k blížnemu. Veríme, že každý jednotlivec má právo na hľadanie svojho šťastia, život v rešpekte ostatných a tolerancii. My vieme, že slobodný život je silnejší ako akýkoľvek teror.

Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik: Štát nedokáže chrániť občanov na 100 %

Otvoriť galériu

- Nie je v to v jeho moci. Faktom je, že od útoku na redakciu Charlie Hebdo Francúzi zabránili viacerým útokom. To, že tam zahynulo 8 útočníkov, neznamená, že ich tam bolo iba toľko. Útok bol relatívne veľký, a to znamená, že aj sieť podporovateľov bola veľká. Je možné, že tajné služby zachytili nejaké náznaky, ale až teraz majú dôkazy, ktoré im pomôžu identifikovať, kto bol za všetko zodpovedný. Predpokladám, že tam boli najmä radikalizovaní moslimovia s francúzskym občianstvom a radikáli z iných európskych krajín. Na druhej strane si myslím, že „akcia“ sa nezrealizovala tak, ako útočníci chceli. Útok na koncert bol plánovaný, útoky na futbal a prezidenta Hollanda boli veľkým lákadlom a zmenili pôvodný plán. Politická zodpovednosť európskych politikov je tá, že by mali riešiť problémy tam, kde vznikajú. Vzdušné útoky nestačia a bez koordinovanej pozemnej operácie problém Sýrie a Iraku nevyriešime. Hollande sa bude snažiť nájsť cestu, ako zrealizovať operáciu proti ISIS. Buď cez Bezpečnostnú radu OSN, alebo NATO. Možno to pôjde s mandátom EÚ.

Milan Žitný, bezpečnostný analytik: Spravodajcom chýbajú informátori

Otvoriť galériu

- Útok, jeho logistika a dodanie zbraní sa museli pripravovať celé mesiace a museli ho riadiť ľudia, ktorí sa v Paríži vyznajú. Podobne ako v prípade Charlie Hebdo išlo o odpoveď domácich mladých frustrovaných ľudí. Je evidentné, že boli dobre pripravení. Mohli ich viesť aj Čečeni, ktorí sa pohybovali pred pár rokmi po Francúzsku a dobre sa v krajine orientujú. Tajné služby mali problém s identifikáciou útoku. Keďže ide o malé izolované skupiny disciplinovaných ľudí, ktoré nekomunikujú cez sociálne siete, ale používajú systém mŕtvych schránok, spravodajcovia to majú ťažké. Chýbajú im informátori. Keď totiž nie je informátor v moslimskom prostredí, tak neexistuje šanca na niečo prísť. To sa už niekoľkokrát stalo: napríklad Francúzi zadržali syna, zavolali otca a zistili, že on je ich informátor a pritom o synových aktivitách nič nevedel. Čiže rodičia nevedia, čo ich deti robia. Rodičia a deti začínajú vyznávať rôzne hodnoty.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér mal dostať vyhrážky smrťou! Zverejnil znenie desivého ODKAZU
Výber jednej zo 4 vidličiek má vraj prezradiť niečo o vašej osobnosti! (Ilustračné foto)
Foto
Jednoduchý TEST s vidličkami o vás prezradí viac, než by ste si mysleli: Súvisí to s vašou osobnosťou!
Lesný požiar v Českom Švajčiarku 28. júl 2022.
Novinky v prípade lesného požiaru v Česku: Podivné správanie obžalovaného na súde a nečakané PRIZNANIE!
S hercom tvorili pár celých 7 rokov.
Foto
Koniec vojny Agáty Hanychovej a Jakuba Prachařa: Súd vyniesol konečný VERDIKT!
Na snímke uprostred prezident Policajného zboru plk. Ľubomír Solák, vľavo viceprezident PZ SR pre službu kriminálnej polície a migráciu Ivan Hapšták a vpravo viceprezident PZ SR pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič
Znepokojivé, čo sa stalo po streľbe na premiéra! Policajný prezident odhalil, čo zistili
(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny: Berú Rusi do zajatia civilistov?! Hovoria o barbarských útokoch a... Hrôza
Azerbajdžan prevzal kontrolu nad Náhorným Karabachom 20. septembra po bleskovej vojenskej operácii. (ilustračné foto)
Nemožné sa stalo skutočnosťou: Dávni nepriatelia sa dohodli na sporných úsekoch hranice!
Si a Putin sa zhodli na potrebe politického riešenia konfliktu na Ukrajine
Foto
Rusko a Čína vydali spoločné vyhlásenie: Amerika bude zúriť! Padli drsné slová
Ilustračné foto
Čistíte si zuby PO raňajkách? Hrôza, čo vám to spôsobuje! Odborníčka radí, TOTO nikdy nerobte
Buďte obozretní: Nie všetko, čo je na sociálnych sieťach, je pravda.
Foto
Šimečka na spoločnej FOTO s atentátnikom?! Na sociálnych sieťach sa šíri odporný HOAX
Ján (59), zamestnanec
Váš Tip
Zúfalstvo zamestnancov Bukózy Vranov: TOTO im odporučili spraviť odbory! Časť už k tomuto kroku pristúpila...
Ďurinda chcel byť športovcom, no nakoniec skončil s gitarou.
Foto
Maťo Ďurinda ako HOKEJISTA: Prehovoril o drsných zraneniach! Spomenul aj moment, ktorý mu ZMENIL život