Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.02.2015 12:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Veľká anketa s lekármi o korupcii v zdravotníctve: Čo si myslia o úplatkoch a daroch?

Peter Lipták šokoval slovenskú verejnosť vyjadreniami, že od svojich pacientov prijme ročný finančný dar vo výške 5 000 eur. 

Známym lekárom sa už medzičasom začala zaoberať polícia aj generálna prokuratúra. Niektorí poslanci na neho dokonca podali trestné oznámenie. Napriek tomu za lekárom jeho pacienti stoja a nevedia si predstaviť, že by musel svoju ambulanciu zatvoriť.

Na druhej strane sú pobúrení Liptákovi kolegovia a odborníci, ktorí žiadajú jeho definitívny koniec. Nový Čas oslovil lekárov z celého Slovenska a politikov, ktorí majú skúsenosť aj so zdravotníctvom, aby zhodnotili Liptákove výroky a povedali skutočnú pravdu o problémoch v našom zdravotníctve.

 

Otázky:

1. Čo si myslíte o vyjadreniach doktora Liptáka? Pomenoval správne situáciu, ktorá v zdravotníctve a medzi lekármi je?

2. Aký je váš názor na situáciu v zdravotníctve, na dávanie 
darov či úplatkov lekárom či dlhé čakačky na operácie?

Viliam Novotný (41), poslanec a neurochirurg

1. Je neprípustné, aby lekár hovoril o tom, že prijíma peňažné dary od pacientov na dofinancovanie zdravotníctva, lebo zdravotné poisťovne platia lekárovi málo a musia platiť aj chudobní, lebo ináč majú smolu. Považujem to za hanbu, aby v solidárnom zdravotníctve museli chudobní vôbec za niečo platiť. Liptákove výroky odsudzujem, sú neprípustné. Vyzývam Slovenskú lekársku komoru, aby konala rázne a Liptákovi pozastavila činnosť.

2. Nevidím nič zlé v tom, ak sa pacient príde poďakovať lekárovi kytičkou kvetov či fľašou. Je to pomerne bežné na Slovensku, ja neviem, či je to správne, alebo nesprávne, ale nevnímam to ako úplatok.

Ivan Uhliarik (46), exminister zdravotníctva a chirurg

1. Je to pre mňa absolútne neprijateľné. Myslím si, že tí pacienti, ktorí by to nemuseli dať, mohli byť znevýhodnení. Je to pre mňa šokujúce. Poznám desiatky lekárov, ktorým je takéto správanie cudzie a verím, že pri takomto lekárovi zváži komora jeho vylúčenie z lekárskeho stavu. Nie je možné, aby mali pacienti na takéto správanie názor, že to robia všetci lekári. Nerozlišujem medzi darom a úplatkom.

2. Odmietam akékoľvek obchodovanie a ja som nikdy neobchodoval, ale liečil pacientov. Sám, keď som mal dcéru v nemocnici, tak som bol taký rád, že som im doniesol bonboniéru. Ale toto neberiem ako dar, ale ako vďaku sestrám za to, že sa starali. Nemyslím si, že naši lekári sú na to odkázaní. Slovenské finančné reálie aj po odpočítaní nejakých sestier či nájmu nie sú také, abylekár by nemal byť na to odkázaný.

Jozef Peteja (65), všeobecný lekár, Bardejov

1. Zdravotná starostlivosť je hradená zo zdravotného poistenia. Ak sú tam iné, nadštandardné výkony, napríklad zbrojný pas, poľovnícky preukaz, tak je to už dávno určené, koľko to bude stáť. Neviem si predstaviť, že nejaký lekár povie, že dostal dary. Má darovaciu listinu? Toto si nemôže dovoliť. Čo je to dar? Dar, ak je finančný, je vlastne úplatok. Samozrejme, výnimkou sú sponzori so zmluvou. Ale lekár musí robiť to, čo mu určuje povolanie. Môže inkasovať platby len za to, čo má určené cenníkom. Nerozumiem tomu, ako môže niekto povedať pacientovi, že má smolu.

