Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.07.2012 18:20 | Správy | Zahraničné správy

Na bulharskom letisku vybuchol autobus, boli tam aj Slováci!

Explózia v autobuse s izraelskými turistami na letisku v bulharskom Burgase si vyžiadala životy 7 ľudí. Podľa miestnych médií je množstov zranených.

Svedkovia uviedli, že niekto nastúpil do autobusu a nasledovala veľká explózia. Bulharská polícia zatiaľ nepotvrdila národnosť obetí.

Ako informoval riaditeľ CK FIFO Tibor Bajaník, v hale letiska uviazli slovenskí turisti prilietajúci z Bratislavy a odlietajúci do Bratislavy. Počas policajného vyšetrovania nemajú možnosť halu opustiť. Klienti prilietajúci z Košíc síce pristáli na letisku v Burgase, ale nemohli opustiť lietadlo. "Po viac než dvojhodinovom pobyte na letiskovej dráhe sa lietadlo znovu zdvihlo a odletelo do Varny, kde je pre cestujúcich zabezpečený autobusový transfer na Slnečné pobrežie, do hotelov," uviedol Bajaník.

Delegáti cestovnej kancelárie sú s klientami v spojení a čakajú na pokyny polície. Podľa portálu sme.sk mali v čase explózie na letisku klientov aj CK Kartago Tours, Hechter a Satur Travel. Všetky tri spoločnosti pre portál uviedli, že klienti sú v poriadku a zabezpečujú ich bezpečnú prepravu.

Slováci, ktorí sa v čase výbuchu nachádzali na letisku v bulharskom Burgase, sú v poriadku, bez zranení, potvrdil hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Boris Gandel. Podľa jeho informácií bolo na letisku v čase explózie približne 250 slovenských turistov. "Tí, ktorí práve prileteli a čakali na batožinu v príletovej hale, boli asi 20 až 30 metrov od výbuchu," povedal Gandel. Rovnako ako Slovákom, ktorí sa chystali na odlet z krajiny, sa nič nestalo.

Útočil samovražedný atentátnikAgentúra Reuters informovala, že letisko bolo uzavreté a lety boli presmerované do Varny. "Bolo to strašné, všade lietalo mäso, časti ľudských tiel... Nemôžem o tom viac hovoriť," povedal pre portál e-burgas.com jeden zo svedkov.

Prvé informácie hovorili len o explózii. Neskôr ministerstvo vnútra potvrdilo, že išlo o atentát, ktorý bol namierený na autobus, v ktorom sa na letisku presúvali turisti. Podľa informácií bulharských médií boli zasiahnuté tri autobusy. Jeden explodoval a ďalšie dva začali horieť. Podľa posledných informácií na mieste zahynulo 7 ľudí. Medzi obeťami je aj vodič autobusu, v ktorom bomba vybuchla. Podľa správ bol autobus plný izraelských tínedžerov. Zranených previezli do okolitých nemocníc.

"Myslím, že išlo o samovražedný atentát. Sotva sme si sadli v autobuse a o niekoľko sekúnd nastala explózia. Podarilo sa nám dostať sa von z autobusu dierou a bežali sme k letiskovému terminálu," povedala Aviva Malkaová podľa agentúry AFP. "Videl som mŕtvych a veľa zranených," dodala.

Bulharské ministerstvo vnútra uviedlo, že pracuje s dvomi verziami príčiny výbuchu. Nálož bola buď umiestnená do autobusu pred tým, než do neho nastúpili turisti, alebo bola v batožine cestujúcich. Podľa servera burgas24.bg bola výbušnina odpálená na diaľku.

Burgas leží na východe Bulharska na pobreží Čierneho mora, ktoré je obľúbeným cieľom turistov.

Izraelský premiér sľubuje tvrdú odvetu

Za dnešným krvavým útokom na autobus s izraelskými turistami stojí podľa izraelského premiéra Benjamina Netanjahua Irán. Podľa agentúry AP sľúbil tvrdú odpoveď. "Všetky náznaky ukazujú na Irán," vyhlásil Netanjahu po atentáte.

Netanjahu poznamenal, že atentát na bulharskom letisku nasleduje po podobných pokusoch v Indii, Gruzínsku, Thajsku, Keni a na Cypre v posledných mesiacoch. "Je to hrozný iránsky útok, Izrael na teror dôrazne zareaguje," povedal premiér.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené