Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2009 07:52 | Správy | Domáce správy

VIDEO: SkyEurope skrachovali, ministerstvo im odoberie licenciu

Nízkonákladové aerolínie SkyEurope od utorka ukončili prevádzkovanie leteckej dopravy. Pasažieri zúria, ministerstvo mu okamžite odoberie licenciu.

VIDEO: SkyEurope zrušili lety z Bratislavy >>

Uviaznutým klientom SkyEurope pomáhajú ambasády >>

Spoločnosť o ukončení prevádzky informovala prostredníctvom oznamu na svojej internetovej stránke, pričom tak potvrdila správy zverejnené krátko predtým v rakúskych médiách. Podľa oznamu pre zákazníkov SkyEurope "pozastavilo predaj leteniek a celkovú prevádzku s okamžitou platnosťou".

Aerolínie o polnoci vydali vyhlásenie pre viedenskú burzu, v ktorom oznamujú vyhlásenie bankrotu z dôvodu "nedostatku prostriedkov na financovanie ďalších letov". O svoje peniaze tak prišli desaťtisíce klientov SkyEurope. Tí, ktorí nešli cez cestovku a kupovali si letenky priamo cez aerolinky, sa navyše musia domov dopraviť na vlastné náklady.

Spoločnosť už v pondelok zrušila všetky lety z Bratislavy a musela tiež pozastaviť spoje operujúce z pražského letiska Ruzyně pre nedoplatky za služby spojené s odbavením lietadiel a cestujúcich. SkyEurope pritom boli druhým najväčším leteckým dopravcom v Prahe po Českých aerolíniách.

Na Bratislavskom letisku uviazli desiatky turistov, ktorým zrušili lety. Situácia bola miestami veľmi napätá. Najmä talianski cestujúci, ktorí nemohli odletieť domov, nezvládali svoje emócie a takmer sa strhla bitka. V pohotovosti bola po celý čas bezpečnostná služba.

VIDEO: Reakcie nahnevaných talianskych turistov, takmer došlo k fyzickému násiliu

387668

V odletovej hale boli v pondelok v noci desiatky ľudí, väčšina klientov spoločnosti netajila sklamanie a hnev. Našli sa však aj takí, ktorí sa so situáciou zmierili a svoje plány upravili. Kúpili si letenky u iných prepravcov alebo sa vrátili domov s tým, že sa pokúsia získať naspäť peniaze za svoje už neplatné cestovné lístky.

"Som nahnevaný a sklamaný. Toto sa už nerobí v dnešnej dobe. To je neseriózne kvôli klientom," povedal ČTK asi 50-ročný Bratislavčan, ktorý sa so svojou manželkou chystal dnes ráno do Olbie v Taliansku. V stredu plánuje navštíviť cestovnú kanceláriu, cez ktorú si letenku kúpil, a požiadať o vrátenie peňazí a náhradný let. "Ja som si vybral dovolenku a chcem ísť na dovolenku," dodal rozhorčene.

Viacerí klienti spoločnosti boli sklamaní z toho, že spoločnosť oznámila ukončenie svojej činnosti len oznamom vyveseným na svojom informačnom stánku na letisku. "Tu nikto nie je," rozčuľoval sa jeden zo sklamaných cestujúcich.

Niektorí pasažieri sa rozhodli kúpiť si letenky u iných leteckých spoločností. "Zaznamenali sme záujem o naše letenky v súvislosti so zrušenými letmi spoločnosti SkyEurope," poznamenala pracovníčka spoločnosti Danube Wings.

Keďže SkyEurope zrušil niektoré lety z Bratislavy už v pondelok, viacerí cestujúci preto nocovali na letisku. "Už sme sa na to vyspali," tvrdili s úsmevom dvaja vysokoškoláci z Prahy, ktorí mali namierené do Istanbulu. Svoje plány museli upraviť a do Turecka sa chcú dostať autobusom alebo stopom. Hnev mladíkov vraj už prešiel. "Čo s tým môžeme urobiť? Teraz, aby sme kričali na tých ľudí, čo za to nemôžu? To by som skôr na tých manažérov," poznamenal jeden z nich.

Viac videí z bratislavského letiska >>

Najväčší predajca leteniek na Slovensku Pelikan.sk na svojom webe ponúka pre klientov SkyEurope nonstop linku pomoci: +421 2 3216 6112. Operátori budú pomáhať cestujúcim hľadať náhradné spojenia na cestu domov.

Wizz Air, najväčšia nízkonákladová letecká spoločnosť v strednej a východnej Európe, v utorok oznámila, že ponúkne pasažierom, ktorých sa dotkol krach SkyEurope, presmerovanie ich letov. Tí, ktorí si zarezervovali letenky skrachovanej spoločnosti, budú mať možnosť využiť služby Wizz Air z Budapešti. Ide pritom o lety z Bratislavy do Barcelony, Burgasu, Kodane, Ríma, Londyna a Paríža.