2. Úplatky a dary absolútne odmietam. Zabrániť uprednostňovaniu pacientov pri čakaní na operáciu sa dá zverejňovaním poradovníkov čakateľov. Ak z neho niekto kvôli okamžitej indispozícii vypadne, samozrejme môžu ho nahradiť iným pacientom z nižšieho poradia, ale musí sa to robiť transparentne a najskôr osloviť pacientov, ktorí sú najvyššie.

Richard Raši (43), primátor, chirurg a exminister zdravotníctva

1. Ak sa podmieňuje poskytnutie zdravotnej starostlivosti, ktorá je hradená zo zdravotného poistenia peniazmi alebo darom, je to vždy úplatok. Neprijal som nikdy podobný dar ako pán Lipták.

2. Slovenskí lekári na podobné dary nie sú odkázaní, verím, že pán Lipták je výnimka.

Martin Oláh (26), sekundárny lekár, Trebišov

1. Nesúhlasím s týmito názormi. Pacient k nám prichádza v nádeji, že mu pomôžeme a je to aj naše poslanie.

2. Lekári sú za svoju prácu odmeňovaní vo forme mzdy. Pacient by sa nemal podieľať na nejakom dofinancovaní. Na našom pracovisku sme dobrý tím charakterných ľudí, ktorí vykonávajú svoju prácu tak, aby nás napĺňala a v konečnom dôsledku sme pomohli pacientom.

Andrej Blanárik, konateľ zdravie.sk, Bratislava

1. Nesúhlasím s úplatkami a domnievam sa, že bolo potrebné poukázať na tento problém a otvoriť diskusiu, ktorá by priniesla reálne riešenia. Pacienti majú záujem o nadštandardné služby a treba im umožniť nadštandard získať legálnou cestou.

2. Máme dobrých odborníkov, ktorí chcú byť progresívni a prinášať zmeny. Ich financovanie je dlhodobo neriešený problém. Keď už sa táto téma otvorila a vyvolala búrlivú diskusiu, mala by priniesť hmatateľné výsledky, ktorých výsledkom bude zdravšie zdravotníctvo.

Alena Ivaničová (58), lekárka, Zvolen:

1. Situácia v lekárstve je katastrofálna, ale vôbec ju nepomenoval správne. Máme veľa ľudí i práce. Slabé sú aj platby z poisťovne, ale úplatky nič nevyriešia.

2. Čakačky sú naozaj dlhé. Úplatkami sa nič nevyrieši. Pomohlo by, keby kompetentní začali počúvať ľudí z praxe. Pýtať si úplatky je ponižujúce a trápne. Pán Lipták je zrejme celebritný lekár, takže jeho pacienti asi na úplatky majú. Keby prišiel do hladovej doliny, tak by ho ľudia hnali.

Slavomír Šuch (49), internista, Martin

1. Nebol pri zmysloch. Má veľmi skreslený pohľad na zdravotníctvo. Lekári neboli nikdy na také veci odkázaní. Je to však pohodlné ich prijímať, keď je to medzi očami.

2. Na Slovensku je folklór, že pacienti sa snažia získať pre seba výhodu cez úplatky. Nemyslím si, že je problém v zdravotníckom systéme. Nedajú sa tieto veci generalizovať, všetko vždy záleží od konkrétnych ľudí. Systém sa v súčasnosti vyvíja a je funkčný.

Vladimír Dvorový (41), internista, riaditeľ nemocnice, Trebišov

1. S názorom pána doktora Liptáka absolútne nesúhlasím

2. Snažíme sa zorganizovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti tak, aby sme úplne odstránili možný korupčný terén. Týka sa to aj usporiadania ambulancií i odmeňovania pracovníkov tak, aby k takým nežiaducim javom nedochádzalo.

