Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2012 12:00 | Správy | Domáce správy

Za učiteľov štrajkujú študenti aj osobnosti: Kronerová rečnila, Kuric spieval

Tisícky študentov podporili svojich pedagógov a štrajkovali dnes za ich vyššie platy.

Na dnešnom proteste Pre ľudí, ktorí nie sú nuly a necítia sa ako nuly v Spojenej škole na Novohradskej ulici (ZŠ Košická a Gymnázium Juraja Hronca) v Bratislave bolo vyše tisíc študentov. Študenti zorganizovali na podporu svojich pedagógov koncert, na ktorom vystúpili skupiny Para, Puding pani Elvisovej a ďalšie školské kapely. Spevák zo skupiny Para, Lasky, na tomto gymnáziu študoval a preto sa sem dnes rád vrátil a zahral pre študentov, povedal redaktorovi Čas.sk. Študentov prišli podporiť aj organizátor festivalu Pohoda Michal Kaščák a Janko Kuric zo skupiny Vidiek. Prišli aj herečky Milka Zimková či Zuzana Kronerová. „Aktivita študentov je fantastická, pretože majú výborných učiteľov,“ reagovala Zuzana Kronerová na iniciatívu študentov.

Na škole tiež štrajkový výbor rozhodoval, čo ďalej so štrajkom, ktorý sa odborom vymkol z rúk. Tie ho totiž zastavili minulý utorok po tom, čo vláda pristúpila na rokovania. Avšak z rokovaní zatiaľ nevzišla žiadna konkrétna dohoda. Väčšina škôl odbory poslúchla a štrajk prerušili, ale našli sa aj "rebelanti", ktorí v ňom pokračujú. Svojich učiteľov začali dokonca húfne podporovať aj študenti. Minulý týždeň zorganizovali protest v Bratislave pred úradom vlády, dnes protestujú koncertom na Novohradskej.

 Dnes sa dohodli, že učitelia sa stretnú na ďalšom verejnom zhromaždení, ktoré sa bude konať v stredu 5. decembra o 14:00 pred Úradom vlády SR. Zároveň bratislavskí učitelia vyzývajú školy nielen v Bratislave, ale aj na celom Slovensku, aby tiež organizovali podobné verejné zhromaždenia. Niektoré bratislavské školy zároveň pokračujú v štafetovom štrajku. Školy si rozdelili na najbližšie dva dni, kedy sa v ktorej nebude učiť. V utorok budú mať voľný deň v Spojenej škole Novohradská, na Spojenej škole Tilgnerova a v Základnej škole Karloveská 61, ktorá v štrajku pokračuje. V stredu preberú štafetu Odborné učilište Dúbravská cesta a Základná škola Dubová v Bratislave.


Zároveň prebiehali od 14:00 do 17:00 rokovania školských odborárov s vládou. Ponúkajú im zvýšenie hrubých platov o 7,5 percenta a garanciu zamestnania po dovŕšení 55 rokov, prípadne po 25 odpracovaných rokoch.

V štrajku sú aj ďalšie školyZamestnanci Základnej školy Karloveská v Bratislave budú oddnes až do odvolania pokračovať v štrajku. „Ako väčšina účastníkov štrajku sa cítime zneužití vedením Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy, ktoré prerušilo neobmedzený štrajk bez splnenia základných požiadaviek, diskvalifikovalo našu podporu a pred očami našich žiakov, rodičov a celej verejnosti znevážilo učiteľský stav. Preto sme sa rozhodli v prerušenom štrajku pokračovať,“ vysvetľuje dôvody základná organizácia Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

Pridali sa aj ďalšie školy. Viac ako 1 000 študentov stredných škôl dnes protestovalo na trenčianskom Mierovom námestí. Takýmto spôsobom vyjadrili podporu svojim pedagógom a všetkým zamestnancom škôl, ktorí stále bojujú o vyššie mzdy. Zároveň poukázali aj na celkovú zlú situáciu v školstve. Protest zorganizovali študenti z Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne, Obchodnej akadémie Milana Hodžu, pridali sa k nim aj študenti z Piaristického gymnázia Jozefa Braneckého. „Tri dni, čo sme boli doma, sa absolútne minuli účinku. My sme nechceli, aby sme ostali doma, my tu ani teraz nie sme preto, aby sme sa uliali zo školy. Chceme, aby sa reálne začalo niečo diať, aby sa zmenila situácia, ktorá je tu,“ povedala študentka Karin Vrtíková z obchodnej akadémie s tým, že odmieta, že by ich k štrajku učitelia navádzali. "Naši pedagógovia nás k tomuto neburcovali, bola to naša vlastná iniciatíva," dodala.

Školy v Handlovej avizovali, že v prípade nepriaznivého vývoja rokovaní Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku s vládou sú opäť pripravené vstúpiť do štrajku.  "Počkáme však na výsledky rokovaní a 5. decembra rozhodneme o ďalšom postupe," povedala predsedníčka krajskej rady združenia základného školstva v Trenčianskom kraji Anna Jarabinská.

Päť percent nestačíLíder školských odborárov Pavel Ondek v sobotu vyhlásil, že v prípade neúspešných rokovaní bude štrajk pokračovať. „Naša rada rozhodla, že pokiaľ nedôjde k dohode, a ten termín je do stredy, tak sa obnovia opäť protesty,“ vyhlásil Ondek. Ponúkané päťpercentné zvýšenie platov zo strany vlády je podľa neho omrvinka z toho, čo by učitelia mali dostať. Minister financií Peter Kažimír si za touto ponukou stojí. Podľa jeho slov to predstavuje sumu 68 miliónov eur. Minister školstva Čaplovič tvrdí, že nenesie politickú zodpovednosť za to, ak učitelia obnovia štrajk.Čaplovič to nechápe

„Politickú zodpovednosť za to v podstate nenesiem. Stále tvrdím, že bojujem za tých učiteľov, robím všetko pre tých učiteľov, dlhodobo s nimi komunikujem, na rozdiel od predchádzajúcich ministrov,“ odpovedal na otázku, či je v prípade obnovenia štrajku ochotný vyvodiť politickú zodpovednosť. Exminister školstva a poslanec za KDH Martin Fronc povedal, že o návrhu na odvolanie ministra bude opozícia určite rokovať. To, či Čaplovič sám vyvodí politickú zodpovednosť a odíde z kresla ministra, je podľa Fronca na jeho rozhodnutí.

Koncom minulého týždňa nevyučovali viaceré bratislavské gymnáziá a v piatok zorganizovali protest študentov a učiteľov pred Úradom vlády. Čaplovič to nechápe. „Ak odborový zväz preruší štrajk a dá si oddychový čas do stredy, mali by počkať aj ostatní, ako dopadnú tieto rokovania,“ myslí si.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené