Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.11.2012 15:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Nové fakty o smrti Valka († 57): Takto prebiehala jeho poprava!

Zajtra uplynú dva roky od chladnokrvnej popravy renomovaného právnika Ernesta Valka († 57).

V jeho vile ho 8. novembra 2010 zastrelil neznámy páchateľ. Aj keď polícia tvrdí, že mu je na stope, ani po dvoch rokoch nikoho neobvinili. V prípade sa pritom objavili nové skutočnosti. Advokát sa niekoľko hodín pred popravou stretol s exmanželkou Oľgou, ktorej pomáhal spracovávať zmluvy. Tá ho požiadala, aby v lekárni vyzdvihol lieky pre chorú dcéru Janu. Keď sa Ernest dlho neozýval, rodina ho išla navštíviť. Vo vile však našli už len jeho bezvládne telo.

Animácia vraždy (počkajte, animácia sa sama rozbehne)

null:gallery:false:false:false

Polícia po vražde Valka uvalila na vyšetrovanie informačné embargo. Novému Času sa podarilo zistiť, čo sa dialo krátko pred jeho popravou, aj to, ako sa páchateľ do domu právnika zrejme dostal. Na stretnutí, na ktorom nebohý právnik pomáhal exmanželke Oľge s vypracovaním zmlúv, mu spomenula, že ich dcéra Jana je chorá. Ernesta preto požiadala, aby vyzdvihol z lekárne lieky a doniesol jej ich domov. „Ernest sa ponáhľal domov prezliecť. Bránu aj dvere na garáži mal na diaľkové ovládanie. V tom čase v dome nemohol byť nikto, pretože by ho videl. Páchateľ ho zrejme sledoval z neďalekého prístrešku na grilovanie,“ objasnil Novému Času blízky priateľ zavraždeného právnika, čo sa odohrávalo niekoľko minút pred Valkovou vraždou.

Advokát u seba vždy nosil zbraň, no väčšinou ju mal odloženú v kufríku. Keď vošiel do domu, lieky pre Janu nechal na stolíku v garáži. Otvorený kufrík s pištoľou si položil na stôl, prevesil naň košeľu, kravatu a sako. „Veľká časť jeho domu je presklená, takže ho zrejme po celý čas sledovali. V kufríku boli jeho peňaženka aj doklady, takže páchatelia zrejme nešli po peniazoch. Do domu vstupovali so zámerom Ernesta zabiť,“ povedal zdroj Nového Času. Právnik po príchode domov telefonoval, že v dome cítil acetón. „Na gumenom tesnení okolo okien sa neskôr našli vyvŕtané diery, cez ne sa do domu dostala chemikália, ktorá Ernesta prinútila vyvetrať,“ dodal blízky právnikov priateľ. Práve týmto krokom pustil advokát svojho kata do domu. „Po vražde sa našli nejaké stopy po zápase na stene. Právnikovo telo páchateľ odtiahol niekoľko metrov po dlážke, aby ho nebolo vidieť cez sklenú stenu,“ zdôraznil detaily vraždy rodinný známy.


Po poprave utekal páchateľ cez dvor smerom k prístrešku, kde sa našli stopy v blate. Preskočil plot a ušiel. S tým, že zastreleného Valka nájdu tak skoro po ohavnom skutku, nepočítal. Dcéra Jana s exmanželkou Oľgou však už naňho v tom čase čakali niekoľko hodín. Keďže nereagoval na telefonáty, išli do jeho domu, kde našli už len bezvládne telo a zalarmovali políciu. Bol pondelok 8. novembra 2010, 22.45 hod. Stalo sa tak asi tri hodiny po jeho smrti. Valka zasiahla jedna strela do srdca a pľúc, čím ho smrteľne zranila. Vrah ju vypálil z niekoľkých metrov, nie z bezprostrednej blízkosti.

Sú za vraždou vlamači?

O motíve vraždy renomovaného právnika sa špekuluje už dva roky. Valko riešil viaceré dôležité kauzy, podľa známych však ani v deň smrti neprejavil strach o život. Čoraz viac sa hovorí aj o tom, že za popravou mohli byť zlodeji a vlamači. Čo konkrétne v dome hľadali, nie je známe. V Limbachu aj na bratislavskej Kolibe v posledných rokoch zaznamenala polícia desiatky krádeží vlámaním. V júni 2009 ukoristili zlodeji z vily rodičov priateľky moderátora Sajfu veci za pol milióna eur.

Polícia z krádeže obvinila trojicu osôb. Podľa informácií Nového Času ich vyťažujú aj v prípade vraždy Ernesta Valka. Jeden z nich je vo väzbe. O tom, že vražda Valka mohla byť neplánovaná a spúšť stlačil zlodej, hovoril aj dnes už bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak. Prokuratúra, ktorá prípad dozoruje, to však nepotvrdila. Riaditeľ odboru osobitného určenia generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky neverí, že by mohlo ísť o nešťastnú náhodu. „Pri takých závažných trestných činoch málokedy dôjde náhodou k takému následku, ako nastal,“ povedal Šufliarsky.

O prípade informujú len sporadicky. Isté je, že ani dva roky od smrti renomovaného právnika nikoho neobvinili. „V súvislosti so spáchaním vraždy právnika je v súčasnom čase podozrivých viac osôb. Vzhľadom na aktuálny stav veci nebudeme konkretizovať počet osôb, ich kriminálnu minulosť a prípadné súčasné trestné stíhanie v iných veciach,“ reagovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Prokurátor, vyšetrovateľ a kriminalisti vykonajú všetky úkony, aby objasnili skutok a zistili páchateľa tak ako v každej inej veci.

Čo sa udialo za dva roky

8. november 2010

Telo zavraždeného právnika objavili jeho príbuzní, ihneď sa začalo s vyšetrovaním, na prípade pracuje špeciálny vyšetrovací tím.

16. apríl 2011

Nový Čas informoval, že kvôli vražde Valka sa chcel s ministrom vnútra Danielom Lipšicom stretnúť Juraj O., zvaný Piťo, ktorého polícia považuje za šéfa skupiny bratislavského podsvetia. Lipšic ho neprijal, neskôr vypovedal pred vyšetrovateľom.

Október 2011

Ernestova dcéra Jana (27) bola jedinou dedičkou. Okrem sídla v Limbachu získala aj budovu v Bratislave-Starom Meste, kde sídlila jeho dnes už neexistujúca kancelária. Súd o tejto veci rozhodol 29. septembra a 17. októbra. Podľa odborníkov je hodnota zdedeného majetku takmer 3 milióny eur.

Október 2011

Rodina sa rozhodla luxusné sídlo na Hradnom kopci, kde sídlila kancelária, predať. Podľa medializovaných informácií ho realitná kancelária ponúkala skôr, ako majetok oficiálne zdedila dcéra Jana. Stále budovu vlastní.

November 2011

Valkovej vily, kde došlo k brutálnej vražde, sa po čase začal ozývať detský smiech. Dom si prenajala sestra hokejistu Zdena Cháru, ktorá tam zriadila plavecké centrum pre bábätká.

November 2011

renomovanej právnickej kancelárii Valko & Partners pracovali okrem zavraždeného Ernesta Valka aj ďalší právnici. Po jeho smrti sa rozhodli firmu opustiť a ísť vlastnou cestou, spoločnosť preto zanikla.

Máj 2012

Policajný prezident Spišiak naznačil, že za vraždou právnika mohol byť lupič, dozorujúci prokurátor Šufliarsky to však odmietol s tým, že to nebola náhoda. Odvtedy polícia niekoľkokrát informovala, že je páchateľom na stope, nikoho však zatiaľ neobvinili.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť