Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2014 13:00 | Správy | Domáce správy

Slovenským jaskyniarom závidí celý svet: Neustále objavujú nové podzemné chodby!

Naši speleológovia neustále objavujú nové podzemné chodby, jaskyne sa tak rozrastajú o celé kilometre.

Počas posledných dvoch rokov preskúmali množstvo kilometrov jaskynných priestorov, o ktorých existencii dovtedy nik netušil. Len v našom najrozsiahlejšom – Demänovskom jaskynnom systéme – sa dĺžka objavených chodieb rozrástla o 2,7 km. Novoobjavené chodby sa každoročne rátajú na kilometre.

 

Speleológovia z iných krajín nám závidia. Západné Karpaty, ktoré ležia na našom území, majú zložitú tektonickú štruktúru, takže ukrývajú množstvo neprebádaných priestorov,“ poznamenal dlhoročný tajomník Slovenskej speleologickej spoločnosti Lukáš Vlček. Podľa neho Demänovský jaskynný systém narástol počas ostatných dvoch rokov na 38 km, môže však byť dlhší o ďalších 15 km.

„Od nesprístupnenej jaskyne Štefanová ho totiž delí len sifón, teda priestor zaliaty vodou, ktorý zatiaľ nikto neprekonal. Ak sa to niekomu podarí, bude Štefanová a Demänovský systém považovaný za jeden komplex,“ uviedol Vlček.

Za jaskyňu sa považuje každý priestor v zemi, ktorý je dlhší ako šírka vchodu, ale musí mať minimálnu dĺžku 2 metre.Nemôže sa do nich dostať každý. „Na vstup je potrebné povolenie od úradu životného prostredia. Dnes sme v situácii, že nemôžete objaviť jaskyňu, kým vám na to nedajú súhlas úradníci,“ uzavrel speleológ.

Takto sa rozrastali:

Demänovský jaskynný systém (Nízke Tatry)

2012: 35 358 m, 2014: 38 106 m

Jaskyňa Mesačný tieň (Vysoké Tatry)

2012: 28 699 m, 2014: 31 540 m

Stratenská jaskyňa (Slovenský raj)

2012: 22 172 m, 2014: 22 422 m

Jaskyňa mŕtvych netopierov(Nízke Tatry)

2012: 20 195 m, 2014: 20 724 m

Štefanová (Nízke Tatry)

2012: 13 976 m, 2014: 14 746 m

7 000 jaskýň

Na Slovensku je 7 000 jaskýň. Z nich je sprístupnených 16. Dvanásť je v správe ministerstva životného prostredia. Zvyšné majú na starosti iné subjekty.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!