Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.10.2015 06:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Milana Lasicu museli nečakane operovať: Čo sa stalo pred osudným kolapsom?

Po tom, ako obľúbený herec Milan Lasica (75) náhle skolaboval a v piatok mu museli kardiochirurgovia voperovať bajpas, čakajú ho náročné týždne neistoty. 

Ako sa po operácii cíti? Ako zákrok ovplyvní jeho život a prácu? Nebol práve jeho náročný životný štýl dôvodom jeho kolapsu?

V piatok minulý týždeň zradilo známeho herca srdce. Po tom, ako ho v neskorých večerných hodinách trápili silné bolesti na hrudi a mal problémy so srdcovou arytmiou, nestratila jeho obetavá manželka Magda Vášáryová (67) duchaprítomnosť a zavolala Lasicovi záchranku.

Zdravotný stav herca bol naozaj vážny - lekári v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave mu museli predvčerom voperovať bajpas, ktorý opäť umožní dostatočné zásobovanie srdca krvou. „Keďže sa situácia zhoršila, operácia bola skôr,“ vysvetľuje Vášáryová s tým, že pôvodne ho mali operovať až v utorok. 
„Vyzerá celkom slušne na to, že prežil takú ťažkú operáciu, dokonca žartuje so sestričkami. Som spokojná, že to dobre dopadlo,“ hovorí s úľavou. „Samozrejme, 24 hodín po operácii to nie je bohviečo, ale na počudovanie vyzerá dobre. Normálne hovorí, je trochu oťapený, lebo dostáva silné lieky proti bolesti, ale už aj žartuje a hneď sa ma pýtal, ako sa majú naše vnúčatká.“ Lekári Vášaryovej povedali, že Lasica v nemocnici zostane ešte týždeň až desať dní.

Z ničoho nič

Hercove problémy so srdcom vystrašili všetkých. Aj preto, že prišli nečakane a Lasica si predtým na nič nesťažoval. „Otec nebol unavený, možno až teraz, keď prišiel tento problém... Ale to len teraz v posledných dňoch. Predtým nemal žiadne takéto ťažkosti,“ tvrdí jeho dcéra Hana (34).

Otvoriť galériu

Nič varujúce si nevšimli ani kolegovia. „V divadle má vždy veľa energie. Mám pocit, že na javisku pôsobil veľmi sviežo,“ hovorí Milan Kňažko, ktorý s ním hrá hneď v niekoľkých predstaveniach. Rovnaký názor má aj herečka Dominika Kavaschová. Tá účinkuje v predstavení Listy Emilovi, v ktorom Lasica tri hodiny stojí na javisku a dáva zo seba naozaj všetko. „Vždy išiel na sto percent a bol na nás veľmi príjemný,“ hovorí Kavaschová. „Nesťažoval sa na nič. V poslednom čase som mal počas našich koncertov dokonca pocit, že oddychuje,“ spomína si džezmen Peter Lipa, ktorý s Lasicom vystupuje často.

Ťažký rok

Napriek tomu, že má 75 rokov, bol Lasica zvyknutý na veľmi činorodý režim - účinkoval v Štúdiu L+S, kde mal štyri predstavenia mesačne, nahrával reláciu Dvojbodka v Slovenskom rozhlase a koncertoval s Lipom alebo Bratislava Hot Serenaders Orchestrom. K tomu často robil lukratívne moderovačky akcií. A keď k tomu prirátame nakrútenie celovečerného filmu Rukojemník, v ktorom sa zhostil jednej z hlavných úloh, a organizáciu festivalu ArtFilm, je jasné, že posledný rok mal nabitý až-až... V takomto tempe si starší človek niekedy neuvedomí, že by sa mal šetriť.

Žiaľ, práca nebola pre Lasicu jediným stresom. Celá jeho rodina zažívala pred pár mesiacmi ťažké časy, keď sa jeho zať Andrej (36) ťažko zranil na motorke a bolo otázne, či bude môcť ešte chodiť...

Otvoriť galériu

Zrušené predstavenia

Problémy so srdcom tak mohli prísť ako výstražný impulz, že treba spomaliť. „Pokiaľ pán Lasica nebude zo zdravotnej stránky v poriadku, predstavenia, kde účinkuje, sa zrušia,“ priznáva jeho dlhoročný priateľ a výkonný riaditeľ zo Štúdia L+S Pavol Danišovič. Dennodenne sú spolu v kontakte a Danišovič sa snaží celú situáciu vidieť pozitívne. „Teraz pobudne nejaký čas v nemocnici, no medzitým už riešime vyhliadky divadla na nadchádzajúce dva týždne.“ Danišovič dúfa, že Lasica bude čoskoro fit. Že by musel skončiť s herectvom, sa nebojí. „Absolútne, ani v najmenšom. Samozrejme, musíme počkať, ako sa situácia vyvinie...“ dodáva už opatrne.

Držia mu palce

Hoci sú predstavenia s Lasicom nateraz zrušené, šou Sedem bez záruky, kde vystupuje spolu s Oľgou Feldekovou, Elenou Vacvalovou a Mariánom Leškom, pokračuje aj bez neho. „Vystupovali v Spišskej Novej Vsi a bolo to pre nich veľmi náročné, keďže museli zaplniť medzeru po Milanovi,“ vysvetľuje spisovateľ Ľubomír Feldek. Maródujúci kolega chýba aj Feldekovej. „Pred osemdesiatkou budeme mať asi každý nejaký zdravotný defekt. Ale Milan sa z toho dostane a chytí druhý dych,“ verí.

Otvoriť galériu

Na Lasicu v týchto ťažkých dňoch myslí aj jeho dlhoročný kamarát, herec Marián Labuda. „Dlho sa držal a myslím si, že ešte sa aj bude, pretože je v dobrých rukách. Keď som tam na jeho mieste bol ja, mal som pocit, že som v americkej nemocnici. Je to ako lietadlová loď, ktorá ho úspešne dovedie medzi zdravých ľudí,“ opisuje Labuda, ktorý pred rokmi tiež prekonal niekoľko srdcových kolapsov. „Srdcové ochorenia si nevyberajú. Je to aj z toho, že človek je už vo veku, ale Milan si doprial aj pohyb, aj zdravo žije, tak si myslím, že všetko bude v poriadku,“ dodáva Labuda.

Kardiológ Martin Zeman: Čo je operácia bajpasu

„Je to najčastejší kardiochirurgický úkon. Operácia sa vykonáva vtedy, ak pacient trpí nedostatočným prívodom kyslíka do srdcového svalu, teda pri pokročilej forme tzv. ischemickej choroby srdca alebo jej komplikácii. V dôsledku toho je obmedzený prietok krvi, ktorou cieva zásobuje srdcový sval. Nedostatočný prietok krvi sa prejavuje bolesťami na hrudi, keď klesá výkonnosť srdca a môže dôjsť aj k infarktu myokardu. Pri bajpase sa tepna, ktorá sa stará o krvné zásobenie srdca, a v tomto prípade je aj postihnutá zúžením alebo uzáverom, premosťuje žilovým alebo tepnovým štepom, ktoré sa v úvode operácie odoberú pacientovi. Na srdcové tepny sa našívajú bajpasy, ktoré tvoria spojku medzi tepnou vystupujúcou zo srdca a tepnou za miestom postihnutým zúžením. Miesto zúženia je premostené a tok krvi k srdcovému svalu sa obnoví. Operácia trvá 2 až 3 hodiny. Po nej je pacient na oddelení JIS strávi ešte maximálne dva dni a nemocnicu opustí po 7 až 10 dňoch.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Von der Leyenová sa v Bruseli pristavila aj pri slovenskej vlajke: Veľavravné slová
Male mouth with protruding tongue with a yellow coating at the base
Telo sa vás snaží varovať! Tieto FARBY vášho jazyka môžu znamenať vážne CHOROBY
Bella si svoju narodeninovú oslavu veľmi užila.
TOTO je najstarší orangutan sumatriansky na svete: Padnete na zadok, koľké narodeniny už oslávil!
Ilustračná fotografia.
Rana pre slovenský šport: Zomrel majster republiky a účastník ME († 66)
Miroslav Macek († 79) podľahol ťažkej chorobe.
Zomrel kontroverzný politik Macek († 79): Kedysi uštedril poriadny POHLAVOK ministrovi! VIDEO
Turecká polícia musela na demonštrantov použiť slzný plyn.
V Istanbule stanovili prísny zákaz demonštrácií: Policajti už zadržali desiatky osôb!
Simon Cowell
Foto
Kat zo speváckych súťaží zažil 2 vážne nehody: Napriek tomu TAKTO jazdí po meste! Sledujte tie FOTO
Martin Fehérváry a Erik Černák
Prídu Fehérváry a Černák na MS? Asistent trénera Frühauf prehovoril
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Michal Šimečka si uvedomuje dôležitosť členstva Slovenska v EÚ: Nie je to garantované ani samozrejmé!
Zvolený prezident SR Peter Pellegrini.
Verejný sľub budúceho prezidenta Slovákom: Budem robiť všetko pre to, aby...
Doctor Measuring arterial blood pressure with man patient on arm Health care in hospital
Vysoký tlak môže byť len začiatkom problémov: Nepodceňujte liečbu! Tieto ochorenia na vás číhajú
(ilustračné foto)
Saudskú Arábiu trápia prívalové dažde: Výrazne to narušilo fungovanie štátu! Voda stúpla do šialenej výšky