Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.05.2024 07:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Katarína Roth Neveďalová o spolupráci europoslancov: Politici majú byť príkladom pre ľudí, nie šíriť nenávisť

Poslankyňa Európskeho parlamentu Katarínou Roth Neveďalovou hovorí o aktuálnych témach, ktoré treba na pôde Európskej únie riešiť.

V poslednom období sa na pôde Európskeho parlamentu riešila aj téma čerpania eurofondov. Vy ste nazvali opozičných politikov „progresívni vlastizradcovia“. Nie sú to príliš drsné slová?

- Nemyslím si to a stále si za tým výrokom stojím. Zo strany liberálnych politikov sme zažili veľa útokov. Doma i v zahraničí strašili ľudí na pôde Európskej únie, že prídeme o eurofondy. Nemajú vlastné témy, dokážu len okydávať Slovensko v zahraničí a bojujú proti našim záujmom, čo je veľmi nebezpečné. Do Európskeho parlamentu sa dostalo veľa aktivistov, nie politikov. Strieľajú od stola témy, ktoré nám ekonomicky nepomôžu. Okrem toho, že je to od nich neprofesionálne, je to aj neakceptovateľné.

Otvoriť galériu

Progresívci sa na pôde EÚ otvárajú témy ako porušovanie trestného práva na Slovensku, zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry... Je s tým v Bruseli problém?

- Ani náhodou. Nikto z radov vrcholných predstaviteľov Únie ani náznakom nepovedal, že to by malo ohroziť čerpanie eurofondov. Jedinou témou progresívcov je boj proti Smeru a súčasnej koalícii. Počuli ste ich niekedy hovoriť o konkrétnych riešeniach pre Slovensko? Ja teda nie. Svoju kampaň postavili na šírení strachu, že prídeme o peniaze. Nič také sa však nedeje a ani sa nestane. Sme riadnym členom EÚ, plníme si svoje záväzky za členstvo. Ich ľúbivé rečičky sú posolstvom nenávisti a poškodzovaním dobrého mena Slovenska v zahraničí.

Otvoriť galériu

Aké sú teda aktuálne problémy, ktoré treba na pôde Európskej únie riešiť?

- V Bruseli sa musíme primárne zaujímať o našich občanov, reprezentovať na pôde EÚ naše národno-štátne záujmy. Selektovať, čo je pre Slovensko naozaj podstatné. Určite nie greendeal, ktorý prezentujú progresívci a ktorý ničí aj našich poľnohospodárov. Ukazujeme svetu, akí sme svetoví, a pritom si ničíme skutočné a tradičné hodnoty, ktoré zdobia naše Slovensko? Musíme myslieť racionálne, mať vlastný názor, nebáť sa ho povedať. To sa nám podarilo aj pri migračnej politike. Robert Fico pred desiatimi rokmi zablokoval kvóty na migrantov a teraz sa ukazuje, že to bolo správne rozhodnutie.

 

Dokážu slovenskí europoslanci aj vzájomne spolupracovať, hoci sú z odlišných politických subjektov?

- Na to sa treba spýtať každého z nich. Nech si každý položí ruku na srdce a povie, čie záujmy tam zastupuje. Mnohí z tábora slovenskej opozície lichotia svojim jazykom mladým ľuďom, ale chýba tomu obsah. Mali by byť konštruktívnou opozíciou. Politici majú byť príkladom pre ľudí, nie šíriť nenávisť. Osočovanie, nadávky, nenávisť do politiky určite nepatria.

 

Často vás vidieť v regiónoch, medzi našimi poľnohospodármi. Čo ich najviac trápi, ako sú na tom v porovnaní so zahraničím?

- Musíme rozvíjať regióny a pomáhať ľuďom, ktorí prinášajú chlieb na náš stôl. Súčasná vláda Roberta Fica dala aktuálne najviac financií zo štátneho rozpočtu pre poľnohospodárstvo a potravinárstvo za posledných 30 rokov. Plus je tu ďalších vyše 100 miliónov eur cez rôzne schémy pomoci. Za 20 rokov členstva v EÚ však stále nemáme dorovnané priame platby s inými krajinami EÚ. Tu musíme vyvíjať tlak. Keď sa nám podarí dostať Slovensko v Spoločnej poľnohospodárskej politike v podpore na úroveň Nemecka či Dánska, dokážeme podporiť a motivovať aj mladých ľudí, aby našli uplatnenie v tomto sektore. To považujem za kľúčové a chcem sa tejto téme naďalej venovať.

Otvoriť galériu

Neustále pendlujete medzi Slovenskom a Štrasburgom, Bruselom či Luxemburgom. Nájdete si aj čas, kedy vypnete a oddýchnete si?

- Ideálne u nás doma na záhradke. Nie je nič krajšie ako si vypestovať zdravé domáce potraviny alebo spraviť ľuďom radosť niečím sladkým z vlastnej kuchyne. Rada čítam klasické knihy, rýchlejšie mi ubehne čas pri cestovaní. Hoci veľa času trávim v zahraničí, doma je doma a Slovensko je to najkrajšie na celom svete.

SMER - sociálna demokracia, Súmračná 3263/25, 82102, Bratislava, IČO: 31801242 Dodávateľ: Agentúra SMER, s.r.o., Súmračná 25, 821 02, Bratislava, IČO: 35775726

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
5 tipov, ako sa rýchlo a jednoducho zbaviť slimákov v záhrade: Pomôžu veci, ktoré máte v kuchyni
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Nový návrh novely, ktorý predložili poslanci z Progresívneho Slovenska: Zvýšiť má účasť na politickom živote samosprávy
Je to len pre silné žalúdky, tvrdí
Foto
Diana sa hrabe v špine iných ľudí: FOTO len pre silné žalúdky! Odpadnete, čo za to chce
(ilustračné foto).
Mladá mamička prekonala mŕtvicu: Zvláštne PRÍZNAKY, lekári to neodhalili!
Koniec nechutnému trápeniu Južnej Kórey: Severná Kórea má však podmienku!
Desivé zranenia 25-ročného mladíka v Tatrách: Prežil 100-metrový pád!
Havarovaný stroj firme herca a moderátora Daniela Dangla (48).
FotoVáš Tip
Šokujúce výsledky vyšetrovania nehody s Danglovým lietadlom: Stroj bol zanedbaný a nemal lietať! Čo na to herec?
(ilustračné foto)
Spíte v posteli s partnerom? Čas to zmeniť! Odborník varuje, TOTO hrozí
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
NATO pritvrdilo: Jasný odkaz pre Rusko! Aliancia je pripravená brániť každý centimeter
Z Ivany aj dnes vyžaruje šarm a elegancia.
Foto
Zábery Ivany Christovej z Talianska ľudí nadchli: Stále ste naša NAJKRAJŠIA miss!
Muž zostal zhrozený po desivom náleze na povale.
Foto
Muž vošiel na povalu a ZAMRZOL! Záber ako z hororového filmu: Čo to je?
Na mieste sú všetky záchranné zložky.
Foto
Horor v Liberci: Po údere blesku sa zranilo niekoľko ľudí, medzi nimi i deti