Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2015 19:40 | Šport | Šport mix

Atletický svet je vo vytržení: Fantastický Bolt zdolal najväčšieho konkurenta o ofinu!

Celý atletický svet dostal do vytrženia súboj Gatlina a Bolta.

Zvažovalo sa všetko, čo zdvíhalo očakávania, každé jedno číslo, vzájomné víťazstvá a prehry, čistota a popularita každého. Proti Gatlinovi hovorila jeho dávna minulosť spojená s dopingovými dvoma aférami, za o štyri roky mladšieho Bolta sa prihovárala jeho úžasná úspešnosť, no menej už aktuálna forma.

Favoritom bol Gatlin

Bolta zdobila bilancia až osem zlatých a keby pridal ďalšiu, s deviatimi by už zatienil Američanov Lewisa, Michaela Johnsona a Felixovú. V tomto roku sa nad ním vznášali dohady, riešil aj zranenia, štarty mal neucelené, chaotické. Pomohol mu až míting Diamantovej ligy v Londýne a čas 9,87. Pre Gatlina nastal správny čas zdolať jamajského fenoména, jeho suverénnosť bola nespochybniteľná, so štyrmi výkonmi pod 9,80, s najrýchlejšou stovkou 9,74 v katarskom meste Dauhá.

Bolt s Gatlinom by sa mali v Pekingu stretnúť až trikrát, na stovke, dvojnásobnej trati a v šprintérskych štafetách. Kto z nich sa ovenčí titulom zo stovky, bude na najlepšej ceste trikrát zvíťaziť. Za Gatlina sa prihovárali tabuľkové pozície lídra, Bolta spochybňoval len šiesty najlepší čas, na druhej strane vyzdvihovala jeho doterajšia úžasná séria. Naposledy ho zradil uliaty štart na MS v Dägu pred štyrmi rokmi. Predchádzajúce tri šampionáty mu priniesli štedrú zlatú úrodu so svetovými rekordami v Berlíne'09 na stovke i dvojstovke. Dosť sa aj špekulovalo o jeho aktuálnej forme, po Londýne a čase 9,87 zavrel za sebou dvere a v tichu sa sústredil na tréningy. Peking mu na olympiáde'08 doprial plným priehrštím, s tromi štartami a tromi svetovými rekordami. Na Vtáčie hniezdo nedal dopustiť a túžil ho oprášiť podobným spôsobom.

 

Gatlinova bilancia súčasnosti vzbudzovala úctu. Na stovke triumfoval pred MS v pekingu nepretržite 21-krát. Pripomínalo sa aj jeho víťazstvo nad Boltom v Ríme zo 6. júna 2013, keď ho zdolal v najkratšom šprinte, čo sa odvtedy nikomu nepodarilo. Gatlin na MS'05 v Helsinkách si taktiež užil zlaté double, jeho renomé však spochybnil dopingový nález v roku 2001 a ďalší o päť rokov neskôr. Aj keď sa zubami nechtami bránil, musel si odpykať trest, po odvolaní znížený na štyri roky. Do veľkej atletiky sa vrátil v roku 2010 a odvtedy pôsobí čisto anjelsky, bez akýchkoľvek podozrení s úžívaním zakázaných látok a už dva roky nepoznal ako chutí prehra. Pravda, až do Pekingu sa s Boltom v tejto perióde nikdy na mítingu v dráhe nestretol.

Predkrmom veľké finále bolo semifinále s postupovým kľúčom 2 najlepší + 3 s časom. Bolt v 2. behu sa vyviedol z rytmu, zakopol o mondo, takmer spadol, bol až šiesty, no napriek tomu stratu zlikvidoval a zvíťazil časom 9,96. Oveľa lepšie zapôsobil Gatlin s 9,77, zabehol piaty raz v sezóne pod 9,80 a vyriešil tak polovicu tajničky pred finále. Postúpili do neho až deviati, keďže traja dosiahli na 7.-9. mieste v sumáre semifinále rovnaký čas 9,99, a to Francúz Vicaut, Američan Bromell a Číňan Su Bingtian.

Bolt v 5. dráhe, Gatlin v siedmej, dvaja Jamajčania proti štyrom Američanom, také bolo zastúpenie v deväťčlennom šprintérskom 'grand' finále. Pred štartom magickej stovky pomohla divákov rozvášniť aj klavírna etuda v trvaní 9,58, čas pripomínajúci svetový rekord Bolta z Berlína'09. Vyvolala úsmev v zarastenej tvári jamajského blesku s briadkou, ktorý sa nevytratil ani po finále. Z úžasného súboja vyšiel lepšie Bolt časom 9,79, sezónne maximum zabehol v tom najpríhodnejšom čase a pomohol mu aj nezvykle vydarený štart. V reakcii na výstrel bol s 0,159 s rýchlejší ako Gatlin s 0,165 a boltománia môže pokračovať naďalej. Usain Bolt sa zároveň stal aj najúspešnejším atlétom v počte titulov na MS, ktorých má už deväť. Za raritu finále bolo možné považovať delené tretie miesto, bronz získali časom 9,92 Američan Bromell a Kanaďan De Grasee.

Z ďalších kvalifikácií a semifinále upútal najmä fakt, že vo finále na 800 m bude chýbať obhajca titulu Aman z Etiópie, ktorého z tretieho miesta diskvalifikovali pre 'široké lakte' a stratil možnosť postúpiť s časom (1:45,01), naopak, jeho diskvalifikácia pomohla Írovi Englishovi byť súčasťou finále. S najrýchlejším časom postúpil Tuka z Bosny a Hercegoviny 1:44,84. Veľké sklamanie vyžaroval zo seba aj Američan Dutch, v tomto roku tabuľkovo druhý najrýchlejší (48,13), ktorý v semifinále zlyhal vo finiši na 5. miestom a čas 48,74 mu na postup nestačil. Pre Američanov to bolo po výbuchu tabuľkového lídra Bershawna Jacksona v rozbehoch ďalšie sklamanie. Najrýchlejší čas zbehol Rus Kudriavcev 48,23.

 

Finálové výsledky

MUŽI

100 m: 1. Usain Bolt (Jam.) 9,79, 2. Justin Gatlin 9,80, 3. Trayvon Bromell (obaja USA) 9,92 a Andre De Grasse (Kan.) 9,92, 5. Mike Rodgers 9,94, 6. Tyson Gay obaja USA) 10,00, 7. Asafa Powell (Jam.) 10,00, 8. Jimmy Vicaut (Fr.) 10,00, 9. Su Bingtian (Čína) 10,06

guľa: 1. Joe Kovacs (USA) 21,93, 2. David Storl (Nem.) 21,74, 3. O'Dayne Richards (Jam.) 21,69, 4. Tomas Walsh (N. Zél.) 21,58, 5. Reese Hoffa (USA) 21,00, 6. Tomasz Majewski (Poľ.) 20,82, 7. Asmir Kolašinac (Srb.) 20,71, 8. Jacko Gill (N. Zél.) 20,11

kladivo: 1. Pawel Fajdek (Poľ.) 80,88, 2. Dilšod Nazarov (Tadž.) 78,55, 3. Wojciech Nowicki Poľ.) 78,55, 4. Krisztián Pars (Maď.) 77,32, 5. Sergej Litvinov (Rus.) 77,24, 6. David Söderberg (Fín.) 76,92, 7. Mostafa Elgamel (Eg.) 76,81, 8. Marcel Lomnický (SR) 75,79

ŽENY

sedemboj: 1. Jessica Ennis-Hillová (Brit.) 6669, 2. Brianne Theisen Eatonová (Kan.) 6554, 3. Laura Ikauniece-Admidinová (Lot.) 6516, 4. Nadine Broersenová (Hol.) 6491, 5. Claudia Rathová (Nem.) 6441, 6. Györgyi Zsivoczky-Farkasová (Maď.) 6389

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Mobilizácia 300 miliárd eur za projekt? Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou o dôležitých témach!
ilustračné foto
V Stupave našli telo 66-ročného muža: Ďalšie záhadné úmrtie? Má ísť o člena takáčovcov!
Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...