Špeciálny záchranný balíček v hodnote 30 eur vrátane poplatkov na jednosmerný let ponúka spoločnosť pasažierom, ktorí vlastnia platnú letenku na zrušené lety SkyEurope s dátumom odletu medzi 1. septembrom 2009 a 26. marcom 2010. Aby mohli túto špeciálnu ponuku využiť, mali by navštíviť webovú stránku wizzair.com alebo zavolať na call centrum spoločnosti Wizz Air. Rezervácia náhradného letu závisí od počtu voľných miest v danom lietadle a musí byť uskutočnená najneskôr do 15. septembra 2009. Ďalšie podmienky sú k dispozícii na stránke internetovej stránke spoločnosti alebo prostredníctvom call centra.

Viedenská burza zastavila obchodovania s akciami SkyEurope

Viedenská burza v krátkom utorkovom oznámení uviedla, že pozastavuje obchodovanie s akciami leteckého prepravcu SkyEurope Holding, ktorý je materskou spoločnosťou slovenských aerolineik SkyEurope Airlines.

Prerušenie obchodovania s akciami spoločnosti potrvá až do ďalšieho oznámenia burzy. Dôvodom je vyhlásenie bankrotu spoločnosti, ktorá sa snaží reštrukturalizovať svoje dlhy. Podľa burzovného ad hoc oznamu "slovenský súd ustanovujúci reštrukturalizáciu SkyEurope Airlines podal návrh na vyhlásenie bankrotu dlžníka SkyEurope Airlines, dcérskej spoločnosti SkyEurope Holding AG, z dôvodu nedostatkov priebežného financovania na financovanie prebiehajúcich operácií".

Ministerstvo dopravy pôšt a telekomunikácií SR spoločnosti SkyEurope okamžite odoberie licenciu

V prípade, že sa potvrdí bankrot leteckej spoločnosti SkyEurope Airlines, Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR okamžite odoberie tomuto leteckému dopravcovi licenciu. Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca ministra dopravy Stanislav Jurikovič. Ako ďalej pokračoval, ak by z z právneho hľadiska uvedený bankrot nebol potvrdený, ministerstvo v stredu 2. septembra začne správne konanie vo veci odobratia licencie spoločnosti SkyEurope Airlines, vzhľadom na vzniknutú situáciu neschopnosti leteckej spoločnosti finančne zabezpečiť bezpečnú leteckú prepravu jej zákazníkov.

Podľa stanoviska ministerstva z právneho hľadiska existuje medzi spoločnosťou SkyEurope Airlines a jej zákazníkmi (cestujúcimi) zmluvný vzťah od okamihu potvrdenia leteniek a ich zaplatenia. Neuspokojení zákazníci, resp. cestujúci, ktorým bola odopretá napriek zaplatenej letenke preprava, majú podľa európskej legislatívy, platnej priamo aj v Slovenskej

republike, nárok na náhradnú prepravu alebo odškodnenie. "V prípadných sporných otázkach je možné využiť aj pomoc Slovenskej obchodnej inšpekcie, ktorá bola pre tieto účely ako príslušný orgán nahlásená do administratívy Európskej komisie," dodal S. Jurikovič. Zákazníci si svoje oprávnené nároky vo všeobecnosti môžu vymáhať aj súdnou cestou.

 


Najdôležitejšie udalosti, ktoré predchádzali krachu SkyEurope

* Lety SkyEurope boli ukončené. Bratislavské letisko podľa svojej webstránky zrušilo lety do utorka do 21:00. Podľa tlačového oddelenia letiska sa tak stalo na žiadosť samotných aerolíniek. Zároveň potvrdilo, že im za letiskové služby spoločnosť platí.

*Lietadlá SkyEurope boli odstavené aj na iných európskych letiskách, londýnsky Lutton oznámil na svojej stránke, že prílety a odlety spoločnosti nebude realizovať.

* Spoločnosť prestala predávať letenky, jej webstránka nefunguje.

* Správa o bankrote sa najprv šírila medzi zamestnancami, vedenie ju popieralo.

* Spoločnosť vydala po 21:00 vyhlásenie, v okrem iného hovorí: „SkyEurope a jeho manažment sa snažia vyriešiť aktuálne problémy. Pasažieri boli informovaní a je o nich postarané. Hneď ako budú dostupné ďalšie informácie, budeme o nich informovať."

* Neskôr na webovej stránke oznámila skončenie prevádzky.


Oznam spoločnosti SkyEurope, ktorý uverejnila na svojej webstránke

Vážení zákazníci,

chceli by sme Vám oznámiť, že SkyEurope Airlines pozastavilo predaj leteniek a celkovú prevádzku s okamžitou platnosťou.

Ak ste použili pri platbe za letenku kreditnú kartu, prosím obráťte sa na príslušnú banku, ktorá Vám kreditnú kartu vydala a uplatnite si náhradu za nepreletené lety SkyEurope.

V prípade, že ste zaplatili za letenku priamo SkyEurope, čize inak ako kreditnou kartou (napr. bankovým prevodom, hotovosťou), prosím, berte na vedomie, že náhrada nemusí byť možná.

Ak ste si objednali letenku cez cestovnú kanceláriu alebo inú organizáciu, mali by ste sa obrátiť na nich.

Ak sa už nachádzate v danej destinácii, alebo ste si prenajali auto prostredníctvom obchodného partnera SkyEurope, môžete zostať v hoteli alebo používať vozidlo v pôvodne dohodnutom termíne. Musíte si však zabezpečiť spiatočný let u niektorej inej leteckej spoločností na vlastné náklady.

Môžete tiež kontaktovať svojho poskytovateľa cestovného poistenia a požiadať ho o ďalšie poradenstvo a podporu.

Ospravedlňujeme sa Vám za nepríjemnosti, ktoré Vám boli týmto spôsobené.


Profil skrachovanej spoločnosti SkyEurope

Nízkonákladová letecká spoločnosť SkyEurope Airlines ukončila činnosť a smeruje do konkurzu. Zastavenie letov sa dotklo stoviek cestujúcich, ktorí uviazli v zahraničí, ďalším desiatkam tisíc ľudí prepadli zakúpené letenky. Nie všetci pritom majú šancu, že zaplatené peniaze získajú späť.

Návrh na vyhlásenie konkurzu podal správca reštrukturalizácie aerolínií, pretože firma nemala peniaze na ďalšiu prevádzku. "Všetky lety SkyEurope Airlines boli s okamžitou platnosťou ukončené," informoval prepravca v noci na dnes v ozname pre viedenskú burzu. Šéf aerolínií Nick Manoudakis neskôr pre portál Sme.sk spresnil, že firme chýbalo na pokračovanie päť miliónov eur (asi 150 miliónov Sk). Zákazníkom odkázal, že firma im nemôže nijako pomôcť.

SkyEurope na svojej internetovej stránke svojim klientom v zahraničí odporučil, aby si zabezpečili spiatočný let u inej leteckej spoločností na vlastné náklady. Ministerstvo zahraničných vecí už informovalo, že zastupiteľské úrady pomáhajú desiatkam Slovákov v Taliansku, Chorvátsku a Grécku. Ukončenie činnosti SkyEurope sa dotkne aj cestovných kancelárií. Náhradné riešenie pre svojich klientov musia zabezpečiť napríklad Koala Tours či Satur.

Aerolínie navyše predali asi 280.000 leteniek na lety, ktoré sa už neuskutočnia. Asi tri štvrtiny z nich platili ľudia kartou, a preto majú šancu, že sa k peniazom ešte dostanú. S náhradou naopak nemôžu počítať tí, ktorí za letenky zaplatili priamo SkyEurope.

Bratislavské letisko M. R. Štefánika príde ukončením činnosti SkyEurope Airlines o jedného z najväčších prepravcov. Pasažieri nízkonákladových aerolínií tvorili v prvom polroku tohto roka asi tretinu všetkých cestujúcich na letisku. "Odchod spoločnosti SkyEurope z trhu by pre nás znamenal zodpovedajúci výpadok v objeme prepravy a tiež zúženie siete spojení z Bratislavy. V ďalšom vývoji vyvinieme maximálne úsilie na to, aby boli spojenia do dotknutých destinácií čo možno najrýchlejšie obnovené," uviedla Zuzana Horňanová z letiska.

Záujem o uvoľnené miesto má údajne maďarský operátor Wizz Air. Táto spoločnosť podobne ako ďalší operátori už ponúkli individuálnym cestujúcim svoje služby. Viaceré aerolínie spustili predaj leteniek do rovnakých destinácií ako mala skrachovaná firma, záujemcovia však musia doplatiť stanovený poplatok.

SkyEurope mal základne v Bratislave, Prahe, Košiciach a Viedni. Z týchto štyroch lokalít prevádzkoval asi 50 liniek do takmer celej južnej, západnej a strednej Európy. Firmu založili v novembri 2001 Alain Skowronek a Christian Mandl. Od septembra 2005 sa s akciami firmy obchodovalo na burzách vo Viedni a Varšave.

Za posledný fiškálny polrok (od októbra 2008 do marca tohto roku) prepravil SkyEurope 1,25 milióna cestujúcich, čo bolo medziročne o takmer štvrtinu menej. Priemerné tržby na jedno sedadlo v tomto období vzrástli o 13,1 percenta na 47,4 eura (1428 Sk). Od zahájenia letovej prevádzky v roku 2002 však boli aerolínie stále v strate. Za posledný fiškálny polrok vzrástla ich čistá strata o takmer 12 percent na 31,93 milióna eur (takmer 962 milióna Sk). Začiatkom tohto roku navyše SkyEurope prišiel o asi desať strojov a na zabezpečenie letov si musel lietadlá prenajímať.

V júni SkyEurope vstúpil do režimu ochrany pred veriteľmi. Firma o neho požiadala preto, aby získala čas na reštrukturalizáciu a rokovania s investormi. Napätú situáciu dokreslilo zadržanie lietadla firmy na parížskom letisku, problémy mal SkyEurope aj na iných európskych letiskách. V polovici augusta jej lety prestala vybavovať Viedeň, v pondelok SkyEurope prestal lietať z Prahy aj Bratislavy.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka