Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.04.2011 13:30 | Šport | Hokej

Blafák, špek či Šatanov vinkel: Poznáte hokejový slang?

Aj takéto špeciálne hokejové termíny sa objavujú na ľade počas týchto majstrovstiev. Viete, čo znamenajú niektoré z nich?

BLAFÁK - spôsob zakončenia v hokeji. Hráč, zväčša v sólovom nájazde, sa tesne pre bránkoviskom pokúsi "prekabátiť" brankára a do protipohybu zatiahne hokejkou puk do forhendového alebo bekhendového zakončenia. Zvyčajne treba na záver blafáku pridať aj majstrovstvo v krátkom švihu, lebo brankári dokážu na inkriminovanú stranu presunúť chránič (napríklad v pokľaku, alebo ležmo), v určitých situáciách aj ruku s lapačkou, resp. s vyrážačkou a brankárskou hokejkou na ľade. Preto sa hokejisti často snažia puk nadvihnúť.

TRAFIŤ VINKEL (streliť, napáliť do vinkla) - stručný popis exkluzívneho gólového zásahu. Používa sa napríklad hokeji. Hráč vystrelí tak, že puk si to zamieri pod spojnicu žrdí. Brankár má šancu takémuto gólu zamedziť, ak sa bleskovo vymrští jeho lapačka, na opačnej strane je to vyrážačkou zriedkavé. V otváracom zápase MS v Bratislave dal takýto ukážkový gól prvý slovenský strelec Miroslav Šatan, ktorý puk zavesil do pravého horného roku.

PANENKA - druh trestu v hokeji. Hráč si ide sadnúť na trestnú lavicu na 10 minút, ale jeho mužstvo nehrá v oslabení (pokiaľ iný hráč nedostane dvojminútový alebo päťminútový trest). Panenka je populárny výraz vzťahujúci sa na tzv. osobný trest za nešportové správanie. Tribúny hokejových arén bývajú často svedkami situácie, keď hráč neúnavne protestuje, "hučí" do rozhodcu a ten zrazu, z čista-jasna prudkým a ráznym pohybom si dá "ruky v bok". Je to postoj, ako keď mladé devy tancujú folklór. Pravda, rozhodca-panenka nie je vôbec nežný - hneď po svojom geste ukáže na trestnú lavicu, kam si musí ísť hokejista sadnúť.

BUDÍČEK - v zvolacom moduse povzbudzovací pokrik. Zväčša ho používajú najvernejší prívrženci, ale niekedy sa k nim pripoja kompletné tribúny. Pokriky "budíček, budíček!" počuť na hokeji vtedy, keď sa domácemu tímu nedarí, resp. keď "prestane hrať". Teda nemusí to byť zákonite za nepriaznivého stavu, ale vždy je to v situácii, keď veľká časť divákov šomre na hru, ďalší hromžia a niekoľkí aj vulgárne hulákajú. V skupinách "skalných" sa nachádzajú všetky tieto vzorky, ale ako masa pôsobia pozitívne - aj keď skandovanie o budíčku má ironický podtón, fanúšikovia tento pokrik používajú s láskavou zhovievavosťou voči slabosti svojich miláčikov, ktorým chcú v hernej kríze pomôcť.

STROM - v hokejovej terminológii zákrok na hranici pravidiel. Rozkorčuľovaný hráč si nevšimne protihráča, ktorý zrazu pred ním "vyrastie" ako strom, odrazí sa od neho a padne na ľad ako podťatý. Aby bol strom hokejovo "zdravý", musí stáť rovno a nesmie mať príliš rozrastené konáre, teda pretransformované z obrazu - hráč nesmie byť v pohybe zboku (tobôž zozadu) voči svojej "obeti" a nesmie použiť lakte. "Strom" sa najčastejšie vyskytuje v stredom pásme. Priam ukážkový obraz hokejového "stromu", zasadeného do pôdy pútavého spravodajského fíčra, ponúka napríklad text TASR po olympijskom zápase Slovákov s Rusmi (2:1 po nájazdoch). Tu je príslušný fragment článku pod titulkom 'Ruský medveď neprežil návštevu Demitrovho revíru': "Protivník prišiel na svoj druhý skupinový zápas v mohutnej forme, vo vancouverskej hale Canada Hockey Place si zgustol predtým na lotyšskej trasorítke a znovu sa sem vrátil. Ale tento revír je domovským poľovným teritóriom Pavla Demitru. Skúsený univerzálny jáger si najmä v druhej polovici stretnutia počínal suverénne, z pozície centra rozdával pasy, vyhrával nespočetné množstvo čiastkových súbojov a nerozladil ho ani Ovečkinov "strom" z prvej tretiny, za ktorý sa chcel medveď ukryť. Demitra pripravil po úniku na ľavej strane vyrovnanie náskoku protivníka, keď nabil zbraň kolegovi Mariánovi Hossovi, ten sa tradične na výbornú zHOS(S)til svojej úlohy a zarezal si ďalšiu čiarku na pažbe. Sám Demitra zasadil smrteľný úder v záverečnom rozhodnutí, keď si vychutnal oponenta najviac a postavil tak medveďa do podoby macka."

DRVIŤ (niekoho) - znamená mať výraznú hernú prevahu nad súperom. Výraz v rôznych odtieňoch sa najčastejšie používa v hokeji. Ak v texte zaznie, že hokejisti Ruska v záverečnej tretine drvili Čechov, nemusí to znamenať, že im nasúkali kopec gólov. Naopak, ich tlak a séria šancí môžu vyjsť navnivoč a v konečnom dôsledku vyhrá súper. Používa sa aj výraz "drvivá prevaha".

ZLOŽIŤ (niekoho) - vyjadrenie zákroku v osobnom súboji, ktorý je zvyčajne aj ostrým faulom. Keď niekto niekoho zloží, postihnutý leží na zemi zväčša dlhšie ako zvyčajne. V hokeji to je spravidla po tvrdom náraze na mantinel.

VYRAĎOVAČKA - je hrací systém, ktorý sa využíva v turnajoch a ako nadstavba dlhodobých súťaží. Vyraďovačka v zmysle vyraďovacieho systému je voľný výraz nahrádzajúci anglickú play off (doslovne "hra von"). Najznámejší je tento modus v hokejovej NHL, ale i v ostatných popredných ligových súťažiach a vyraďovačka sa hrá aj na MS, či olympijských turnajoch.

KONTRA (PROTIÚTOK) - je herná činnosť, ktorá sa uplatňuje najmä pri útočnom, resp. nátlakovom štýle súpera. V kolektívnych odvetviach teda predovšetkým v hokeji sa často používa výraz "rýchla kontra", hoci rýchlosť je logickým predpokladom samotného protiútoku. Na kontrách je založená vlastne celá štruktúra zápasu, lebo súperi sa v ofenzívnych snahách viac-menej striedajú. Výraz sa však používa iba v prípadoch, keď je zrejmá herná prevaha jedného tímu nad druhým, alebo keď má jeden z dvoch vyspelých a vyrovnaných kolektívov založený samotný systém na prísnej defenzíve s vyrážaním do protiútokov. Stáva sa často, že úspešný nie je tím, ktorý má vyššie percentuálne držanie lopty (puku), ale jeho súper, ktorý v prečísleniach účelne realizuje kontry.

KÚRIŤ, PODKÚRIŤ - majú v športovom slangu opačný význam pri opise podobných situácií. Každopádne charakterizujú horúce dianie na na ľadovej ploche. "Podkúriť" i v nedokonavom vide "podkurovať" znamená pripraviť (pripravovať) súperovi krušné chvíle v jeho defenzívnej zóne. Hráči podkurujú tým, že neustále dobiedzajú pred bránkou protivníka a v nebezpečnej zóne si vytvárajú veľké príležitosti na skórovanie. Výraz "kúriť" naopak vyjadruje momentálne indispozície hráča, zväčša obrancu, ktorý plodí chyby. Zadák "kúri" tak, že pred jeho brankárom vznikajú spletité situácie, ktoré sa často končia gólom. Takže často platí, že napríklad obrana hostí kúri, lebo ofenzíva súpera jej podkuruje.

ČISTÉ KONTO (čistý štít) - výraz na definovanie situácie, keď brankár v športovom odvetví neinkasuje gól. Vzhľadom na povahu športov, predovšetkým na počet gólov sa používa predovšetkým v hokeji. Na ľadovej ploche sa nula na konte inkasovaných gólov mimoriadne uznáva. V hokeji, najmä v zámorskom, je pre tento počin vedená špeciálna kolónka ("shutout"), ktorá významovo patrí do druhej kategórie individuálnych štatistík.

KANADSKÉ BODOVANIE - je štatistické zaznamenávanie hokejovej produktivity. Používa sa vo všetkých končinách, ale v zámorí má špecifický význam. Všeobecne a konkrétne na prebiehajúcich MS berie do úvahy nielen strelecké zručnosti, ale aj všeobecné hokejové majstrovstvo v ofenzíve. V kanadskom bodovaní sa hráčom zapisujú góly a asistencie. Prvá asistencia sa vníma ako prihrávka a druhá ako účasť na gólovej akcii. Samozrejme objektivita vyjadrenia všetkých bodov je relatívna, lebo niekedy sú asistencie len formálnym registrovaním dotykov s pukom pred gólom. Inokedy to býva parádna akcia, na ktorej má významný podiel aj štvrtý hráč, ktorý ale nezíska bod za fiktívnu tretiu asistenciu. V každom prípade ale kanadské bodovanie zohľadňuje hokejové špecifiká, keďže v tomto športe sa góly rodia aj po tvrdej práci ostatných hráčov pri mantineloch, či v skrumážiach.

PLUSKA-MÍNUSKA - zjednodušené pomenovanie plusových a mínusových bodov v hokeji. Patria k popredným ukazovateľom v individuálnych štatistikách, predovšetkým v NHL. Plusové body sa udeľujú za pobyt na ľade pri strelených, mínusové pri inkasovaných góloch vlastného tímu. Používa sa aj výraz "tabuľka pravdy", ale je to silne relatívny význam. Plusku hráč nedostane v presilovke, ani mínusku v oslabení, v opačnom garde sa príslušné body dávajú. Preto nie je zákonitosťou, že najproduktívnejší hráči majú aj najviac plusiek. Kanonieri a konštruktéri prvých formácií získavajú veľký počet kanadských bodov v presilovkách a za to im pluska neprináleží. Naopak, zbierajú aj dosť mínusiek, keďže im je vlastný útočný prejav a zdatnejší súperi dokážu ich štruktúry prekonať, resp. tréneri proti nim nasadzujú formácie, ktoré sú okrem hernej deštrukcie schopné využívať protiútoky. Plusové kontá majú preto najmä opory druhých línií a mimoriadne vyťažovaní obrancovia. Pravda, základom úspechu v tabuľke pravdy je príslušnosť k silnému tímu, ktorý veľa gólov dáva a málo dostáva. Dochádza aj ku kurióznym situáciám, keď hráčovi pripíšu asistenciu na gól, ale plusku nie. Stáva sa to najčastejšie vtedy, keď hokejista rozohrá vo vlastnom pásme akciu, ktorá sa skončí gólom, pričom on už medzitým išiel na striedačku.

ZAHODENIE TUTOVKY - nevyužitie obrovskej šance v terminológii kolektívnych hier, kde je úspešným vyjadrením snahy gól. Používa sa napríklad v súvislosti s hokejom. Tutovka vyjadruje predpoklad silnej istoty, v tomto prenesenom význame istoty dosiahnutia gólu. Zahodiť tutovku znamená totálne zlyhať v koncovke. Takýto úkaz bolo možné často sledovať aj v otváracom zápase Slovákov na domácich MS, ktorí zoči-voči slovinskému brankárovi viackrát neuspeli v jasných pozíciách, čo špecifikuje aj nasledovný výraz:

ZATIAHNUŤ ROLETU - výsadný výraz pre výkony hokejových brankárov. "Ochranca svätyne" zatiahne na nej "roletu" tak, že mu nie je možné dať gól, lebo niet miestečka, kadiaľ by prekĺzol puk. Brankár chytá ako o dušu a je z toho zvyčajne rekordná, alebo niečím výnimočná štatistická séria. Zámorské médiá, ktoré majú špeciálnu záľubu v bilancovaní a číslovaní, potešil vlani Jaroslav Halák. Slovenský brankár zatiahol roletu na 160 minút a 8 sekúnd, počas tohto čistého hracieho času vychytal dva "shutouty" (čisté kontá) a pripísal si 68 úspešných zákrokov. V úvodnom zápase na MS si však jeden puk cestu do jeho siete našiel a výrazne skomplikoval výkon favorita.

PATIČKA a ZADOVKA - sú efektné kúsky známe najmä v hokeji a vo futbale. Je to spôsob zakončenia, resp. prihrávky, pri ktorom hráč stojí otočený, alebo natočený chrbtom k adresátovi, teda k bránke, resp. k spoluhráčovi. Vo futbale je pätička ozajstnou parádou a akousi pätičkou možno dosiahnuť gól aj v hokeji, ale tam sa tento výraz nepoužíva, keďže od korčule platia iba góly, pri ktorých sa puk odrazí do bránky bez aktívneho prispenia hráča. Na klziskách je známa zadovka - hokejista napríklad chrbtom k bránke a v skrumáži pred ňou zakončí hokejkou, takmer výhradne bekhendovou čepeľou, alebo podobným spôsobom pošle puk spoluhráčovi od mantinelu.

TRIP - vyjadruje sériu zápasov športového, predovšetkým hokejového tímu u súperov. Používa sa najmä v NHL, kde sa vzhľadom na divízno-konferenčné špecifiká robí veľmi nepravidelný kalendár základnej časti. Sérii duelov na cudzích ľadoch sa nevyhne ani jeden z 30 tímov. A nie je to veru žiadny výlet, akoby by nasvedčoval pôvodný význam slova "trip". Hráči niekedy až v priebehu troch týždňov odohrajú aj 10-12 zápasov v 7-10 mestách. Pred niečo vyše rokom absolvovali historický a ozaj unikátny "trip" hokejisti Vancouveru Canucks. Počas 42 januárových a februárových dní odohrali 14 duelov v 13 mestách a nalietali takmer 20 tisíc kilometrov. Pravda, v strede tejto rekordnej šnúry v súperových arénach bola párdňová olympijská prestávka práve vo Vancouveri, ale niektorí reprezentanti na čele s Pavlom Demitrom si ani počas nej neoddýchli.

SEMAFOR - zákrok hokejového brankára. Ochranca svätyne vysunie lapačku a zmocní sa puku, či už vystrelený švihom, alebo príklepom. Semafor patrí k najvýraznejším parádičkám brankárov. "Dopravná signalizácia" tu má iný vývoj, ako to je pri svetelnej na cestách - puk letí v dráhe priamo za svojím cieľom a zastaví ho až samotné "zariadenie", ktoré semafor pripomína tvarom, keďže lakeť hore rozšírená o rukavicu je vo vertikálnej polohe. Signalizácia je posunutá a znamená, že puk síce "červenú" nerešpektoval, ale aj tak ďalej neprešiel. Brankári tento zákrok zväčša dotiahnu do dokonalého efektu, ruku nechajú o okamžik dlhšie vysunutú v semaforovej polohe a potom s ňou spravia prudký demonštratívny pohyb.

ŠPEK - nevydarená, nešťastná prihrávka. V rôznych kolektívnych odvetviach ju hráč adresuje spoluhráčovi v nevýhodnej pozícii. V športovej terminológii sa tiež hovorí, že X "zašil" Y. Špek je v hokeji situácia, keď hráč prijíma puk pod tlakom. Nemá možnosť pokračovať v útoku tímu, resp. sa skomplikuje jeho obranná situáciu. K špekom sa často uchyľujú hráči, ktorých tiež niekto predtým "zašil", resp. tí, ktorí sa sami dostali do tiesnivej situácie a ich technické zručnosti nestačia na iné riešenie. Puk tak putuje k obsadenému hráčovi, resp. ho prihrávka spoluhráča vytlačí do pozície, z ktorej sa rodí nebezpečný (proti)útok súperiaceho tímu.

JASLIČKY - situácia, keď hráčovi prejde puk medzi nohy. Tento trik prekabátenia súpera hráči používajú najmä v situáciách, keď sa brániaci protivník snaží vykryť priestor a je rozkročený. Jasličky nie vždy vyjdú, ale keď áno, je z toho nebezpečná situácia a v prípade nasadenia na brankára priamo gól.

KÚSKOVAŤ (ROZBÍJAŤ) HRU - znamená používať dovolené a v niektorých prípadoch aj nedovolené prostriedky voči súperovi, ktorého herná kvalita je jasne na vyššej úrovni. Môže sa tak diať aj medzi vyrovnanými protivníkmi v určitej, zväčša finálnej fáze zápasu, keď jeden z nich má snahu udržať si štatistický náskok. Povolenými prostriedkami na kúskovanie hokejovej hry sú prehusťovanie stredného pásma alebo "čakanie" päťky na modrej čiare a s tým spojené vyhadzovanie puku z vlastnej obrannej zóny bez snahy o protiútok. Pri kúskovaní hry je príznačný zvýšený počet nedovolených zákrokov, teda faulov.

POSLAŤ PREDČASNE POD SPRCHY - znamená vylúčiť hráča z hry ešte počas nej, nedobrovoľne a nepriaznivo voči jeho tímu. Tím tak dohráva bez hokejistu, ktorý mu môže citeľne chýbať v systéme. Výraz "pod sprchy" indikuje klasický proces, teda že spotený hráč, ktorý už nemá miesto na "pľaci", sa ide umyť do spoločných šatňových priestorov a obliecť do civilu. V hokeji sa udeľuje tzv. trest do konca zápasu (alebo trest v hre), hráč opustí aj striedačku a jeho mužstvo pokračuje v pôvodnom zložení (brankár + 5korčuliarov), ak spolu s vylúčením nebol udelený nižší, alebo vyšší trest, po ktorom, nasleduje 2- alebo 5-minútová hra v oslabení.

ZÁSAH (TRAFIŤ) DO ČIERNEHO - výraz, ktorým sa obrazne demonštruje úspech strelca v kolektívnom odvetví. Používa sa často predovšetkým v hokeji. Je paradoxom, že "zásah do čierneho" pochádza (nielen v športovom slangu) zo sféry strelectva, ale v pôvodnom súťažnom odvetví sa takýto výraz nepoužíva. Má uplatnenie len v prenesených významoch. Hovorí a píše sa, že hráč trafil do čierneho, keď je potreba zdôraznenia zásahu. Teda v situáciách, ktoré volajú po obraze namiesto suchého spravodajského konštatovania o dosiahnutí gólu.

MAŤ (NIEKOHO) NA LOPATE - obrazný vyjadrovací prostriedok z rozprávkovej ríše má v športovej sfére všeobecné uplatnenie. Používa sa všade tam, kde športovec alebo kolektív súperí priamo s niekým iným, teda keď hrá proti niekomu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj