Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.09.2013 12:00 | Správy | Domáce správy

Hlavný aktér stávkarskej kauzy Hodúr sa priznal! A potápa ďalších

Manipuláciu s futbalovými zápasmi potvrdila aj polícia, ktorá obvinila sedem bývalých i súčasných hráčov z ovplyvňovania zápasov najvyššej futbalovej súťaže.

Vyšetrovateľ žiada pre hlavného organizátora väzbu. Do škandálu sú zapletení štyria hráči Dunajskej Stredy, ktorých klub aj Slovenský futbalový zväz už suspendovali. Jeden z bývalých slovenských reprezentantov Ivan Hodúr (33) sa dokonca trénerovi priznal.

Ivan Hodúr, po tom, ako strávil noc na polícii, prehovoril a potopil spoluhráčov. Vyvrátil aj slová ďalšieho futbalistu zapleteného do kauzy Mareka Božoňa. Ten denníku SME povedal, že s tým nemá nič spoločné, mená Róbert Rák a Marián Dirnbach nepozná a nikdy sa s nimi nestretol. „Nie je to príjemné, ale čo už. Nebudem riešiť nejakú vinu či nevinu,“ povedal pre Šport Hodúr.


Celé mužstvo sa od prípadu dištancovalo, tréner DAC Mikuláš Radványi to považuje za úder pod pás. „Hodúr to práveže nepoprel. Bol v jednom zápase oslovený. Išlo o zápas v Senici a, bohužiaľ, sa priznal aj v tom, že to prijal. Podľa jeho slov v ďalších zápasoch nebol, ale boli kontaktovaní ďalší hráči. Zrejme ide o týchto. Ďalší sa dušovali, že v tom neboli, ale Hodúr potvrdil, že v tom išli aj oni,“ povedal viceprezident klubu Jozef Érsek.

Manipulovanie zápasov a ovplyvňovanie výsledkov v 19 zápasoch na Slovensku a v Česku fungovalo nasledovne. Na čele stávkarskej mafie bol podľa polície organizátor z Ázie, ten bol napojený na ďalších ľudí, ktorí kontaktovali hráčov. „Celkovo malo byť na úplatky použitých najmenej 210 000 €, pričom výhra za zápas sa pohybovala vo výške najmenej 50 000 €,“ povedal policajný prezident Tibor Gašpar.

Muži zákona za organizátorov na Slovensku považujú Róberta Ráka, Mariána Dirnbacha a Ivana Žigu, pre ktorého podľa informácií Nového Času žiada vyšetrovateľ väzbu. Skupina ponúkala futbalistom úplatky vo výške 2 000 - 60 000 €. Hráči, ktorí ovplyvňovali zápasy, sú futbalistami DAC Dunajská Streda Michal Dian, Ivan Hodúr, Tomáš Huber a Marek Božoň, ktorých klub suspendoval. „Nepredpokladali sme, že sa niečo také môže stať v našom tíme. Musia byť za to potrestaní. Pokojne aj tvrdými trestami! My sme sa snažili a nakoniec to bol podvod,“ povedal hráč DAC Michal Gašparík.

O ďalšom osude musí rozhodnúť disciplinárna komisia. „Najprv sa musí záležitosť prešetriť. Keď bude prípad prešetrený, disciplinárna komisia SFZ rozhodne o sankciách. Keď nám odporučí napríklad anulovať zápasy, musíme ich anulovať. Po zasadnutí disciplinárnej komisie sa rozhodne, či treba potrestať klub, alebo konkrétnych hráčov,“ povedal šéf Únie ligových klubov Dušan Tittel, ktorý celú kauzu odsúdil.

Skupina fungovala premyslene, na komunikáciu používala viac ako 100 SIM-
-kariet, aby ich polícia nemohla vypátrať. Stávkovalo sa v online kanceláriách mimo Slovenska. O všetkom sa rozhodovalo v 15. minúte zápasu. Keď na tribúne sedel „ich človek“, pre hráčov to bol jasný signál, že majú hrať podľa dohody.

Futbalista Teplíc Vůch (22): Hrdina, čo prezradil podliakov!

Dvanásť obvinených futbalistov na Slovensku a v Česku, vrchol pyramídy v Singapure a sprostredkovatelia na Slovensku, ktorí ponúkali hráčom úplatky v každom z 19 zmanipulovaných zápasov až do výšky 60-tisíc eur. To je krátky sumár čiernej stránky celej stávkarskej kauzy.Ale má aj svoju pozitívnu postavu, ktorá dáva nádej, že futbal má predsa len svoju česť.

Ako uviedol policajný šéf Tibor Gašpar, vyšetrovanie spustil jeden z hráčov: „Oslovili ho, ale futbalová česť mu asi nedala, aby sa s tým stotožnil,“ povedal Gašpar. Všetko nasvedčuje tomu, že by tým hrdinom mohol byť teplický talent Egon Vůch (22). Bývalý český reprezentant do 21 rokov bol na výsluchu, ale medzi podozrivými sa neobjavil. Podľa českých médií je to práve on, kto spustil najväčšiu raziu proti nelegálnemu stávkovaniu v histórii Česka aj Slovenska.

Podozrivým hráčom aj sprostredkovateľom dochádzajú výhovorky

Čo si myslia o kauze a tipovaní?

Lenka Čviriková-Hriadeľová, moderátorka, TV JOJ

- V rámci redakcie sa danej kauze venujeme z profesionálneho hľadiska. Ak by to mala byť pravda, hovorí sa, že minulosť raz každého dobehne.

Marcel Merčiak, komentátor, RTVS

- Obvinení nie sú jedinou skupinou, ktorá to robí. Je to súčasťou futbalu, či sa nám to páči, alebo nie. Ako študent som aj ja tipoval zápasy, no nikdy som neuspel.

Stanislav Gális, moderátor, zakladateľ tímu hviezd MUFUZA

- Som skôr fanúšik ako stávkar. V prípade, ak by som tipoval, chcem byť hráčom Dunajskej Stredy alebo iného klubu. Nerád totiž nechávam veci na náhodu! (smiech)

Dušan Galis (Smer-SD), člen Výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport

- Neobjavili sme svet. Zažil som to, keď som bol pred asi 15 rokmi so Slovanom v Malajzii na turnaji. Nejakí ľudia ma oslovili, či viem, ako budeme hrať. Pokiaľ tipovanie bude povolené, tak sa vždy nájdu. Ja si stavím raz za rok, nechytilo ma to.

Ivan Štefanec (SDKÚ), poslanec NR SR

- Vyzerá to na poriadny škandál. Je to nehoráznosť. Na druhej strane je dobrou správou, že sa takéto prípady odhaľujú. Stávkoval som veľmi dávno. Nemám vo zvyku hrať hazardné hry. Keď je nejaký šampionát, zvykneme si doma tipovať.

Janka Hospodárová, moderátorka, TV Markíza

- Korupcia, podplácanie, rasizmus či doping do športu nepatria. Žiaľ, žijeme v dobe, keď je najmä podplácanie všadeprítomné. Som optimistka a verím, že na našej planéte pre ľudí nehrajúcich fair play nebude miesto.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?
Peter Pellegrini
Pellegrini v hľadáčiku Česka aj Nemecka: Hneď po nástupe ho čaká poriadna výzva