Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.11.2014 10:50 | Správy | Domáce správy

Na nové voľby starostov 29 obcí si počkáme: NR SR oznámila dátum ich konania

Ak Ústavný súd SR rozhodne, že niekde boli voľby neplatné, môžu sa nové voľby napokon konať vo viacerých obciach, mestách alebo mestských častiach.

Nové voľby do orgánov samosprávy obcí sa uskutočnia na budúci rok 7. marca. O vyhlásení nových obecných volieb pre 29 obcí, v ktorých sa 15. novembra voľby buď nekonali, alebo v nich nezvolili všetkých obecných zástupcov, rozhodol dnes predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini. Agentúru SITA o tom informoval komunikačný odbor Kancelárie NR SR. Ako vyplýva z rozhodnutia predsedu parlamentu, v 15 obciach budú voliť starostu a v 18 budú voliť poslancov, to znamená, že v štyroch obciach budú rozhodovať tak o starostovi, ako aj o poslancoch.

Starostu aj poslancov budú voliť obyvatelia v obciach: Ižipovce (okres Liptovský Mikuláš), Ondavka (okr. Bardejov), Zálesie (okr. Kežmarok) a Harakovce (okr. Levoča). O starostovi majú 7. marca rozhodovať voliči v obciach: Hubice (okres Dunajská Streda), Dolné Dubové (okr. Trnava), Branč (okr. Nitra), Lužany (okr. Topoľčany), Jasenové (okr. Žilina), Varín (okr. Žilina), Buzitka (okr. Lučenec), České Brezovo (okr. Poltár), Veľký Lom (okr. Veľký Krtíš), Brežany (okr. Prešov) a Kuzmice (okr. Trebišov). Doplniť svoj poslanecký obecný zbor musia v obciach: Horný Bar (okr. Dunajská Streda), Smolinské (okr. Senica), Naháč (okr. Trnava), Melčice-Lieskové (okr. Trenčín) a tiež v troch obciach v okrese Liptovský Mikuláš - v Jalovci, Jamníku a Pavčinej Lehote. Do obecného zastupiteľstva sa bude voliť i v obciach: Lopušné Pažite (okr. Kysucké Nové Mesto), Stránske (okr. Žilina), Kunešov (okr. Žiar nad Hronom), Poľanovce (okr. Levoča), Podhradík (okr. Prešov), Nižná Pisaná (okr. Svidník) a Chrasť nad Hornádom (okr. Spišská Nová Ves).

Už v deň volieb do orgánov samosprávy obcí bolo jasné, že v 14 obciach nevolia celé zastupiteľstvo, v šiestich obciach nevolili starostu a z nich v troch ani svoj poslanecký zbor. Voľby sa tak 15. novembra vôbec nekonali v obciach: Ižipovce, Ondavka a Harakovce a teda sa volilo iba v 2 923 obciach z celkového počtu 2 926 obcí. Tento zoznam obcí sa rozšíril o ďalšie po vyhlásení výsledkov. Ak Ústavný súd SR rozhodne, že niekde boli voľby neplatné, môžu sa nové voľby napokon konať ešte v ďalších obciach, mestách alebo mestských častiach.

 

Predseda NR SR podľa zákona vyhlasuje nové voľby do 14 dní od oficiálneho zverejnenia výsledkov volieb. Do zvolenia nových obecných zástupcov vedú obce tí, ktorí boli zvolení v predošlých voľbách. Podmienkou pre účasť na hlasovaní bol vek nad 18 rokov. Keďže v obecných voľbách volia v každej obci jej obyvatelia vlastných komunálnych zástupcov, voliť sa dalo len v mieste trvalého bydliska.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené