Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.09.2012 07:40 | Správy | Domáce správy

Smrtiaci metyl na Slovensku: Pomer metanolu a etanolu bol 1:1!

Prípady otravy nebezpečným metanolom sa objavili už aj na Slovensku. V prešovskej nemocnici ležia pacienti, ktorí sa otrávili na rodinnej oslave.

Štyri prípady otravy metylalkoholom potvrdili laboratórne výsledky u ľudí, ktorých v nedeľu vyšetrovali v prešovskej nemocnici s podozrením, že na súkromnej oslave vypili pančovaný alkohol. Vyšetrenie a odbery krvi podstúpilo na klinike infektológie celkom desať účastníkom oslavy, v šiestich prípadoch bol výsledok na prítomnosť jedovatého metylalkoholu negatívny.

Hospitalizovali osem ľudí, dvaja nemocničnú starostlivosť odmietli a podpísali reverz. Informoval o tom Pavol Gazdič, námestník LPS pre nechirurgické odbory Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove. Medzi prijatými pacientmi sú aj dve ženy.

Pozitívne výsledky sa zistili u štyroch mužov vo veku 40 až 60 rokov. Podľa Gazdiča stav hospitalizovaných ľudí nebol v čase prijatia dramatický. Nikto z nich neprišiel o zrak, večer boli všetci stabilizovaní a ich zdravotný stav sa do rána neskomplikoval. Všetci pacienti hospitalizovaní vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove, u ktorých bolo podozrenie z otravy metylalkoholom, sú v dobrom klinickom stave. 

Dnes ráno pacientom opäť odobrali vzorky na kontrolné vyšetrenia, ktoré poslali do košického laboratória. Výsledky by mali byť známe okolo obeda. V priebehu dňa bude pokračovať liečba. Námestník Gazdič odmietol informovať, odkiaľ pacienti pochádzajú.

"Pacienti v SR sú oproti českým prípadom, ktoré boli fatálne, v relatívne dobrom stave," skonštatovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská s tým, že aké budú mať pacienti následky, sa uvidí po detoxikácii. Žiadne ďalšie prípady sa doteraz nezaznamenali, niekoľko ľudí podľa ministerky vyhľadalo lekára, ukázalo sa však, že išlo o bežnú intoxikáciu alkoholom.

Metyl bol v domácej slivoviciSúkromná hostina sa konala v piatok v reštaurácii v Kapušanoch pri Prešove, objednávateľ priestorov bol Prešovčan. Podľa krajského policajného hovorcu Daniela Džobanika sa na oslavách podával aj tvrdý alkohol. Rodina si kúpila desať litrov z Českej republiky cez internet. Na podozrivú zásielku ich upozornili českí kolegovia v sobotu krátko pred polnocou. Polícia kontaktovala muža, ktorý zásielku vybavoval a z dôvodu podozrenia, že mohlo ísť o problematický alkohol, vyhľadala účastníkov osláv a odporučila im lekárske vyšetrenie. Na súkromnej oslave sa malo zúčastniť viac ľudí, pravdepodobne všetci tento nebezpečný alkohol nepili.

Podľa českej polície predajca kontaminovanej slivovice komunikoval so záujemcami o tento tradičný alkohol z Moravy prostredníctvom emailov slovackaslivovice@email.cz a veselepetr@atlas.cz. Alkohol sa predával aj v obchodným domoch Tesco a Kaufland v Uhorskom Brode. Ponúkal ho tiež  cez internetové servery bazos.cz, inzercebazar.cz a hyperinzerce.cz.

Policajný prezident Tibor Gašpar povedal, že 10 litrov domáceho alkoholu z Česka prišli oslávencovi v štyroch plastových fľašiach – jedna 5-litrová, dve 2-litrové a jedna 1-litrová. Pomer metanolu a etanolu bol v testovanom alkohole dokonca 1:1.

Policajti zaistili už iba alkohol, ktorý zostal. Podarilo sa im zhabať 450 ml od oslávenca. Potom našli alkohol aj u čašníka, kde bola oslava organizovaná a jednu fľašu odovzdal aj hosť z oslavy.

Prezident Gašpar zároveň dodal, že okrem ôsmich hospitalizovaných v prešovskej nemocnici, je jeden účastník z oslavy aj v opatere lekárov v Česku.

Zvolenská: Nekupujte alkohol cez internetPodľa hlavného hygienika SR Ivana Rovného bola nebezpečná slivovica v neoznačených plastových fľašiach bez etikiet. Zároveň ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská dodala, že nebezpečný metanol sa nenašiel vo všetkých vzorkách nebezpečnej slivovice.

Ministerka Zvolenská zároveň povedala, že najnebezpečnejšie je kupovať alkohol cez internet. Slovákov vyzvala, aby sa takýchto podozrivých nákupov vyvarovali.

Okamžité kontrolyMinister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek nariadil Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR, aby okamžite vykonala kontroly na alkohol v našich obchodoch.

Od minulého týždňa bolo v rámci SR vykonaných 357 úradných kontrol, veterinári odobrali 19 vzoriek liehovín. Úradné kontroly vykonávajú inšpektori neustále v maloobchodnej sieti, na benzínových pumpách. A taktiež aj v malých predajniach a predajniach s večerným a nočným predajom.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva vykonali na Slovensku hneď po prevalení aféry v Česku 319 kontrol v krčmách, pohostinstvách či puboch. Žiadne vážne nedostatky ani nepovolené množstvo metylalkoholu v liehovinách však nezistili.

Alkohol z Česka Slováci zatiaľ nezakážu

Ministerstvo pôdohospodárstva SR nevydá zatiaľ zákaz dovozu alkoholu z Českej republiky. Povedala to hovorkyňa ministerstva Magda Tóth Želeňáková. Minister Ľubomír Jahnátek sa podľa Želeňákovej spojil z českým kolegom Petrom Bendlom a požiadal ho, aby kontroly domácich páleníc boli mimoriadne dôkladné.

V Česku pribudla ďalšia obeť

Žena, ktorá sa v Českom Těšíne otrávila metanolom, zomrela vo Fakultnej nemocnici Ostrava. Zatiaľ má Česko oficiálne potvrdených 20 obetí smrtiaceho alkoholu. Žena ležala od piatka v kritickom stave v Nemocnici Podlesí v Třinci, v nedeľu večer bola po dohode s rodinou prevezená do Ostravy a ešte toho dňa zomrela.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené