Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.02.2024 00:00 | PR články
PR článok

Čo potrebujete vedieť o výbere pôžičky na kúpu auta?

Plánujete si kupovať nové auto a rozmýšľate, ako ho financovať čo najvýhodnejšie? V dnešnej dobe si dokážete vyberať spomedzi 3 základných možností.

Viete si zobrať úver, leasing alebo operatívny leasing. Čo bude pre vás najlepšie a ktoré parametre si všímať pri porovnávaní pôžičiek?

Úver na kúpu auta

Na kúpu nového alebo jazdeného auta si môžete zobrať spotrebný úver – klasickú pôžičku, ktorú vám ponúkne banka alebo nebanková spoločnosť. Výhodou tohto riešenia je, že nemusíte platiť žiadnu akontáciu. Jednoducho požiadate o úver, peniaze sa vám pripíšu na účet, kúpite si vozidlo a každý mesiac splácate vopred nastavenú splátku.

Aj bez havarijného poistenia

Banke nezáleží na tom, ako použijete svoje peniaze zo spotrebného úveru. Môžete si kúpiť akékoľvek auto, nemusíte si naň uzatvárať havarijné poistenie a vozidlo sa ihneď po kúpe stáva vaším vlastníctvom. Ak chcete, viete si ho upraviť na rallye špeciál a banka to nebude nijako riešiť.

Dávajte si pozor na RPMN

Pri výbere pôžičky si všímajte ročnú percentuálnu mieru nákladov, nepozerajte sa len na úroky. Niektoré banky totiž môžu vyžadovať, aby ste si uzatvorili poistenie úveru, kvôli čomu sa vám náklady navýšia. Pozornosť venujte tiež poplatkom – napríklad sprostredkovateľskému poplatku alebo poplatku za predčasné splatenie.

Praktický tip: Pri výbere úveru na kúpu auta si porovnajte ponuky viacerých poskytovateľov a zvoľte si tú, ktorá bude najvýhodnejšia pre váš konkrétny prípad. Úvery od rôznych bánk a nebankoviek si jednoducho porovnáte cez Hyperfinancie.sk.

Dobu splácania si dobre premyslite

Nastaviť si dobu splácania na 5, 8 či dokonca 10 rokov môže na prvý pohľad vyzerať lákavo, keďže mesačná splátka je v takom prípade veľmi nízka. Myslite však na to, že zaplatíte veľa peňazí na úrokoch. Snažte sa preto splátky nastaviť tak, aby ste celú pôžičku splatili v kratšom čase. Zároveň si ale dobre spočítajte, aká splátka je pre vás ešte akceptovateľná. Nechoďte na limit vašich finančných možností, vždy si radšej nechávajte určitú rezervu.

Leasing na auto

Leasing je vhodným spôsobom financovania v prípade, že sa chystáte kúpiť drahšie auto a maximálna možná výška spotrebného úveru vám jednoducho nepostačuje. Keď si vezmete auto na leasing, majiteľom je leasingová spoločnosť, pričom vy ste len držiteľ. Z toho vyplýva niekoľko povinností. Majiteľom vozidla sa stanete až po splatení celého leasingu.

Podmienky leasingovej spoločnosti

Keďže auto nie je vaším majetkom, nesmiete na ňom robiť úpravy, ktoré nepovoľuje leasingová spoločnosť. Taktiež na neho musíte mať uzatvorené havarijné poistenie. V prípade leasingu je štandardne potrebné vopred uhradiť akontáciu. Jej výška sa zvyčajne hýbe na úrovni 10 – 20 % z ceny vozidla.

Pri výbere leasingu si starostlivo prečítajte podmienky leasingovej spoločnosti a berte do úvahy aj náklady na havarijné poistenie.

Zapamätajte si: Splátky si v prípade leasingu zvyčajne nemôžete rozložiť na tak dlhú dobu ako pri spotrebnom úvere. Štandardná doba splácania leasingu je 4 roky.

Operatívny leasing

Moderným trendom je operatívny leasing, pri ktorom nie ste ani držiteľom auta. Vozidlo si v podstate len zapožičiavate od leasingovej spoločnosti, pričom platíte určitý mesačný nájom.

Po skončení operatívneho leasingu sa auto nestáva vaším majetkom, ostáva leasingovej spoločnosti. Výhodou tohto typu financovania je, že o vozidlo sa nemusíte starať vy. Leasingová spoločnosť zabezpečuje pravidelný servis, prezúvanie pneumatík a údržbu. Vy sa len vozíte a nemáte s prevádzkou spojené žiadne ďalšie náklady.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Na prevenciu netreba zabúdať: Zaočkovanosť proti HPV stúpla! Ktorej vekovej skupiny sa to týka?
(ilustračná foto)
Hrozivá skutočnosť: Viac ako 1 zo 4 detí mladších ako 5 rokov čelí potravinovej chudobe
Ilustračné foto
Z nadjazdu sa zrútil kamión: Padal 80 metrov! Vodič strašnú nehodu neprežil
Foto
De Marco je mimo a Polievka sa prepadáva: Ktorí hráči si priblížili výkonom EURO?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Prianie ruského prezidenta vyvoláva obavy: Putin chce upevniť vzťahy s týmto hnutím
Popri svojom zamestnaní pomáhajú druhým. (Zľava Roman, prednáša na vojenskej akadémii, Miro telocvikár, Peter pracuje v lyžiarskom stredisku v Poľsku, Miro policajt)
Foto
Kto zachráni dobrovoľných záchranárov? Neudelili im akreditáciu! Toto má byť dôvod
 V Pardubiciach sa zrazil rýchlik s nákladným vlakom, hlásia obete.
Foto
FOTO katastrofy: Rýchlik z Prahy do Košíc sa zrazil s nákladným vlakom! Hlásia obete
ilustračné foto
Toto nevyzerá dobre: Potvrdil sa prvý smrteľný prípad vtáčej chrípky u človeka
Ruský prezident Vladimir Putin.
Našiel Putin spôsob, ako obísť NATO? Jeho hrozby sa môžu premeniť na niečo strašné
Andrej Danko a Matúš Šutaj Eštok.
Foto
Boj o šéfa parlamentu: Ustúpi Hlas Dankovi?! Politológovia o tom, čo bude nasledovať
Kedy dostanú peniaze od Šimkovičovej?
Foto
Národné kultúrne pamiatky v ohrození! Kedy dostanú peniaze od Šimkovičovej?
Devín, pamätník, 5. 6. 2024, 11.40 hod. Hladina v priebehu 48 hodín stúpla o niekoľko metrov.
Foto
Panika v Bratislave! Takto stúpal Dunaj: Pozrite sa, ako známe miesta zaplavila voda