Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2014 10:12 | Správy | Domáce správy

Vysokoškolákom na sociálnych štipendiách vyplatil štát 24,8 mil. eur

Vlani bolo menej poberateľov sociálneho štipendia - ku koncu roka 2013 ho poberalo 16 953 študentov, čo je o 580 menej ako rok predtým.

Verejné vysoké školy v roku 2013 vyplatili študentom na sociálnych štipendiách sumu zhruba 24,86 milióna eur. Oproti roku 2012 ide o pokles o 2,09 milióna eur. Menej bolo aj poberateľov sociálneho štipendia - ku koncu roka 2013 ho poberalo 16 953 študentov, čo je o 580 menej ako v roku 2012. Vyplýva to z Výročnej správy o stave vysokého školstva za rok 2013, ktorú každý rok vláde predkladá ministerstvo školstva. Maximálna výška sociálneho štipendia na mesiac v uplynulom akademickom roku bola 275 eur.

Študenti môžu získať aj motivačné štipendium za prospech či za výskumné aktivity a mimoriadne výsledky. Vlani poskytlo ministerstvo školstva vysokým školám dotáciu na motivačné štipendiá v sume 6,87 milióna eur, z toho 1,08 milióna šlo súkromným školám.

Peniaze narátali tak, aby desiatim percentám študentov na bakalárskom a magisterskom stupni denného štúdia mohli dať štipendium vo výške 500 eur a desať percent externistov mohlo dostať po 150 eur. Vysoké školy v roku 2013 poskytli štipendiá aj z vlastných zdrojov. Medzi 4 666 študentov rozdelili sumu zhruba 1,33 milióna eur. Najviac peňazí na štipendiá z vlastných zdrojov poskytla v roku 2013 Univerzita Komenského v Bratislave, a to 177 362 eur pre 773 študentov.

 

Vysokoškoláci tiež dostávajú dotácie na ubytovanie a stravovanie, a tak neplatia ich plnú cenu. Na ubytovanie študentov v roku 2013 šlo na dotáciách celkovo 16,84 milióna eur. Medziročne ide o nárast vo výške 625 200 eur. Vlani tiež niektoré vysoké školy získali peniaze na obnovy internátov.

V roku 2013 štát priemerne prispel na lôžko študenta na rok sumou 334 eur. Ku koncu roka 2013 vysoké školy uviedli, že majú 46 579 lôžok v študentských domovoch a 3 178 v zmluvných zariadeniach. Počet lôžok vo vlastných internátoch klesol o 971. "Zníženie počtu lôžok súvisí s rekonštrukciou objektov na niektorých vysokých školách, v rámci ktorej sa zvyšuje kvalita ubytovania aj na úkor pôvodne projektovanej kapacity," vysvetľuje správa o vysokom školstve.

Štát prispieva aj na stravu študentov, a to na dve vydané jedlá denne tým, čo sa vzdelávajú v dennej forme štúdia. Vlani bol príspevok na jedno jedlo vo výške jedného eura. Celkovo na stravovanie vysokoškolákov prispel štát sumou 5,75 milióna eur, čo je viac oproti roku 2012 o 1,17 milióna eur. Vysokoškolské jedálne totiž vydali v roku 2013 vysokoškolákom takmer o 400-tisíc jedál viac ako rok predtým, teda celkovo 4,9 milióna jedál.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Američania nám pomohli: Slováci si na MS zahrajú štvrťfinále, poznajú už aj súpera!
Athletic man exercising at home, fitness and sports concept
Páni, tieto cviky nie sú len pre ženy: Pomôžu vám s chúlostivým problémom!
(ilustračné foto)
Rusi provokujú pri hraniciach s Ukrajinou: Cvičenie so zbraňami, ktorých sa bojí celá Európa
Poznáte blondínku na obrázku?
Foto
FOTOhádanka: Poznáte mladú krásku zo svetových plagátov? Práci modelky ostala verná
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v okolí Charkova prezrel obranné opevnenia.
Ukrajina má pre Západ výzvu: Zostreľujte ruské rakety! Drsné slová
(ilustračné foto)
Kauza, ktorá otriasla Českom: Distribútor z metanolovej kauzy je na slobode
Sad businessman sitting head in hands on the bed in the dark bedroom with low light environment, dramatic concept, vintage tone color
Vedci skúmali psychiku mladých ľudí: Znepokojivé zistenia! Takto trpia
Na snímke lietadlo Boeing 777-300ER spoločnosti Singapore Airlines po núdzovom pristátí na medzinárodnom letisku Suvarnabhumi v Bangkoku 21. mája 2024.
Horor na palube lietadla: Turbulencie zabíjali! Obeťou je 73-ročný muž
Flag of Israel on the tank
Zarážajúci krok izraelskej vlády: Toto pobúri svet! Je to normálne?
Foto
Česká oštepárka má pikantnú prípravu na OH: Nafotila sexi fotky
 Vodiča motocykla prekročil maximálne povolenú rýchlosť.
Motocyklista mal naponáhlo! Cez obec prefrčal ako namydlený blesk: Unikol aj mužom zákona?
Láska: Bez herectva by bol jej život pustý
Foto
Tormovej vyrazilo dych, čo jej prišlo od NEZNÁMEJ osoby: Obsah LISTU musela zverejniť!