Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2009 12:21 | Správy | Zahraničné správy

Oficiálne stanovisko Air France: V Airbuse leteli traja Slováci!

Na palube lietadla francúzskych aerolinií Airbus, ktoré zmizlo nad Atlantikom, boli podľa Air France až traja slovenskí občania.

Slovenské ministerstvo zahraničia vo svojom vyhlásení uviedlo dvoch slovenských cestujúcich. "Zmiznutému letu sa venuje naše veľvyslanectvo v Riu de Janeiro, odkiaľ lietadlo večer odletelo. Je tiež v kontakte s prepravcom Air France," povedal hovorca ministerstva zahraničia SR Ján Škoda.

TV JOJ vo svojom večernom spravodajstve uviedla, že na palube lietadla mala byť aj slovenská letuška, podľa informácií Nového Času sú slovenskými pasažiermi dvaja muži.

 

Air France v oficiálnej tlačovej správe uvádza troch slovenských pasažierov.
Šanca, že nájdu živých pasažierov strateného letu z Ria de Janeiro do Paríža, je mizivá. Vyhlásil to francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorý sa stretol so šokovanými rodinnými príslušníkmi cestujúcich na parížskom letisku Charla de Gaulla. Incident pritom označil za "katastrofu, akú ešte (letecká spoločnosť) Air France nezažila".

"Povedal som im pravdu, ktorá je taká, že vyhliadky na nájdenie akýchkoľvek živých ľudí sú veľmi malé," uviedol Sarkozy pred novinármi na letisku. Prezident v sprievode ministrov dopravy, životného prostredia a zahraničných vecí navštívili krízové centrum, ktoré zriadili v jednom z terminálov.

Príbuzní nezvestných cestujúcich stále čakajú na správy o ich osude potom, čo lietadlo v ranných hodinách zmizlo nad Atlantickým oceánom. Hoci letisko stále označovalo let AF 447 ako "omeškaný", spoločnosť Air France im vyjadrila svoju sústrasť, čím dala jasne najavo, že neočakáva nájdenie živých cestujúcich.

Väčšinu z 228 cestujúcich na palube lietadla spoločnosti Air France, ktoré v pondelok zmizlo z radarov nad Atlantickým oceánom pri brazílskom pobreží, tvorili Brazílčania. Na palube však mali byť aj Európania. Najmenej 40 z nich bolo z Francúzska a 20 z Nemecka, informovali v pondelok francúzske úrady. Nezávisle na tom aj ďalšie krajiny potvrdili, že na palube lietadla by malo byť šesť Dánov, piati Taliani, traja Maročania, dvaja Libanonci a jeden Portugalec. Ich nádeje na záchranu sú však malé.

"Na zoznamoch cestujúcich, ktoré sme zatiaľ získali, sú najmä Brazílčania, 40 až 60 Francúzov a 25 Nemcov," uviedol pre tlačovú agentúru AFP francúzsky minister životného prostredia Jean-Louis Borloo, ktorý je zodpovedný aj za oblasť dopravy. Britský premiér Gordon Brown už skôr vyjadril svoje znepokojenie nad tým, že sa na palube nachádzalo aj mnoho Britov.

Podľa francúzskeho rozhlasu je len minimálna pravdepodobnosť, že posádka strateného letu Air France 447 žije a treba sa obávať najhoršieho. Lietadlo spoločnosti Air France s 228 osobami na palube zmizlo z radarov pri brazílskom pobreží. Podľa posledných informácií ho zasiahol blesk.

Letový dispečing stratil s lietadlom kontakt o 8:00 SELČ krátko po jeho štarte z Ria de Janeiro. Stroj letel na parížske letisko Charla de Gaulla, kde mal pristáť o 11:10 SELČ. Agentúre AFP to potvrdil predstaviteľ parížskeho letiska.

"Máme veľké obavy. Lietadlo zmizlo z radarov už pred niekoľkými hodinami. Môže ísť o chybu transpondéra, avšak takáto porucha je veľmi zriedkavá a lietadlo nepristálo, keď malo," povedal.

Podľa spoločnosti Air France sa lietadlo dostalo do silných turbulencií. Asi 15 minút po štarte vyslali piloti správu o elektrickom skrate. Hovorkyňa Air France Brigitte Barrand sa vyjadrila, že lietadlo zrejme zasiahol blesk.

CNN informuje, že na palube bolo 228 osôb, z toho 216 pasažierov a 12 členov posádky. Medzi cestujúcimi bolo aj osem detí.

Trasa letu 447 z Ria de Janeira do Paríža:

345276

Šéf Air France Pierre-Henri Gourgeon myslí na to najhoršie. "Čelíme zrejme veľkej leteckej katastrofe," uviedol pred novinármi.

Brazílske vzdušné sily a dva záchranárske tímy spustili rozsiahle pátranie pri súostroví Fernanda de Noronhu v Atlantickom oceáne, asi 365 kilometrov od brazílskeho pobrežia. Na letisku Charla de Gaulla malo lietadlo pristáť o 11:15. V jeho priestoroch zriadli krízové centrum pre rodiny pasažierov letu 447. Vytvorené sú aj núdzové linky - Francúzi môžu volať na 0800 800 812, medzinárodný kontakt je 0033 157 021 055.

Letoví odborníci sú pesimistickí a obávajú sa najhoršieho. Francúzska televízia uviedla, že poplach sa začal vo chvíli, keď sa posádka airbusu nespojila s marockou letovou kontrolou.


"Lietadlo by už v tejto chvíli nemalo žiadne zásoby paliva, musíme počítať s tým najhorším scenárom," vyhlásil francúzsky minister pre miestny rozvoj Jean-Louis Borloo, ktorý vylúčil, že by niekto lietadlo uniesol.

Prezident Nicolas Sarkozy bol o zmiznutí letu 447 z radarov už informovaný a podľa francúzskych médií vyjadril hlboké znepokojenie nad touto situáciou.

Dvojmotorový Airbus 330 využívaný hlavne na veľké vzdialenosti, sa na komerčné účely začal používať v 90. rokoch. Letecký expert Richard Quest sa pre CNN vyjadril, že tento stroj drží rekordy v bezpečnosti. „Má dlhý dolet a aerolínie ho radi využívajú aj pre jeho prispôsobivosť,“ tvrdí Quest.

„Spoločnosť Air France s ľútosťou oznamuje, že nedokázala nadviazať žiadny kontakt s letom 447 z Ria do Paríža. Zdieľame obavy spolu s rodinami cestujúcich,“ vyjadrila sa hovorkyňa leteckej spoločnosti Brigitte Barrand.


Zobraziť Miesto havárie na väčšej mape

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce