Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.11.2021 16:04 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Napätá atmosféra vo Viedni! Desaťtisíce demonštrantov sa búria proti opatreniam, zatkli 10 ľudí

V centre Viedne dnes demonštrujú odporcovia protiepidemických opatrení, ktoré zvolala opozičná pravicovo-populistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ).

Len dva dni pred začiatkom celoštátneho lockdwnu sa zatiaľ na námestí Hrdinov blízko Hofburgu zišlo podľa úradného odhadu 35-tisíc ľudí, informovala agentúra APA. Hovorca polície uviedol, že atmosféra je napätá. Niektorí demonštranti zapaľovali pyrotechniku a hádzali na policajtov fľaše a plechovky, najmenej desať ľudí bolo zatknutých.

Usporiadatelia pred konaním akcie odhadovali, že môže doraziť až 100-tisíc ľudí, úrady naopak počítali s účasťou asi 15-tisíc protestujúcich. Na bezpečnosť dohliada na 1300 strážcov zákona.

Fotogaléria
16
fotiek v galérii

Okolie Hofburgu a časť okružnej triedy (Ringstrasse) až k budove opery sú uzavreté. Na miesto prúdia davy ľudí, stovky demonštrantov prišli do Viedne autobusom či vlakom z iných spolkových krajín aj zo zahraničia. Viedenská radnica radí obyvateľom, aby sa dnes do centra mesta radšej nevydávali. Situácia na mieste je zatiaľ pokojná.

Denník Die Presse napísal, že námestie pri Hofburgu sa rýchlo plní, policajti na mieste náhodne kontrolujú dodržiavanie protiepidemických opatrení. Tie aktuálne ukladajú účastníkom protestov o viac ako 50 ľuďoch, aby mali nasadené respirátory. Podľa rakúskych médií nariadenie dodržiava zhruba polovica ľudí, ktorí na miesto dorazili.

Podľa APA sa účastníci demonštrácie mobilizovali cez sociálnu sieť Telegram a polícia očakáva, že dorazia aj pravicoví extrémisti. Bezpečnostné sily sa pripravujú aj na možné útoky proti vládnym úradom, sídlam médií a nemocniciam, preto bola posilnená ich ochrana.

Na demonštráciu dorazili stovky ľudí s vlajkami a so symbolmi rakúskej orlice na oblečení. Niektorí aktivisti mali na sebe žlté hviezdy s nápisom „neočkovaný“, na plagátoch a transparentoch boli napríklad heslá „Tak to v roku 1938 začalo“ alebo „Schallenberg=Mengele“.

Protestujúci mávali rakúskymi vlajkami a niesli transparenty, ktorými sa vysmievali vládnym lídrom, napríklad kancelárovi Alexandrovi Schallenbergovi a ministrovi zdravotníctva Wolfgangovi Mücksteinovi. K zvolávateľom protestu patrí aj krajne pravicová opozičná Slobodná strana Rakúska (FPÖ). Líder strany Herbert Kickl sa na proteste vo Viedni nemohol osobne zúčastniť, pretože tento týždeň oznámil, že má pozitívny výsledok testu na ochorenie COVID-19 a musí byť 14 dní v karanténe. Kickl však prostredníctvom videozáznamu označil protipandemické opatrenia za „totalitárne" kroky vlády, „ktorá je presvedčená, že by mala myslieť a rozhodovať za nás.

Rakúsko v piatok rozhodlo o celoštátnej uzávere, ktorá sa začne v pondelok, a navyše nariadilo povinné očkovanie proti covidu-19 pre všetkých obyvateľov. V krajine už týždeň platia prísne reštrikcie pre ľudí bez očkovania proti covidu-19, podľa vlády ale na spomalenie šírenia nákazy nestačia, a preto pristúpila k tvrdším opatreniam.

V piatok Rakúsko ohlásilo rekordných takmer 16.000 nových prípadov infekcie za deň, dnes pribudlo 15.297 nakazených. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží 524 covidových pacientov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Female hands stitching white fabric on modern sewing machine at workplace in atelier. Women's hands sew pieces of fabric on a sewing machine close-up. Handmade, hobby, small business concept
Do Revúckeho okresu mieri nový investor: Pre koho sa črtajú pracovné príležitosti?
Speváčky žiarili po boku najbližších šťastím.
Foto
FOTO Twiinsky oslávili narodeniny veľkolepo: Žúr pri jazere a potom... Fíha!
costs for heating with gas
Nové pravidlá: Kto zaplatí za teplo viac?! Takto to funguje v praxi
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš počas tlačovej konferencie po ukončení 7. zasadnutia vlády SR.
Erik Tomáš k nezamestnanosti na Slovensku: Od vzniku štátu na tom krajina takto ešte nebola
Andrej Danko
Danko avizuje úpravu vzťahu k médiám: Prídeme s veľmi tvrdým zákonom, takto bude nastavený mechanizmus
Športová elegancia
Studenková oslávila okrúhlych 70: PRÍHOVOR k fanúšikom z obývačky! Vyzerá to tam ako v...
Český prezident Petr Pavel.
Po atentáte na premiéra sú v pozore aj Česi: Na stretnutí Pavla s občanmi museli sprísniť opatrenia
Športové kupé stálo 78 000 Kčs.
Foto
Škoda 110 R: Neľahký zrod legendy! Aký príbeh sa za ňou skrýva?
Dušan Velič zomrel minulý týždeň v pondelok pri nehode na motorke.
Tragická nehoda Dušana Veliča († 56): Polícia prehovorila! Ako pokročilo vyšetrovanie?
Fico chce zmeny v právnom poriadku krajiny stihnúť čo najskôr, s čím nesúhlasí Čaputová.
NR SR prijala uznesenie, ktorým odsúdila útok na Fica: Toto si Čaputová na parlamentných lídroch váži
Silná búrka. (ilustračné foto)
To NAJHORŠIE ešte len zasiahne Slovensko: KEDY a kde udrie počasie v plnej sile! Pripravte sa
Na snímke zľava informačná tabuľa  Bratislavského parkovacieho asistenta PAAS.
Zóna PAAS sa v Bratislave rozšíri o ďalšiu lokalitu: Známy je aj dátum!