Jozef Španka (50), gynekológ, Most pri Bratislave

1. Nechcem sa k nemu vyjadrovať. Musí byť zadefinované, čo je úplatok a dar. Potom by sa to malo riešiť

2. Pacienti a lekári sú obeťami chorého systému, ktorý je sústavne tunelovaný.

Peter Osuský (61), poslanec a kožný lekár

1. V prípade pána Liptáka to bol coming-out. Nie som stotožnený s tým, že sa z neho spraví teraz jediný hriešnik na zemeguli. Jeho vyjadrenia však boli za hranicou všetkých noriem. V krajine, kde sa v zdravotníctve kradne tak ako v Piešťanoch, nemožno povedať, že celá bieda zdravotníctva leží v doktorovi Liptákovi. Neleží. Mal by byť však posúdený etickým výborom Lekárskej komory.

2. Je veľmi dôležité, aby ten dar nič nepodmieňoval. Myslím si, že nie sú odkázaní, ale keď pozerajú za hranice, kde majú ich kolegovia trikrát väčšie platy, tak môžu trochu závidieť.

Jozef Ježík (47), poslanec a chirurg

1. Ťažko posudzovať pána Liptáka. Ale ak to dopredu pýtal, alebo vyžadoval, tak by to nemalo byť. Bežná prax to nie je. Hlavné je etické kritérium, že v žiadnom prípade to nemôže byť podmieňované nejakým zvýhodnením.

2. Za posledné roky sa to zlepšilo aj vo financovaní zo strany poisťovní. Začali sa výrazne skracovať čakacie lehoty a tlak by ani nemal byť taký veľký. Lekári na takéto dary odkázaní nie sú.

Plat praktického lekára 

1. zložka:

Ambulancie dostávajú paušál tzv. kapitačnú platbu podľa toho, koľko pacientov majú. Výška však nie je rovnaká, pretože ju ovplyvňuje vek poistencov a tiež sa líši v závislosti od poisťovne.

2. zložka:

Jej výška závisí od toho, koľko pacientov lekár vyšetrí, očkuje, prípadne im robí iné vyšetrenia.

* Okrem svojho platu musí lekár hradiť plat zdravotnej sestričky, investovať do zdravotníckeho zariadenia a podobne.

* Ambulancie sú obmedzované limitmi (finančné objemy) - tie sú stanovené v zmluve medzi lekárom a zdravotnou poisťovňou. Ak by vás lekár zobral, keď už má prečerpaný limit, poisťovňa mu to nezaplatí. Môže sa vám stať, že preto vás lekár často objedná až o mesiac.

Korupcia v zdravotníctve 

Nelichotivého prirovnania sa odbor zdravotníctva dočkal vo výskume Inštitútu pre verejné otázky. Až 28 % Slovákov radí k nemu na rovnaký stupienok korupciu, klientelizmus a netransparentnosť a otvorene ho označilo za druhý najväčší spoločenský problém. Na prvom mieste skončila nezamestnanosť.

26% všetkých prípadov korupcie prebehlo v ambulanciách všeobecných lekárov. 
S 23 a 22 percentami sú podľa Transparency International za nimi v tesnom závese chirurgovia a gynekológovia. Najmenej úplatkov berú podľa prieskumu ortopédi.

Piateho najhoršieho miesta v rebríčku členských štátov Európskej únie sa dočkalo Slovensko v hodnotení rozšírenia miery korupcie. Pritom až 90 % z nás sa podľa prieskumu stretlo s nejakou formou korupcie. Odbor zdravotníctva patril medzi tri najproblémovejšie oblasti.

Tváre: Korupcia v zdravotníctve sa netýka iba anonymných lekárov z menších obcí, ale aj známych tvárí. Polícia obvinila na sklonku minulého roka z brania úplatku primára z bratislavských Kramárov Vladimíra P. Rovnaké problémy má najnovšie prvý Slovák, ktorý transplantoval srdce, Viliam Fischer.

333 eur: Viac ako polovica pacientov, ktorá dala svojmu lekárovi úplatok, si so sebou zobrala ako „všimné“ minimálne 333 eur. Okrem finančných úplatkov sa niektorí doktori dočkali aj hmotných odmien vo forme hydiny, bonboniér či drahého alkoholu.

50 miliónov eur rozdali pacienti lekárom ako úplatky len za posledné tri roky podľa prieskumu agentúry Focus. Lekári si za každý rok vyžiadali až 3,3 milióna eur. Zvyšok dali pacienti dobrovoľne.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj